В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Як вибрати твердопаливний котел? Частина 1

“Мій будинок - моя фортеця”- кажуть англійці. І в цьому виразі є частка прагнення до незалежності і захищеності. А що важливіше тепла і затишку в домі? Коли ви, незалежно від стану теплотрас і тиску в газових магістралях, можете підтримувати настільки теплу атмосферу, наскільки забажає ваша душа - це і є справжня незалежність. І абсолютним лідером по автономності, економічності на сьогоднішній день є твердопаливні котли.


Серед них можна знайти, як гранично прості пристрої, так і високотехнологічні моделі, здатні тижнями працювати без стороннього втручання. У цій статті ми детально розберемо всі нюанси і особливості чотирьох популярних різновидів котлів на твердому паливі, але спочатку визначимося, як підібрати потужність котла в залежності від площі опалювального приміщення.

Як вибрати твердопаливний котел

Потужність котла - це кількість теплової енергії, яку він може віддати за одиницю часу, вимірюється в кіловатах. Кількість тепла, яке надходить в будинок повинно перевищувати тепловтрати через стіни, вікна, підлогу і горище. У маркуванні практично всіх опалювальних приладів, крім потужності присутня рекомендована площа приміщення. Це умовний показник заснований на усереднених тепловтратах в 100 Вт / м2, це приблизно відповідає цегляному будинку з дерев'яними вікнами, загальна площа яких не перевищує 15% від площі стін.


Тепловтрати будинку залежать:

  • від матеріалу, товщини і наявності додаткового утеплення стін;

  • від площі скління і ступеня енергозбереження склопакетів - через великі панорамні вікна втрачається значна частина тепла;

  • від висоти стелі, утеплення покрівлі та горищного приміщення;

  • від утеплення підлоги, наявності підвалу тощо.

Точні формули і методи розрахунку можна знайти в будівельних довідниках, але, як правило, досить усереднених даних.


Сучасний будинок зі стінами з дерева або газобетону, додатково утеплений 200 мм шаром мінеральної вати, з утепленою покрівлею і хорошими склопакетами - втрачає не більше 40-60 Вт / м2.


Відповідно якщо вибирати котел для будинку площею 200 м2, то для «стандартного» варіанту втрати тепла складуть:


200м2 * 100Втм2 = 20000Вт = 20кВт,


Котел рекомендується брати з запасом, особливо традиційного типу, а значить підійде опалювальний агрегат потужністю 24-27кВт.


А якщо підрахувати втрати для енергозберігаючого будинку, то:


200м2 * 50Втм2 = 10000Вт = 10кВт,


Це означає, що досить буде котла потужністю 13-18 кВт. Різниця у вартості самого котла і у витратах на паливо під час опалювального сезону, більш ніж істотна. Тому настійно рекомендуємо максимально можливо утеплити ваш будинок.


Тепер розглянемо особливості популярних різновидів котлів на твердому паливі.

Класичний котел (сталевий або чавунний)

Для традиційних твердопаливних котлів паливом служать дрова, вугілля, торфобрикет, тріска. Як правило, не вимагають підключення до електромережі, а при правильному підбору потужності і встановленню режиму горіння залишаються оптимальним вибором по співвідношенню ціни самого котла і витрат на паливо.

  1. Сталевий котел (теплообмінник зварений із сталі) найпростіше і недороге рішення. Правда варто врахувати, що котли невеликої потужності, часто виконані з вертикальним завантаженням палива. При всій простоті і зручності такого способу, навіть при самій хорошій тязі частина димових газів може просочитися повз димохід. Це не має значення, якщо котел у вас буде розташований в окремому приміщенні, але якщо окремої котельні у вас не передбачено, краще пошукати котел з фронтальним завантаженням. Швидше за все це буде чавунний котел. Твердопаливні котли в Києві.jpg

  2. Чавунний теплообмінник має кращу теплопередачу, в порівнянні зі сталлю. Конструктивно водяна сорочка виконана у вигляді окремих литих секцій, які з'єднані в пакети від 2-х, до 10, в залежності від потужності котла. Чавунні котли прості, топити їх можна всім що горить, і на будь-якому виді палива вони видають вельми пристойний ККД на рівні 75-82%. Чавунні котли довговічніші інших різновидів твердопаливних котлів. Розрахунковий термін служби перевищує 50 років.


Як влаштований твердопаливний котел.jpg

До недоліків чавуну можна віднести крихкість при різких перепадах температури теплоносія. Так якщо при відключенні електрики зупиниться циркуляційний насос, вода в системі охолоне менше ніж через годину, а котел ще залишиться гарячим. І якщо насос включиться, то в гарячий котел піде холодна вода. Від різкого перепаду чавунне лиття може лопнути.


Ремонт такого пошкодження можна порівняти з покупкою нового котла, тому настійно рекомендуємо обзавестися хорошим джерелом безперебійного живлення для циркуляційного насосу і автоматичної котельної (інвертор зі стабілізатором і блок акумуляторів). А якщо перебої і аварії в електромережі у вас не рідкість, то і автономним генератором (бензиновим або газовим).


Сучасні міні-електростанції дозволяють повністю забезпечити харчуванням і котельню, і весь заміський будинок протягом 8-12 годин на одній заправці.


Рекомендації щодо бесперебойніка і генератора справедливі і для інших різновидів котлів на твердому, рідкому і газоподібному паливі.


Будьте уважні при підборі потужності котла. У характеристиках поряд з потужністю вказують площу приміщення, яку вони можуть опалювати. Наприклад, для котла потужністю 24 кВт, паспортна площа становить 230 м2 (при стандартних тепловтратах близько 100Втм2). Але щоб реально опалювати такий будинок, котел на 24 кВт повинен працювати як паровоз. І залишити його без нагляду більше ніж на пару годин в морозну погоду ви не зможете.


Тому рекомендуємо брати котел з запасом потужності, найбільшим який зможете собі дозволити (в розумних межах звичайно). Припустимо, для будинку площею 220-240 м2, краще брати котел потужністю 27-32 кВт, 40 кВт вже занадто багато. Тоді, використовуючи його на 50-70% від номіналу, можна домогтися часу горіння 4-6 годин на одній закладці, (без втрати ККД). Це майже порівняно з котлами тривалого горіння. А якщо використовувати буферну ємність з гарячою водою і котел з запасом потужності в два ступені, то цілком реально робити нову закладку палива раз 10-12 годин.

Котли тривалого горіння

Відрізняються способом спалювання палива. Закладка дров (працюють тільки на дровах) горить зверху вниз, як свічка, за рахунок чого значно збільшується час горіння. Іноді до 30 годин. Конструктивно такі котли часто бувають циліндричної (бочкоподібної) форми, оскільки теплоносій вільно циркулює між стінками камери згоряння (див. малюнок).

Котел тривалого горіння.jpg

Потужність котла регулюється в дуже широкому діапазоні, від 10 до 100%, з досить хорошим ККД у всьому діапазоні (82-85%), максимальний ККД (до 90%) виходить при інтенсивності горіння на 80-100% потужності. Час горіння при цьому становить 10-12 годин. До того ж в цих котлах немає складної автоматики і систем контролю.


Правда, для таких котлів потрібні хороші дрова:

  • вологість не більше 20-30% - при природній сушці такої вологості дрова досягають на другий третій сезон зберігання в сараї або під навісом;

  • бажано тверді породи і колоти так, щоб забезпечити щільну і рівномірну укладку.


Працюють такі котли тільки циклами - завантаження, спалювання, очищення. Додати дров в процесі не можна. Через що котли тривалого горіння не надто зручні в міжсезоння, коли кинувши в традиційний котел кілька полін можна пустити по дому теплий «дух» і прогнати осінню вогкість. Якщо у вас котел тривалого горіння, то для таких цілей зручніше використовувати кімнатні обігрівачі.


У порівнянні з традиційними, котли тривалого горіння більш вимогливі до якості палива і не володіють «всеїдністю». До недоліків недорогих моделей часто можна віднести вузький люк для завантаження палива, через який складно зробити якісне укладання, і в нижній частині камери згоряння дрова виявляються просто хаотично накиданими, що знижує ККД і тривалість горіння.


Незважаючи на деякі недоліки, простота, високий ККД і тривала робота на одному завантаженні роблять їх дуже привабливими.


Щоб остаточно визначитися який твердопаливний котел купити, в наступній частині будуть розібрані особливості піролізних котлів і автоматичних котлів на пелетах. Читайте продовження даної статті «Як вибрати твердопаливний котел. Частина 2".

Не забудьте, що правильний догляд за встановленим твердопаливним котлом - це запорука довговічності, надійності і економії бюджету. Читайте в нашій статті «Як доглядати за твердопаливним котлом» поради і рекомендації, які продовжать життя вашого котла і забезпечать тепло у вашому домі на довгі роки.

Читайте також