В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Як розрахувати кількість софітів самостійно

У цій статті розберемося як розрахувати кількість софітів для підшивки карнизів, яких і скільки потрібно буде монтажних планок тощо. Але на самому початку коротко поговоримо про помилки монтажу. Чому спочатку – тому що це критично важливо, а якщо написати про це в кінці, не всі дочитають і звернуть належну увагу.

Карнизна підшивка фото.jpg

П'ять помилок монтажу софітів – поради бувалих

  1. Решетування – занадто великі прольоти і відстань між точками кріплення софіта більше 0,5 метра. І взагалі не економте на саморізах. Кріплення повинно бути достатньо (крок між точками кріплення близько 25см). А самі саморізи повинні бути нержавіючими (оцинкованими) призначеними для зовнішніх робіт. Інакше через рік отримаєте іржаві смуги там, де через щілини може витікати конденсат. Допустима ширина карнизу без звисання схема.jpg
  2. Неправильна обшивка торця карнизного звісу. «Губа» замість J-планки з фаскою або L-профілю. Цей варіант не завжди є хибними, але якщо це край лобової дошки, і він відкритий снігу і дощу, вода може просочитися по софітах до фасаду (див. рисунок). Спосіб підшивки лобової частини карнизу без протіканнь.jpg
  3. Варіант з «губою» цілком правильний, коли звис покрівельного матеріалу набагато далі ніж на малюнку або закритий водостічним жолобом. Потрібно розрахувати софіт з урахуванням відстані до кромки даху.

  4. Підшити карниз до завершення штукатурки та іншої обробки. Софіти можна подряпати, заляпати штукатуркою і пошкодити під час очищення, можна зачепити і зламати під час обробки фасаду.
  5. Залишити підшивку карниза на наступний рік. Друга крайність, за один сезон краю стропил і дошки прийти в непридатність не встигнуть, але ваш теплий звис приваблює птахів. А вони попсують мембрану або гідроізоляційну плівку. Якщо ви не розрахували софіти і не залишили під них бюджет, ймовірно через рік заплатити доведеться більше.
  6. Зазори для компенсації теплових розширень. Кріпити софіти, як і сайдинг, не можна намертво. Потрібно залишати саморізи трошки не "дожимання", щоб під капелюшком залишалося близько міліметра. Якщо важко так вгадати відразу, затисніть до упору, потім відпустіть на один оборот. Також не можна закручувати шурупи з краю поздовжнього паза. Джей-профіль або основна панель повинні трохи зміщатися вздовж цього паза. Нарізати фрагменти софіта теж потрібно з урахуванням температурних розширень. По краях софіт не повинен входити в захоплення J-планки впритул, теж має бути 4-7 мм зазору з кожного боку. 

Теплові зазори при монтажі софіту схема.jpg

Як розрахувати софіти за площею карниза

Перший крок – зробити ескіз вашого будинку з урахуванням покрівельного звису. Базове розуміння як малювати і які бувають карнизи буде ясно з малюнка нижче.

Різновиди карнизів фронтон та звіс та сособи їх підшивки.jpg

Щоб розрахувати кількість софітів потрібно розбити всі ділянки карниза на умовні прямокутники. Припустимо, у вас одна стіна довжиною 6 метрів, ширина карниза над нею 50см, друга стіна 11 метрів, карниз такий же. А на протилежному боці, яка теж 6 метрів, є ще піддашок 2,5 на 1,8 метра над дверима, його теж потрібно обшити. Протилежна стіна, де теж 11 метрів, ширина карниза 0,4 метра. Значить площа, яку потрібно зашити:

Площа стіни 1, S1=(6+0,5)*0,5=3,25м2

Площа стіни 2, S2=(6-2,5)*0,5=1,75 м2

Площа стіни 3, S3=(11+0,5)*0,5 =5,75 м2

Площа стіни 4, S3=(11+0,5)*0,4=4,6 м2

Площа козирка над верандою Sk=2,5*1,8=4,5 м2

Загальна площа S=3,25+1,75+5,75+4,6+4,5=19,85 м2

Зверніть увагу, чому до довжини стіни було ще додано півметра. Зовнішній периметр карниза більше периметра стін. Щоб розрахувати кількість софітів для підшивки покрівлі, ми додали до кожного карнизу по 0,5 метра, а другі 0,5 метра з іншого боку віддали під площу сусіднього прямокутника. Подивіться ескіз будинку для розрахунку софітів.

Як розрахувати кількість панелей для підшивки.jpg

Отриману площа потрібно розділити на площу однієї панелі софіта. Наприклад, одна панель у нас – 0,9м2, значить:

19,85/0,9=22,06 панелей. +10%=22 панелі

ВАЖЛИВО! Ніколи не беріть кількість панелей точно впритул по площі, беріть про запас 10-15%. Завжди будуть обрізки, які вже нікуди не підходять. Будуть зіпсовані або зламані фрагменти. Можливо чогось не врахували при підрахунках. У нашому прикладі краще взяти 23, в крайньому випадку 22 панелі. Нехай зайва панель залишається – це дешевше ніж замовляти ще одну, витрати на доставку з'їдять всю економію.

Розрахунок карнизного звісу.jpg

Для підшивки піддашка житлового будинку рекомендуємо третину панелей брати з перфорацією, для вентиляції підпокрівельного схилу. А якщо кут ската пологий, то краще і всі панелі брати перфорованими.

Монтажні планки і кути для підшивки софітами

Але площа карниза ще не все, потрібні ще монтажні планки – розберемося які вони бувають і скільки їх потрібно.

В ідеальному випадку для внутрішнього периметра вважаємо джей-профіль (j-планку), а для зовнішнього там, де лобова дошка, джей-планку з фаскою або металевий L-профіль (див. фото нижче).

Монтажні панелі для карнизної підшивки.jpg

Повернемося до нашого прикладу, периметр будинку зі стінами 6 на 11 метрів складе:

6*2+11*2=34 метра.

Піддашок по зовнішньому контуру буде Джей-планка з фаскою, а по внутрішньому буде йти просто j-профіль. Є піддашок чи ні, для розрахунку немає ніякої різниці. Довжина однієї j-планки майже завжди плюс/мінус 3 метри. Значить потрібно:

34/3=11,33 – беремо запас оскільки це універсальна монтажна планка і приймаємо – 15 штук.

Тепер зовнішній периметр. У нас конфігурація вже складніше, подивіться ескіз плану будинку вище, підрахуємо зовнішній периметр карниза включаючи піддашок, тож периметр по зовнішньому контуру:

6,9+12+(1,8+6,4)+2,5+(1,8-0,5)+(12-2,5)=40,4 метра,

де дані в дужках це облік довжини прямокутного козирка. Значить лобовій панелі j-планка з фаскою нам потрібно:

40,4/3=13,47 – округляємо в більшу сторону і одну панель на непередбачені умови, і теж приймаємо 15 штук.

Принципова схема монтажу, коли софіт з одного боку зафіксований j-профілем, з іншого j-планкою з фаскою на малюнку нижче.

Панель з фаскою для лобової дошки.jpg

На ілюстрації показана фінішна планка, яка затискає край j-планки з фаскою. Насправді такі планки використовуються досить рідко, у деяких брендів їх навіть немає в асортименті. Універсальний монтажний профіль – це j-планка, яку деякі монтажники називають стартовим профілем. Будьте уважні при замовленні, стартовий профіль є в системі сайдингу і це зовсім інша деталь. Бувають випадки, коли при замовленні з дзвінка замовляють стартовий профіль маючи на увазі джей-планку потім втрачають час на повернення і обміни.

Також при монтажі софітів активно використовується h-профіль, приклад показаний на фото нижче. Але все ж це допоміжний елемент. Його можна замінити парним джей-профілем закріпивши їх спинка до спинки.

Зєднувальні планки для софітів фото.jpg

Також рідкісний, але необхідний елемент софіта – зовнішній кут. Потрібен для східчастих навісів, підшивки стелі терас і відкритих веранд. Рекомендації як розрахувати софіти для складних конфігурацій тут не вказані, краще звернутися до професіоналів, наприклад, в Техвідділ інтернет-магазину «Побудуй».

Софит внешний угол

Отже, підіб'ємо підсумок зібравши елементи софіта в загальну табличку

Зображення

Назва

Примітка

Сплошной софит   

Панель без перфорації

Базова панель, потрібно розрахувати загальну площу, і розділити на площу однієї панелі софіта.

Перфорированный софит

Панель з перфорацією

Рекомендуємо використовувати не менше 30% перфорованих панелей. Точно розрахувати софіти з перфорацією допоможе наш Техвідділ.

J-планка

j-планка

Універсальний монтажний профіль, який іноді називають стартовим. Розрахуйте кількість по периметру карниза, а потім візьміть ще пару – стануть в нагоді.

J-планка с фаской

j-планка з фаскою

Закриває лобову дошку, не дає ефекту «губи» через який може затікати тала вода або забиватися дощ.

h-планка для софитов

h-профіль

Сполучна планка, потрібна, коли підшиваємо велику площу і на складних кутах.

Внешний угол для софита

Зовнішній кут

Потрібний, коли карниз складний, ступінчастий. Як розрахувати кількість софітів, розібратися складніше, але все в межах шкільної геометрії. І завжди є варіант звернутися в Техвідділ. Це безкоштовно.

Сподіваємося, тепер ви зможете розрахувати кількість софітів самостійно. Якщо виникли питання по наявності якості і способу монтажу карнизної підшивки, телефонуйте за номером (050) 414-92-73

Розділи
Читайте також