В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Як вибрати мотокосу

По-перше, потрібно визначитися для чого потрібна мотокоса або бензиновий тример. Адже якщо Вам потрібно підтримувати в порядку галявину, то підійде легкий тример з двигуном обємом в 25 см3 або навіть таким,що працює від мережі 220В. А якщо Вам потрібно заготовляти сіно, або навести лад на клумбах та узбіччі в комунальному господарстві або дорожній службі, то потрібна потужна мотокоса з об'ємом двигуна 47-50 см3. Розберемося, на що потрібно звертати увагу, щоб не потонути в розмаїтті маркувань, характеристик і рекламних буклетів.

мотокоса в роботі

Які коси відразу обходити стороною

Уникайте відвертих підробок під відомі торгові марки, краще чесний китайський Werk або Forte, ніж металобрухт під Європи.

Також краще не брати новачків на ринку. Хоча в цьому випадку потрібно уважно вивчити конкретну модель. Дуже часто двигуни на косах азіатського виробництва взаємозамінні і запчастини підходять. Інакше купивши косу невідомої марки, при першій же поломці доведеться купувати іншу.

Відразу уточнюйте, чи є сервіс і запасні частини на Україні. Це актуально не тільки для маловідомих марок з Китаю, але і для «європейців». Буває, що представництво фірми є, є і сервіс, але тільки для професійної техніки, а до легких побутових моделей запасних частин не завозять.

Який двигун краще

У продажу є мотокоси з двотактними і чотиритактними двигунами, в таблиці наведені переваги і недоліки кожного типу двигуна.

Характеристика двигуна

Двотактний

Чотиритактний


Витрати палива



високий


майже в два рази нижче за однаковій потужності


Витрата масла


значні (масло для двотактних двигунів дороге)

мінімальні (заміна масла раз в сезон)


Вага двигуна


мінімальна

в півтора, а то і в два рази більше двотактного


Складність в ремонті



двигун простий


ремонтувати складніше, але ламається рідше

Чутливість до нахилів та переміщення


мінімальна - змазування відбувається за рахунок паливно-повітряної суміші

висока, не можна значно відхиляти від горизонталі (колінвал вирине з масляної ванни = перегрів і вихід з ладу)

Моторесурс

середній

високий

Ціна

низька, середня

середня, висока

Висновок: якщо вам потрібно косити багато і довго (кожен день по кілька годин), то вигідніше чотиритактний двигун. А якщо робота більш сезонна і є складні ділянки рельєфу, і плануєте застосовувати насадки типу гілкоріз (див. мал. 1), то краще брати мотокосу з двотактним двигуном.

Гілкоріз для мотокоси Двигун для мотокоси
Мал 1 Гілкоріз для мотокоси           Мал 2 Двотактний двигун

Двотактний двигун (див. мал 2) швидше реагує на натискання акселератора, легший, і в більшості режимів практичніший.

Другим важливим параметром є потужність. На жаль, пишуть виробники такі показники, які насправді мотокосам і не снилися. Завищена в два і більше разів потужність - це норма, і не тільки у китайських виробників. Не рідко, можна зустріти мотокосу з об'ємом двигуна менше 40 см3, на якій вказана потужність 4,5 або навіть 4,8 кВт. За таких потужностей стартують легкі мотоблоки.

Тому дивіться на об'єм двигуна. Найменші і легкі тримери оснащені двигунами 25-27 см3, косити вони будуть нормально і навіть зрізати товстий бур'ян або молоді деревця, але з ножем невеликого діаметру і дуже повільно. Це не критично, якщо вам потрібно пару раз на місяць скосити траву біля паркану. А якщо потрібно працювати багато і часто вибирайте двигуни об'ємом 45-50 см3. Це вигідно з кількох причин:

  • хороша швидкість роботи, вам не доведеться проводити багато годин на спеці;
  • запас потужності збільшує моторесурс - ви навряд чи зможете перевантажити такий двигун і викликати передчасний знос;
  • ви зможете впоратися навіть зі справжніми джунглями без шкоди для мотокоси.

Найчастіше вигідніше взяти потужну китайську мотокосу, ніж слабенький STIHL або ТМ.

Так, на китайських мотокосах карбюратори і редуктори є витратним матеріалом і рідко служать довше одного сезону. Але ціна китайської мотокоси з потужним (50 см3) двигуном разом із заміною двох карбюраторів і редукторів все одно нижче, вартості малопотужної (32 см3) мотокоси від STIHL.

Форма штанги і тип редуктора

Вигнута форма штанги (див. мал 3) - вельми сумнівна перевага мотокоси. На практиці ріжуча кромка виявляється занадто близько до ніг, але це скоріше особливість, ніж недолік. Насправді слабким місцем таких систем є гнучкий вал. Якої б якості не була сталь, все одно прямий монолітний вал прослужить довше і ККД у нього вищий.

Простіше, міцніше і довговічніше - прямі нероз'ємні штанги (див. мал. 4).

мотокоса с вигнутою штангою мотокоса с алюмініевою штангою
Мал 3     Мал 4
 

     Простіше, міцніше, довговічніше - нерозбірні штанги

(див. мал. 4)

Нижній редуктор мотокоси див. мал. 5, 6, працює в інтенсивному режимі і частенько першим виходить з ладу. Якщо ви купили нову мотокосу, обов'язково перевірте наявність заводського мастила в редукторі. Вона повинна там бути, але по факту є не завжди. Якщо немає, обов'язково змастіть, інакше міняти редуктор доведеться вже на другий третій день після придбання мотокоси.

Нижній редуктор мотокоси Місце для змазки редуктора
Мал 5            Мал 6 


Регулярне змащення редуктора теж продовжить термін його експлуатації.

Додаткові інструменти

Зазвичай в комплекті з косою йде котушка з волосінню і три - або чотирилопатевий ніж. Цього достатньо для початку роботи, але якщо вам потрібно косити саме сіно, акуратно укладаючи його в валки, то ідеальним інструментом буде дисковий 36-ти або 40-ка зубчастий ніж, з перфорацією див. мал. 7.

Фреза для заготовки сіна ніж для мотокоси с победитовими напайками
Мал 7  Ніж для заготовки сіна       Мал 8 Зубці с победитовими напайками

    

Це клас ножів з твердосплавними (побідитовими) напайками див. мал. 8. Вони зроблені з більш тонкої сталі, ніж стандартні, а перфорація робить їх ще легшою. В результаті навіть на слабенький тример з 25 кубовим двигуном можна поставити ніж діаметром 250 мм, і косити траву з хорошою швидкістю. Переваги дискового ножа:

  • широка смуга захоплення і висока швидкість косіння навіть на малопотужних косах;
  • скошена трава лягає акуратно, ніж плоский і з дрібними зубами, а значить, не січе і не переплутує скошену траву;
  • завдяки твердосплавним насадкам ресурс одного ножа набагато вищий, в порівнянні зі стандартним, навіть після втрати або зносу насадок ножем можна користуватися, регулярно підточуючи і розклепуючи кромку.

Але як кажуть - не сіном єдиним. Якщо потрібно скосити зарості двометрового задерев’янілого бур'яну і дрібних чагарників, то краще за все з цим впорається багатозубчаста монолітна фреза невеликого діаметру див. мал. 9. Для твердих стебел чагарнику або невеликих дерев встановлюйте фрезу не більш 150 мм в діаметрі, не залежно від потужності мотокоси. Потужні мотокоси потягнуть і велику фрезу, але так ви «вб'єте» редуктор.

ніж для мотокоси Котушка з лескою для мотокоси
Мал 9  Фреза для мотокоси Мал 10 Котушка с леской

 

Іноді на мотокоси встановлюють фрези від болгарок, оскільки якісний ніж невеликого діаметра для коси знайти не так вже і просто.

Волосінню (див. Мал. 10) найзручніше косити молоду весняну траву на галявинах і клумбах, особливо біля огорож та декоративних огорож, вимощених каменем. Адже від випадкового контакту ножа з каменем ніж погнеться, а від волосіні просто відірветься шматочок, який тут же компенсується з котушки.

Якщо для вас актуальне питання вибору мотокоси, або витратних матеріалів до неї, телефонуйте за номером (0800) 50-54-52. Наші фахівці допоможуть вибрати оптимальний варіант.

Розділи
Читайте також