В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Не Штилем єдиним або чи варто купувати китайську бензопилу

Отже, вам потрібна пила. Недорога, але щоб працювала. І для саду доцільна, і машину метрових дров подрібнити можна було, не побоюючись перегріву і того, що чергова колода стане останньою в її житті. А ціни на інструмент і робочу техніку ростуть, і все більше наших покупців без великого бажання починають дивитися в бік техніки з Піднебесної. Адже навіть імениті виробники, в своїй більшості, перенесли своє виробництво в Китай. При цьому ціни на бензопили Stihl (Штиль) або ТМ (Хускварна) такі, як ніби їх особисто збирав король Швеції, і везли зі Стокгольма в поштовій кареті. Благо, що на ринку досить надійних і недорогих бензопил, які вірою і правдою прослужать не один рік. У цій статті ми розберемося, як відрізнити надійну пилу з чесною ціною від відвертого металобрухту і невиправдано дорогих «фірмачів».

Китайська бензопила Forte

Які бензопили потрібно відразу обходити стороною

Почнемо з ознак неякісної техніки, замість якої краще взяти міцну сокиру і ручну ножівку:

  1. Якщо ви бачите відверту підробку під європейську марку, навіть не беріть таку пилу в руки.
  2. Карбюратор. Якщо він виглядає «незграбно», стики нерівні, корпус тьмяний, то таку пилу краще не брати. Карбюратори на дорогих і якісних агрегатах хромовані (блискучі). Трапляються такі (хоч і рідко) і з недорогими моделями. Але в загальному випадку непрямою ознакою якості є акуратність, добре оброблена поверхня і клеймо виробника на карбюраторі. А також зручний доступ до всіх регулювальних гвинтів у зібраному стані, див. фото нижче.

    Качественный карбюратор для бензопилы Регулювання карбюратора   
    Якісний карбюратор Регулювання карбюратора  

     

  3. Надійніше всього купувати бензопилу в тих магазинах або точках продажу, де є «примірка». Попросіть розібрати пилу (хоча б зняти кришку стартера), а потім зібрати і завести. Якщо продавець відмовляється продемонструвати порядок складання та обслуговування, краще пошукати іншу точку продажу. Деталі системи запуску у всіх китайських бензопилах пластикові і це їх слабке місце. Але пластик від пластику дуже відрізняється, деякі виробники комплектують стартери високоміцним поліцеталь-пластиком (ПОМ) або подібним за характеристиками матеріалом. З такого пластику навіть роблять підшипники для спецтехніки, див фото.

    Підшипник з ПОМ пластику

    Образец детали из износостойкой пластмассы

    Правда візуально ви зможете оцінити тільки якість вилитих і оброблених деталей, але і «корявого» та слабкого на вигляд маховика стартера буде досить, щоб відмовитися від покупки. Рекомендуємо брати пили з системою плавного пуску, детальніше про неї нижче.

    При покупці в інтернеті разом з описом і відгуками повинно бути відео, на якому видно як знімати кришку стартера, регулювати карбюратор, розбирати і обслуговувати зчеплення, продемонстрований запуск двигуна.

  4. Звук роботи двигуна - навіть не обкатана бензопила повинна працювати рівно без кипіння і зривів. Якщо пила не заводиться або працює нестабільно - не беріть її.
  5. Перевірте кришки бензобака і бачка для масла. Якщо вони будуть підтікати - це не тільки брудно, а й небезпечно. Різьба в кришці і на горловині повинна бути рівною, без задирок і напливів.

Що ще важливо оцінити при виборі бензопили

  1. Довжина шини (це робочий інструмент пили). Якщо берете інструмент для домашнього використання, досить буде шини довжиною 35-40 см, в крайньому випадку - 45 см. З більш довгою шиною складніше справлятися, потрібні спеціальні навички. Ланцюг повинен бути натягнутим згідно з інструкцією (норма натягу і регулювальні гвинти зображені на малюнках нижче). Якщо ланцюг буде натягнутим занадто сильно або бовтатися, то це призведе до передчасного зносу або навіть обриву ланцюга.
    Кріплення і регулювання шини для бензопилки норма натягу ланцюга для бензопилки

     

    Багато фахівців рекомендують відразу після покупки нової пили замінити привідну зірочку шину і ланцюг. Ця рекомендація не позбавлена ​​сенсу, особливо для найдешевших моделей, так як часто буває неможливо навіть відрегулювати натяг ланцюга через ексцентричність привідної і веденої зірочки. Але якщо бензопила у вас перша, має сенс потренуватися і «вбити» комплект штатних деталей, набуваючи навички. Після чого поставити нові деталі класом вище.

    Щоб продовжити термін служби шини її потрібно періодично перевертати, щоб знос верхньої і нижньої кромки був рівномірним. Як показує практика, шину потрібно міняти після того як з нею відпрацюють чотири ланцюги і дві зірочки.

  2. Захист від зворотного удару (ручка гальм ланцюга) - обов'язковий елемент техніки безпеки. Полягає в миттєвій зупинці ланцюга в разі відскоку, провалу або зворотного удару шини. Що таке зворотний удар зрозуміло з малюнка нижче. Спрацювання гальм продубльовано. Захист спрацьовує від натискання на ручку гальм ланцюга або від інерційного відскоку ручки при ударі назад. Перед запуском пилки переконайтеся, що гальма повернуті в положення «Викл.» (Тобто ланцюг розблокований, а самі гальма запущено), див. фото нижче.

    Зворотній удар шини Увімкнення гальма ланцюга

    Ця система є у всіх, але у всіх працює однаково добре. Поклацуйте ручкою взад вперед. Перемикання має бути чітким і без надмірних зусиль, але й «бовтатися» рукоятка не повинна. Краще коли стопорна ручка закріплена з двох сторін на корпусі, а не тільки на бічній кришці.

  3. Віброзахист або амортизація ручки. Якщо верхня рукоятка «бовтається» - це ще не означає, що пила квола. Можливо вона трішки підпружинена, щоб вібрація при роботі менше передавалася на руки. Якщо працювати плануєте довше ніж по 20 хвилин два рази на рік, беріть бензопилу з віброзахистом.
  4. Плавний пуск (він же полегшений) - одна з найбільш корисних функцій. Дозволяє завести пилу, навіть якщо ви повільно і плавно тягнете привідний шнур. Смикати щосили і рвати руку, спину, ламаючи при цьому пластикові зачепи стартера, не обов'язково. Продовжує термін служби стартерного блоку в кілька разів. Різниця в ціні між пилою з плавним пуском і без 2-5 доларів, що однозначно схиляє чашу терезів на бік полегшеного пуску.
  5. Фіксація газу. А ось від цієї функції краще відмовитися, якщо вас, звичайно, не приваблює пенсія по інвалідності. У звичайному режимі, якщо відпустити ручку газу ланцюг зупиняється, а двигун працює на холостих обертах. А при зафіксованому положенні ви можете відпустити ручку газу, щоб щось поправити або посунути, а в іншій руці у вас включена бензопила з працюючим ланцюгом, на який ніхто не дивиться. Уявили? Тому ніколи не користуйтеся цією функцією, навіть якщо вона у вас є.

Як обкатати китайську бензопилу

  1. Залийте в нову пилку трохи (до 0,5 літра) паливної суміші для двотактних двигунів. Пропорції зазвичай 1/25, тобто на 1 літр бензину 40 мг олії. Для першої обкатки масла додайте трохи більше.
  2. Заведіть пилу залиште працювати на холостих обертах на 10-15 хвилин, якраз перерва, щоб попити чаю.
  3. Заглушіть двигун і дайте охолонути (не менше 30 хвилин).
  4. Знову запустіть двигун і «погазуйте», тільки без фанатизму. Теж хвилин 5-7 не більше. Після чого дайте охолонути.
  5. Викрутіть свічку, огляньте, очистіть від нагару. Швидше за все доведеться поставити нову, саме для цього в комплекті з бензопилами продають дві свічки запалювання.

Після цього можна заливати паливо в нормальній пропорції, відрегулювати карбюратор і працювати бензопилою в штатному режимі.

Якщо вам потрібна додаткова консультація по наявності або характеристикам бензо- і електропил з асортименту магазину «Побудуй», телефонуйте за номером (0800) 50-54-52. Наші фахівці нададуть достовірну інформацію про конкретну модель.

Читайте також