В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Очищення і обслуговування твердопаливних котлів

Котел джерело тепла в будинку (часто єдиний) і від того наскільки чітко і економно він буде працювати, залежить якої температури повітря буде у вас в приміщенні, скільки палива за сезон буде спалено. А якщо посеред зими котел вийде з ладу, та ще й вночі - це проблема серйозніша коливань курсу валют. Розберемося від чого залежить безперебійна робота котла і оптимальний коефіцієнт корисної дії.

Водопідготовка

У звичайній криничній або водопровідній воді занадто висока концентрація мінеральних солей, що призводить до утворення накипу на внутрішніх поверхнях теплообмінника і трубопроводів. Шар мінерального накипу має в 40 разів гіршу теплопровідність, ніж сталь аналогічної товщини. Тому воду перед заливанням в систему опалення слід очистити і пом'якшити.

Підготовка води для системи опалення фото.jpg

У промисловості для цього використовується окреме обладнання, для побутових систем ідеальним рішенням буде вода, що пройшла фільтрацію на установці зворотного осмосу. Її ж використовують для отримання питної води. Така вода повністю вільна від механічних, мінеральних і біологічних включень. Єдиний недолік такого способу - це висока вартість подібних установок. Але оскільки воду в системі міняти доводиться один раз в декілька сезонів, можна окремо домовитися і купити очищену воду.

Очищення теплообмінника

Очищення внутрішніх поверхонь котла і системи опалення від нальоту і накипу.

Тут ми рекомендуємо два способи як найбільш ефективні і безпечні:


  1. Метод гідропмневмоудару - не дивлячись на страшну назву безпечний і ефективний. Вимагає застосування спеціального обладнання - пневмогідропістолета. Очищають таким способом всю систему опалення. Недолік способу - загальна протяжність трубопроводу не повинна перевищувати 50-60 метрів. Але цей недолік можна нівелювати, якщо проводити поетапну (поверхову) очистку. Якщо в систему залита очищена і демінералізована вода, проводити процедуру очищення слід не частіше ніж раз в 5-6 сезонів. Відпрацьовану воду після очищення слід злити і заправити систему чистою водою. Не варто ігнорувати процедуру очищення, інакше ваші труби стануть як на фото №2 з таким шаром не впорається жоден метод очистки. Очищення накипу в трубах опалення фото.jpg

  2. Метод біологічного промивання (не плутати з хімічним методом). На час проведення процедури до системи приєднується зовнішній (бустерний) насос. У воду додаються спеціальні розклинюючі і розчиняючі субстанції, які не токсичні і не роз'їдають сталь і алюміній. Під час процедури розчиняються мулисті і кристалічні відкладення. Хімічний метод схожий за процедурою і способу дії, але реагенти для нього токсичні і агресивні до матеріалу труб та ущільнень. Тим більше в продажу можна зустріти велику кількість підробок реагентів, тому є небезпека розгерметизації системи опалення та незворотною псування устаткування. Тому хімічний метод очищення для побутових систем опалення ми не рекомендуємо.

Очищення теплообмінника котла і димоходу від смоли, сажі і шлаку.

Процес горіння являє собою окислення складних вуглеводнів, з виділенням великої кількості тепла. Кисень для підтримки реакції надходить разом з атмосферним повітрям. І регулюючи подачу повітря, ми міняємо інтенсивність процесу горіння від тління до активного згоряння з максимальним виділенням тепла.

У процесі горіння вуглеводні з палива розщеплюються на водень і вуглець, які вступаючи в реакцію з киснем утворюють воду Н2О і вуглекислий газ СО2, але при нестачі кисню (прикритої заслінки) процес окислення вільних атомів вуглецю може відбуватися не повністю. Може утворюватися чадний газ СО, а ті атоми вуглецю, що залишилися вільними, осідають на теплообміннику і на внутрішніх стінках димоходу утворюючи сажу. Сажа і попіл в твердопаливному котлі.jpg

Чадний газ дуже небезпечний, але сучасні класичні котли Європейських виробників обладнані системою вторинної подачі повітря. Яка дозволяє допалювати піролізні гази і СО у верхній частині камери згоряння, що підвищує ККД котла на «малих обертах». Іноді такі котли називають псевдопіролізними, чи піролізними без піддувними, ​​але це скоріше маркетинговий хід, в реальності ви маєте справу з хорошим класичним твердопаливним котлом. У Європі зараз інших майже не роблять.

Будьте уважні - деякі китайські і російські котли обладнані бутафорською системою подачі вторинного повітря, яка в реальності не працює, тому що не дотримано інших умов для згоряння газів (конструкція камери згоряння і шлях проходження димових газів не передбачають підсмоктування вторинного повітря).

Але яким би не був ефективний ваш котел, сажа і залишки смоли з димовими газами потрапляють на поверхню димоходу і теплообмінника. І періодично котел і димар потрібно чистити механічним способом. Адже теплопровідність шару сажі більш ніж в 200 разів нижче, ніж теплопровідність сталі аналогічної товщини! Якщо утворюється досить товстий шар сажі, то витрата палива може вирости на 15-25%. Тому рекомендується після закінчення опалювального сезону почистити теплообмінник і димар.

Інстумент для чищення котлів.jpg

Якщо для вас актуальна заміна котла на більш сучасний і економічний, телефонуйте. Наші фахівці допоможуть підібрати котел оптимальної потужності і на той вид палива, який доступний для вас. Додатково рекомендуємо ознайомиться зі статтею "Як вибрати твердопаливний котел".

Читайте також