В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

П'ять варіантів застосування мотопомпи в приватному господарстві

Мотопомпа — це відцентровий насос, в більшості випадків одноступінчатий (з одним робочим колесом) з'єднаний з двигуном внутрішнього згоряння. Це автономний і мобільний пристрій, головна цінність якого —  це здатність працювати там, де немає електрики взагалі або вона відключилася через аварію. Потужність двигунів для мотопомп співрозмірна з потужністю двигунів для газонокосарок з бензиновими двигунами. Часто це двигуни одних і тих же виробників. У цій статті крім поширених варіантів застосування мотопомп, розглянемо критерії вибору і особливості експлуатації мотопомп.

Мотопомпа для меліорації.jpg

1. Мотопомпи для поливу

Часто використовують фермери, щоб подати воду з природної водойми для поливу великих ділянок (чеків). Для цього навколо вибраної ділянки споруджується земляний вал (бортик). Потім в цей замкнутий ділянку (чек) направляють воду. Рівень піднімається на 10-15 см, після чого вода вбирається грунт і насичує кореневу систему.

Другий спосіб поливати великі ділянки це полив з запуском води по борознах. В цьому випадку не затоплюється вся площа, водою заповнюються тільки борозни (міжряддя) і живлять кореневу систему рослин.

Такі способи зрошення полів використовуються в степових районах, там, де немає пагорбів і значних перепадів висот.

В інших випадках використовуються зрошувальні системи, які розбризкують воду на великих площах. Для такого поливу мотопомпи використовуються рідко, тому що конструктивно це одноступінчатий насос, який може перекачувати досить велику кількість води, але розвиває відносно невеликий тиск. А для установок дощувальних установок і крапельного поливу потрібні промислові насоси високого тиску, якщо це рентабельно, то споруджують насосну станцію з приводом від електродвигунів.

Мотомпи для поливу.jpg

2. Осушення підвалів і затоплених ділянок

З цим завданням можуть впоратися тільки мотопомпи для брудної води, у них великий проміжок між робочим колесом і корпусом і спеціальна форма робочого колеса. У таких мотопомп менший ККД, зате вони можуть перекачувати воду з твердими і волокнистими включеннями.

Погода все частіше робить нам сюрпризи, зливи, виходи річок з берегів. Особливо на західній Україні. Як наслідок в кращому випадку підтоплення погребів і підвалів, в гіршому вода стоїть у дворі, піднімається вище рівня фундаменту і т.д.

Для боротьби з підтопленнями споруджують дамби і бар'єри з мішків з піском або грунтом, а воду, яка вже в підвалі або погребі відкачують мотопомпи. В принципі з цим завданням впорається і погружной дренажний насос. Але йому потрібно електроживлення, а лінії електропередач та підстанції теж страждають від затоплення і населені пункти залишаються без електрики.

Осушення підвалів.jpg

3. Перекачування води для пожежогасіння

Воду з мотопомпи можна використовувати і для гасіння пожеж правда для цього має співпасти кілька факторів:

  • повинен бути поблизу резервуар з водою або природна водойма;
  • мотопомпа повинна розвивати досить високий тиск (вище 50 метрів водяного стовпа);
  • на виході повинен бути рукав достатньої довжини з брандспойтом на кінці, щоб регулювати і створювати достатній струмінь, якщо потрібно гасити пожежу на полі, то рукав не обов'язковий, мотопомпа може працювати так само як при поливі.

4. Наповнення і осушення басейнів і технічних резервуарів

Тут все елементарно, басейн може декоративним, плавальним або для розведення риби. І якщо він розташований досить далеко електромережі — то заправив мотопомпу бензином і вперед.

5. Відкачування стоків і фекальних вод з вигрібних ям

Для цих цілей також потрібні мотопомпи для брудної води, а краще спеціалізовані для густих сумішей. Бочки асенізатори на базі вантажних автомобілів також обладнані мотопомпами для перекачування стічних вод, тільки привід там йде від двигуна автомобіля.

Але мобільну мотопомпу також можна використовувати для спорожнення каналізаційних резервуарів, або усунення наслідків прориву каналізаційних труб.

Різновиди мотопомп за призначенням

Класифікація найчастіше йде за типом і температурою рідини, що перекачується. І в меншій мірі за характеристиками тиску, продуктивності і тривалості безперервної роботи. 

Загальноприйнята класифікація виглядає так:

  1. Мотопомпи для чистої і слабозабрудненої води (граничний розмір часток 5-8 мм). Це найпоширеніший тип підходить для поливу, заповнення та спорожнення басейнів і резервуарів.
  2. Мотопомпи для сильно забрудненої води з твердими включеннями 18-25 мм. Використовуються на будівництвах для відкачування води з котлованів, також для усунення наслідків підтоплень, прориву труб опалення та водопроводу. Температура рідини не повинна перевищувати 50 градусів.
  3. Високонапірні мотопомпи для чистої води — можуть розвивати значний тиск 75 і більше метрів водяного стовп.
  4. Мембранні насоси з приводом від ДВС — можуть перекачувати сильно забруднену воду, аж до стану рідкої каші. Застосовуються для відкачування вигрібних ям, на тваринницьких фермах і в інших випадках, коли потрібна перекачування густих сумішей без хімічно агресивних домішок.
  5. Хімічні рідини перекачуються мотопомпами з нержавіючої сталі, і особливими ущільненнями. Широко застосовуються в сільському господарстві для перекачування розчинів добрив високої концентрації.

Для більшості мотопомп температура рідини, що перекачується не повинна перевищувати +35 градусів.

Також потрібно уникати запуску на «суху». Перед запуском шланг повинен бути занурений в рідину, а сама насосна частина заповнена рідиною. На корпусі є спеціальна пробка для заливання рідини переді пуском.

Також пам'ятайте, що недорогі побутові мотопомпи не розраховані на безперервну роботу протягом більше 2 годин. Потрібні зупинки щоб двигун охолов, інакше ресурс мотора буде витрачено занадто швидко.

Як вибрати мотопомпу.jpg

Як вибрати мотопомпу

Не будемо заглиблюватися в переваги різних брендів, зараз навіть недорогі агрегати з китайськими двигунами можуть працювати досить довго і надійно. Тим більше на нашому сайті немає відверто неякісної техніки. Розберемо найважливіші критерії вибору:

  1. Призначення і тип рідини — це важливо! Якщо купити мотопомпу для чистої води, а включити її на перекачку брудної (з котловану або підвалу), то будь-яка тріска може заклинити робоче колесо і вивести насос з ладу. Трохи допомогти може фільтр у вигляді сітки на кінці всмоктувального патрубка, якщо вода без великої кількості суспензій і волокнистих домішок.
  2. Продуктивність, вимірюється в м3 / год, або літрах в хвилину. Але будьте уважні цей показник не абсолютний. Якщо воду потрібно підняти на значну висоту, і мотопомпа буде працювати на межі робочого тиску, то продуктивність впаде до 30-40% від паспортної.
  3. Напір, максимальний підйом або тиск. Найчастіше вимірюється в метрах водяного стовпа. Наприклад, якщо в паспорті зазначено, що у мотопомпи максимальний напір 25 метрів, а глибина всмоктування 5 метрів, то це означає, що стоячи на березі водойми мотопомпа зможе підняти воду не більше ніж з 5 метрів від рівня де стоїть сама помпа, бажано не більше 1,5-2 метрів. А подати воду зможе не вище ніж на 25 метрів від рівня установки, кількість води при максимальному напорі як правило, не більше 15-20% від паспортної продуктивності.

У будь-якому випадку експлуатувати мотопомпу на максимальних режимах не раціонально. Краще підбирати так щоб натиск не перевищував 50% від номіналу, тоді вийде оптимальна кубатура і агрегат буде працювати без перевантаження. Візьмемо той же приклад, припустимо в паспорті вказана продуктивність 55 м3 / год, а максимальний напір 25 метрів. Це означає, що мотопомпа зможе перекачувати 50-55 м3 / год, якщо від рівня установки агрегату до рівня води не більше 2 метрів, а воду потрібно підняти не більше ніж на 12 метрів.

Також для розрахунків можна користуватися усередненими співвідношенням 1: 5 — це значить, що якщо потрібно подавати воду по горизонталі, то розраховувати потрібно так, що на 5 метрів горизонтальної подачі потрібен 1 метра напору. Наприклад, щоб взяти воду в річці і подати її на поле в 100 метрах від річки знадобиться: 100/5 = 20 метрів напору. Плюс ще реальний перепад по висоті 3-6 метрів. Виходить потрібно шукати мотопомпу з паспортними напором мінімум 28-30 метрів, а краще 40.

Сподіваємося матеріал цієї статті був для вас корисний, якщо виникли питання щодо вибору, режиму експлуатації або призначення мотопомп телефонуйте за номером (0800) 50-54-52.


Розділи
Читайте також