В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Який обігрівач вибрати для дому

Портативний обігрівач – це опалювальний прилад, який можна використовувати як додаткове чи основне джерело тепла. Коли люди хочуть купити обігрівач, то найчастіше йдеться про електричні обігрівачі, але популярні також бензинові та газові обігрівачі. Також до портативних обігрівачів можна віднести буржуйки, булер'яни, котли та інші пристрої, що працюють на дровах. Розберемося що потрібно знати, щоб вибрати оптимальний обігрівач для будинку, дачі чи квартири.

Портативний обігрівач.jpg

Різновиди обігрівачів

Досі не всі знають, що дуже дешево та ефективно можна обігріти приміщення за допомогою кондиціонера. Навіть найпростіші моделі можуть працювати у режимі обігріву. І це один із найвигідніших способів, адже кондиціонер не виробляє тепло безпосередньо, а переміщує його. Кондиціонер відбирає тепло у повітря зовні роблячи його ще холоднішим, і переносить тепло всередину приміщення. Тобто працює як тепловий насос. І за рахунок цього має феноменальну ефективність. На 1 кВт витраченої електроенергії кондиціонер може видати 3-4 кВт тепла. Тоді як всі інші опалювальні прилади видають трохи менше тепла, ніж споживають електрики. Єдиний недолік кондиціонера – висока ціна. Щоб користуватися всіма перевагами, необхідно сплатити досить дорогий «вхідний квиток». Та й для дачі це варіант так собі, якщо там ніхто не живе постійно, то кондиціонер можуть просто вкрасти.

Тому ми розглядатимемо прості обігрівачі з помірною ціною.

  1. Масляні радіатори працюють від електрики, всередині них циркулює масло, яке розігріває зовнішню оболонку. Форма корпусу ребриста основний вид теплообміну це конвекція. Тобто масляний обігрівач розігріває повітря, що циркулює навколо ребер, тепле повітря піднімається, а на його місце приходить холодне і теж нагрівається. Масляні не мають екстремально гарячих поверхонь не пересушують повітря, а з пожежної безпеки одні з найкращих. Але вони не здатні обігріти велике приміщення.
  2. Електричні конвектори часто використовують як основну систему опалення і кріплять їх до стін так само, як і водяні радіатори. Вони досить ефективні, надійні, мають вбудований захист і термостат. Але пересушують повітря і палять пил, який потрапляє всередину і осідає на нагрівальних елементах.
  3. Інфрачервоні обігрівачі, тут основний вид перенесення тепла – це інфрачервоне випромінювання. Їхня перевага в тому, що вони гріють безпосередньо людей і навколишні предмети,а не повітря навколо. А значить можна створити локальний пункт обігріву на свіжому повітрі, або обігріти робочі місця у великому цеху, що не опалюється. Але інфрачервоними обігрівачами не можна повноцінно обігріти велике приміщення і тут є екстремально гарячі елементи, які палять пил і осушують повітря.
  4. Тепловентилятори та теплові гармати. Це найдешевший спосіб обігріти приміщення великої площі. Теплові гармати часто використовують щоб просушити приміщення зі свіжоокленими шпалерами або штукатуркою. Побутові тепловентилятори дуже дешеві гріють швидко, але вони дуже сушать повітря тому не повинні працювати дуже довго. До того ж, при роботі створюють досить сильний шум. Залишати тепловентилятор, що працює, на всю ніч не рекомендується.
  5. Керамічні панелі теж передають тепло переважно за рахунок інфрачервоного випромінювання, але і конвективна складова досить значна. Вони безпечні, не сушать повітря та можуть працювати довго. Головним недоліком є відносно висока ціна та значна вага. Але це несуттєві вади. Тому купити переносний керамічний обігрівач це хороша ідея.
  6. Бензинові та газові обігрівачі хороші, коли зовсім немає електрики або є ризик екстремально тривалих відключень. Це можуть бути бензинові туристичні обігрівачі або обігрівачі для гаража на зрідженому газі. Але пам'ятайте, що це обладнання з підвищеними вимогами до техніки безпеки. Відносно безпечні лише каталітичні газові та бензинові обігрівачі, див. схему роботи нижче. Можна купити як портативні та переносні бензинові обігрівачі, так і стаціонарні газові конвектори, що монтуються у стіну.
  7. Бензинові та газові обігрівачі.jpg

    Будьте уважні навіть у разі відсутності відкритого полум'я газові та бензинові обігрівачі випалюють кисень. Тому в приміщенні має бути хороша вентиляція. Тільки стаціонарні газові конвектори мають незалежний вихід на вулицю для забору повітря та виведення продуктів горіння.

  8. Дров'яні пічки. Сюди відносяться буржуйки, які можна помістити в багажник автомобіля, так і суцільнометалеві печі або котли булер'яни. Це найнадійніший варіант для дачі, навіть у разі екстремальних ситуацій, бо дрова у сільській місцевості завжди можна дістати.

Дров'яні пічки.jpg

Як вибрати обігрівач для дачі

Потрібно орієнтуватися на площу приміщення та стан стін та вікон. Для стандартного будинку з цегляними стінами без утеплення та звичайними вікнами потрібно не менше 100 Вт теплової енергії на 1м2. Наприклад для повноцінного опалення кімнати площею 16 м2 потрібно подати в неї не менше ніж 1,6 кВт тепла. Якщо стіни тонкі, а у вікнах є щілини, то набагато більше. Або брати електричний конвектор або масляний радіатор і ставити їх безпосередньо біля ліжка або робочого місця.

Також для дачі добре підійдуть:

  1. Дров'яні печі чи буржуйки, навіть у літній дачі їм можна знайти місце. Тільки краще подбати про їх встановлення заздалегідь. Адже потрібно вивести димар спорудити негорючу манжету навколо труби, а також захистити листовим залізом підлогу в безпосередній близькості від установки печі, та стіни якщо вони ближче ніж 0,5 метра від гарячого металу.
  2. Інфрачервоні променеві обігрівачі, самі знамениті «уфо». Вони чудово справляються навіть якщо це літній будиночок і через щілини відчутно дме.
  3. Тепловентилятори, як найпростіший, найдешевший і найшвидший варіант зігрітися.
  4. Бензинові та газові обігрівачі якщо немає електрики. Але тут критично важливо, щоб була хороша вентиляція.

Як вибрати обігрівач для квартири

Розрахунок за площею тут такий самий. Правда стіни сучасних багатоповерхівок найчастіше утеплені та встановлені пластикові вікна з хорошими склопакетами, так що для обігріву може знадобитися і менше ніж 100 Вт/м2. Наскільки менше сказати важко, краще вибирати обігрівач виходячи з цифри 100 Вт/м2, а оскільки всі обігрівачі мають регулювання, то завжди можна зменшити тепловий потік.

Щодо типу обігрівачів, то для квартир підходять тільки електричні обігрівачі. При виборі враховуйте таке:

  1. Обов'язково має бути вбудований захист від короткого замикання та перегріву. Також термостат для підтримки стабільної температури.
  2. Наявність таймера на автоматичне увімкнення та відключення – найчастіше буває в електричних конвекторах. Ця функція дозволяє відключати опалення, коли всі пішли з дому, і включати за годину або півтори до повернення, щоб повітря встигло прогрітися.
  3. Ціну обігрівача. Електричний конвектор один з найдоступніших варіантів дешевше лише побутовий тепловентилятор. Але якщо потрібен більший комфорт, і ви не хочете відчувати запах паленого пилу при включенні, то підійде масляний радіатор або керамічна панель.

Техніка безпеки під час експлуатації обігрівачів

На жаль, значна частина пожеж трапляється через неправильну експлуатацію електричних обігрівачів. Тому ми коротко нагадаємо правила техніки безпеки:

  1. Використовувати лише справне обладнання для обігріву заводського виробництва. Жодних саморобок зі спіраллю від старої електричної плитки.
  2. Не можна розміщувати обігрівачі на м'яких меблях. Найкраще встановлювати їх на підлозі, маленькі тепловентилятори допускається розміщувати на столі, тільки слідкуйте, щоб навколо нього не було легкозаймистих речовин і предметів.
  3. Не можна ховати дроти під килими або пропускати під кріслами і диванами, що низько стоять. Провода відчутно гріються, а якщо їх ще й перетиснути, то це може стати причиною пожежі.
  4. Розетки повинні бути справними, не використовуйте частково оплавлені або розетки, що бовтаються. Штекер обігрівача має бути вставлений щільно і до кінця. Поганий контакт у розетці теж може спричинити пожежу.
  5. Обігрівач повинен бути обладнаний усіма системами захисту: від короткого замикання, перегріву, захист від перекидання тощо. Захист у газових та бензинових обігрівачах передбачає автоматичне припинення подачі палива у разі нештатних ситуацій.
  6. Не можна використовувати обігрівачі, особливо в яких є розпечені елементи в приміщеннях, де зберігаються лаки, фарби, розчинники та інші горючі рідини, які можуть дати горючі пари. Також забороняється користуватися обігрівачам у захаращених горючими матеріалами приміщеннях.
  7. У приміщеннях де встановлений обігрівач має бути вентиляція. Навіть якщо йдеться про масляний або керамічний обігрівач.

Який обігрівач кращий

На жаль, чи, на щастя, немає універсального рішення і не можна сказати, що якийсь тип обігрівача кращий і підходить для всіх випадків життя. Тому потрібно вибирати виходячи із ситуації, наявності грошей та особистих переваг.

Якщо низька ціна не головний критерій, то для квартири чи дачі краще купити масляний чи керамічний обігрівач. Вони не сушать повітря, ними не можна обпектися і пожежна безпека на найвищому рівні.

Якщо потрібно створити локальну зону тепла у великому неопалювальному приміщенні або навіть на вулиці, то найкращий обігрівач – це інфрачервоний випромінювач, який здатний забезпечити комфортне перебування та роботу навіть на морозному повітрі.

Якщо потрібна гранично низька ціна і більша швидкість обігріву, це тепловентилятори. Трохи дорожче коштують електричні конвектори, але вони набагато безпечніше мають захист термостата і часто таймер вмикання/вимикання.

Так що якийсь обігрівач краще кожен вирішує сам. Якщо потрібна консультація щодо характеристик та вибору телефонуйте за номером (0800) 50-54-52. Сподіваємося, ця стаття була для вас корисною, до наступних публікацій.


Читайте також