В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Карнизні софіти як вони є

Сама назва прийшла з італійської мови і походить від слова соффіто – стеля. Італійського в карнизній підшивці не тільки назва, а й краса, завершеність і гармонія переходу покрівлі до облицювання фасаду. За способом монтажу і виробництва сучасний софіт схожий з вініловим сайдингом. У цій статті розберемо основні способи монтажу для різних видів покрівлі.

Як підшити дах софітами

Кромка даху (карниз), як правило, віддалена від стіни на 50-70 см. Зверху вона є продовженням покрівлі, а нижній простір між стіною і краєм покрівлі потрібно обшити. Раніше для підшивки брали вагонку, дошки, а зараз все частіше пластикові софіти. Традиційні матеріали для покрівельної підшивки успішно застосовуються до цих пір, і у них є свої переваги, але зараз докладно розглянемо саме вінілові софіти.

Підшивка карнизу пластиковим софітом фото.jpg

Крім декоративної функції софіти захищають підпокрівельний простір від дощу, потрапляння бруду, птахів і дрібних тварин. Одночасно із захистом софіти повинні пропускати досить повітря в підпокрівельний простір для вентиляції (див. рисунок нижче). Це особливо важливо для утеплених горищ і житлових мансард. Для цього передбачений різновид панелей софіта з перфорацією.

Вентиляція підпокрівельного простору схема.jpg

Якщо немає особливих вимог, рекомендується чергувати суцільні і перфоровані деталі у співвідношенні 1 до 2-х – один перфорований до двох суцільних. Оскільки ціна на суцільні і перфоровані елементи однакова, просто врахуйте цей момент при замовленні.

Різновид софіту для карнизу.jpg

Якщо у вас покрівля з фронтоном, знадобляться ще деякі покрівельні аксесуари. Наприклад, фризова планка (вітрова дошка) і капельники (відливи) (див. рисунки нижче).

Обшивка фронтону карнизом фото.jpg

Фризова дошка і крапельник різниця.jpg

В більшості випадків для облицювання карниза софітами знадобляться:

  • дерев'яні бруски для додаткової обрешітки розміром 30х50мм (потрібні не завжди);
  • власне, панелі софіта потрібного вам кольору з перфорацією і без;
  • універсальний профіль j-планка (беріть з запасом, він потрібен скрізь);
  • h-профіль (може бути замінений двома паралельними j-планками);
  • j-профіль з фаскою (може служити вітровою дошкою), фінішна планка і інші індивідуальні вироби, під конкретний випадок.

Для монтажу карнизної підшивки знадобляться наступні інструменти:

Уздовж стіни кріпиться дерев'яна планка, на рівні схилу покрівлі. Паралельно з нею по краях стропил кріпиться друга планка. Якщо відстань від стіни до краю схилу менше 500мм, досить двох точок кріплення, якщо більше, то по центру додається ще одна планка. Обидва варіанти зображені на малюнках нижче.

Способи обшивки карнизів різної ширини схема.jpg

До дерев'яних брусків оцинкованими цвяхами або саморізами кріпляться j-профілі. Врахуйте, що профіль повинен бути закріплений так, щоб він міг зміщуватися вздовж поздовжньої осі на 5-7мм, для компенсації температурних деформацій.

Для цього кріплення забивайте/закручуйте точно по центру довгастих отворів, і не до кінця. Між капелюшком і профілем повинен бути зазор близько 1мм.

Далі наріжте панелі софіта за розміром отвору, також з урахуванням температурних деформацій. Панелі вставляються в пази j-профілю як показано на фотографії.

Як закріпити карнизний софіт фото.jpg

З одного краю софіт кріпиться шурупом до обрешітки, з іншого замикається в механічний замок попередньої панелі. Ознакою правильного монтажу служить виразне клацання – це значить, що замок софіта закрився.

На наступному фото показаний приклад облицювання карниза із застосуванням j-профілю з фаскою. У цьому випадку будьте уважні при монтажі водостічної системи. Кронштейни для підтримки жолобів водостічної системи не повинні кріпитися крізь профіль карнизної підшивки. Тому що вони зафіксують профіль, і вона не зможе зміщуватися при сезонних коливаннях температури.

Найкраще підійдуть довгі сталеві тримачі жолоба, які кріпляться уздовж стропил.

Крім захисту карнизів, софіти підходять і для стельового облицювання вхідних груп, веранд і відкритих терас.

Чи вигідно замовляти карнизну підшивку через інтернет

Не секрет, що більшість будівельних матеріалів, включаючи софіти, продаються і в інтернет-магазинах. Звичайно ви не бачите товар, не можете помацати руками оцінити якість і добротність.

З іншого боку, ви можете добре заощадити. Безпрограшним варіантом буде знайти і оцінити товар у звичайному будівельному магазині, а потім замовити такий же в інтернет-магазині.

Якщо у вас є питання по монтажу, наявності товару і способу доставки, телефонуйте за номером (0800) 50-54-52.

Розділи
Читайте також