В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Чорне агроволокно або як отримати високий урожай полуниці з мінімальними витратами сил

Полуниця - один з найулюбленіших, а головне корисних ласощів, як дорослих, так і дітей. На жаль, при промисловому вирощуванні полуниці часто використовуються у великій кількості хімічні сполуки - для вкорінення живців, для видалення бур'янів, для швидкого дозрівання ягід. Тому повністю бути впевненим в якості і безпеці ягід, що споживаєте Ви можете, тільки виростивши їх власноруч.

Всім відомо, що вирощування полуниці досить трудомісткий процес. Необхідно стежити, щоб полуниця не росла сильно густо, не заростала бур'янами, не пересихала. А в сучасному ритмі життя так мало часу вдається приділяти вирощуванню корисних і екологічно чистих продуктів. Посадка полуниці на агроволокно - це ідеальне рішення описаних проблем!

Що дає посадка полуниці на агроволокно?

Агроволокно для полуниці. Як висаджувати полуницю на агроволокно
  1. Агроволокно або спанбонд - це неткане синтетичне волокно, схоже на флізелін. Використання спанбонду дасть вам можливість без прополки позбутися від бур'янів, вберегти полуницю від загустіння, зменшити кількість поливу, захистити коріння від заморозків взимку. Також не потрібно буде проводити мульчування. Чорне агроволокно зробить це все за Вас!
  2. Спанбонд пропускає дощову воду, перешкоджає пересиханню і / або перезволоженню, утворенню «кірки» на ґрунті. А все тому, що під ним утворюється необхідний мікроклімат.
  3. Навіть в дощову погоду ягоди у Вас завжди будуть чистими.
  4. Однією з найголовніших переваг використання чорного агроволокна - відсутність бур'янів. При його використанні в міжрядді і між кущами суниці не потрапляє сонячне світло, і бур'яни не ростуть. При цьому полуниця росте в спеціальних прорізах, зроблених Вами в потрібних місцях.

Як садити полуницю на спанбонд?

Для посадки полуниці все-таки доведеться докласти деяку фізичну працю. Необхідно:

  • Підготувати землю - очистити від бур'янів та розрівняти. По периметру грядки зробити поглиблення.
  • Покласти агроволокно на грядку. Один край покласти в поглиблення і засипати землею або закласти камінням.
  • Розрівняти спанбонд, натягнути, краї по черзі покласти в поглиблення по краях грядки і також засипати землею. Краї агроволокна можна і не присипати землею, а просто зафіксувати спеціальними кілочками. В такому разі не доведеться по периметру грядки робити поглиблення.
  • У полотні на відстані близько 30 см зробити хрестоподібні, круглі або прямокутні розрізи.
  • Через зроблені розрізи посадити саджанці полуниці.

Не забудьте полити кожен кущ теплою водою. Не поливайте саджанці холодною водою - це може призвести до захворювань кореневої системи.

Якщо полуниця у Вас вже росте, ви все одно можете укласти чорне агроволокно (за умови, якщо кущі ще не дуже великі).

Посадка полуниці на агроволокно. Агроволокно для полуниціЯкщо полуниця у Вас вже росте, ви також можете постелити чорне агроволокно.
  • Обережно постеліть його з вже проробленими в потрібних місцях отворами, і простягніть через них кущі.
  • Краї агроволокна засипте землею, обкладіть камінням, або зафіксуйте кілочками.

Візьміть до уваги, що такий варіант вимагає більше фізичних сил і може призвести до менш якісного результату.

І все! Тепер Вам не доведеться полоти, проріджувати, мульчувати. Посадка полуниці восени на агроволокно має велику перевагу в тому, що влітку ви вже будете насолоджуватися повноцінним урожаєм. І при цьому, Ви можете не переживати за вимерзання ще незміцнілих кущів.

Корисні поради

  • Відстань для посадки полуниці на спанбонд має бути приблизно 30 см між кущами. Можна садити саджанці в «шаховому» порядку.
  • Чорне агроволокно стелите і на міжряддя, щоб не ріс бур'ян.
  • Дуже важливо! Купуйте сорти тільки у фахівців. По-перше, Вам продадуть саме той сорт полуниці, який Ви замовляли. А по-друге набагато менша ймовірність, що вам дадуть саджанці, заражені хворобою або шкідником.
  • Для посадки вибирайте ділянку землі з гарним доступом сонячного світла. Полуниця не любить тінь.
  • Підготуйте місце заздалегідь, щоб саджанцям не довелося «чекати» в коробці - в такому випадку вони будуть слабшати і можуть загинути.
  • Перед посадкою саджанці полуниці потрібно замочити в розчині корневіну або будь-яких інших, якщо продавець цього не робив.
  • Не садіть різні сорти полуниці поруч, що б не зіпсувати сорт - вони можуть перезапилитися!
  • Не поливайте саджанці холодною водою! Це може призвести до виникнення кореневої гнилі.
  • Потрібно вчасно відсаджувати «діток», щоб вони не відбирали сили у куща.
  • Кожні три - чотири роки потрібно «омолоджувати» кущі полуниці - пересаджувати на нове місце.

Де ще можна використовувати чорне агроволокно? Його можна використовувати не тільки для полуниці, а й для дерев, розсади різноманітних рослин (помідор, огірків, капусти, перцю).

Читайте також