В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Як вибрати ящик для інструментів

Ящик для інструменту — це переносний контейнер з відділами і відсіками як для ключів і викруток та іншого інструменту, так і кишеньками для дрібного кріплення на кшталт шурупів, гайок, шайб, болтів і цвяхів. Потрібен ящик для інструменту не тільки майстрам, які постійно їздять і працюють на об'єктах, але й вдома. Правда вимоги до них будуть дуже різні. Розберемося як визначити який саме ящик вам потрібен і на що звертати увагу перед тим як купити ящик для інструменту.

Ящик для інструментів.jpg

Класифікація органайзерів і ящиків для інструменту


Контейнери, кейси і ящики для інструментів можна купити в десятках комбінацій і виконань. Ми взяли на себе сміливість створити класифікацію виходячи зі здорового глузду, запитів покупців і габаритів ящиків для інструменту.

Перш ніж переходити до докладної класифікації потрібно згадати, що глобально все ящики для інструменту потрібно розділити за матеріалом: пластикові та металеві. У обох матеріалів є свої переваги, хоча за обсягами продажів однозначно переважає пластик. Далі ми докладно розберемо особливості кожного з матеріалів, а зараз загальна класифікація за видом і призначенням.

  1. Органайзер — це плоска коробка з відкидною кришкою з перегородками. Призначена для зберігання кріплення і дрібних деталей. Дуже зручна річ не тільки для майстрів, а й для художників, ювелірів і любителів хенд мейд. Це найпростіший  і найдоступніший варіант ящиків для дрібного інструменту і деталей.

  2. Органайзер.jpg

  3. Кейс, найчастіше алюмінієвий — це варіант для майстрів наладчиків, комп'ютерників і монтажників систем відеоспостереження. Виглядає такий контейнер для інструменту як стильний кейс з кінофільмів в якому перевозять надсекретні чіпи або пробірки з новими ліками. Темний або блискучий з посиленими куточками і класичною ручкою як у аташе кейса.

  4. Кейс.jpg

    Великий інструмент на зразок дрилі або шуруповерта сюди не поміститься, але і область застосування кейсів для інструменту — для майстрів з дрібного ремонту або айтішників.

  5. Переносний ящик (класичні контейнери та висувними відсіками). Це найпоширеніший і затребуваний тип. Якщо мова заходить про ящики для інструменту в першу чергу представляють саме такі як на фото нижче.

  6. Переносний ящик.jpg

    Класичний контейнер має кілька відсіків, а на кришці як правило вбудований органайзер для дрібниці. А в глибині найбільший відсік куди можна помістити болгарку, перфоратор, трубні ключі і т.д.

    Для майстрів ремонтників особливо цікаві будуть моделі з висувними ящиками і зрушуються відсіками як на фото нижче. Але такий варіант не дуже підходить для варіанту перевізного в машині набору інструментів в ящику.

    Моделі з висувними ящиками.jpg

    У переносних скриньок для інструменту найбільший діапазон розмірів і обсягів, від невеликих коробок з корисним об'ємом на 5 літрів, до великих контейнерів з безліччю відсіків об'ємом більше 40 літрів.

  7. Ящик для інструменту на коліщатках (візок) — це варіант, коли потрібен зовсім великий обсяг. Цей клас ящиків можна розділити на дві підгрупи:

    • ящики для перевезення інструменту з об'єкта на об'єкт і помірного переміщення по території об'єкта - див. лівий малюнок;

    • ящики для інструменту на коліщатках для розміщення біля верстатів або переміщенню по цеху, майстерні або СТО.

    Ящик для інструмента на колесиках.jpg

    Призначені для перевезень ящики для інструменту як правило виготовлені з удароміцного пластика, а «цехові» зі сталі на маленьких коліщатках з можливістю зупинити колеса.

  8. Ящик верстак — це по суті пересувна майстерня. Продаються відразу укомплектовані інструментом. Особливо цінуються майстрами по монтажу кухонь, вбудованих шаф та іншими хто працює з деревом, пластиком або алюмінієм і де потрібно проводити досить складні маніпуляції з плитними і листовими матеріалами.

Ящик верстак.jpg

Переваги і недоліки металевих ящиків для інструменту


Тепер повернемося до розбору різних матеріалів. Почнемо з металевих, тут використовується два матеріали: алюміній і сталь.

З алюмінієвими ящиками все ясно — це кейси, і тут переваги такі:

  1. Жорсткий корпус дозволяє возити тендітні деталі та матеріали.

  2. Зручно складати один на одного якщо потрібно завантажити або скласти на складі кілька таких ящиків.

  3. Виглядає стильно і красиво, хоча це суб'єктивний показник і на функціональність не впливає або майже не впливає.

До недоліків можна віднести:

  1. Обмежений розмір і зручність використання.

  2. Високу ціну.

Тепер перейдемо до сталевих ящиках для інструменту. З них все починалося і продаються вони до сих пір, хоча і в меншому обсязі в порівнянні з пластиком. Отже, переваги сталевих контейнерів для інструменту:

  1. Міцність.

  2. Зносостійкість і довговічність.

Саме через таку малу кількість переваг металеві ящики для інструментів і втратили пальму першості передавши її пластику. До недоліків металевих контейнерів відноситься:

  1. Велика вага.

  2. Схильність до корозії, адже що не бережи ящик фарба рано чи пізно буде подряпана.

  3. Якщо возити незакріплений металевий ящик в машині він може подряпати фарбу і деформувати куточками обшивку автомобіля.

  4. Також металевий ящик може подряпати плитку на підлозі або на стінах.

Переваги та недоліки пластикових ящиків для інструментів

Пластикові ящики впевнено зайняли лідируючі позиції і для цього є вагомі причини:

  1. Легкі і зручні.

  2. Не можуть пошкодити плитку і фарбовану поверхню.

  3. Досить міцні щоб захистити крихкі матеріали або точні інструменти.

  4. Легко зробити пластиковий ящик для інструменту будь-якої форми і розміру.

  5. Також не чутливі до дії розчинників і кислот.

До недоліків можна віднести тільки більш низьку ударну міцність в порівнянні з металом.

Як вибрати ящик для інструменту

Головний критерій — це для чого і в якому режимі він буде використовуватися. Якщо ви вирішили купити ящик для інструментів для домашнього використання, то можна брати будь-який, що вам сподобався і підходить за місткостю.

Але якщо передбачається інтенсивна експлуатація, то звертайте увагу на ключові характеристики ящика для інструменту:

  1. Петлі і засувки повинні бути металевими якщо бокс буде активно використовуватися.

  2. Руків'я повинно бути зручне. Подивіться чи не буде проблем якщо ящик завантажити по повній. Для цього огляньте як ручка кріпиться до корпусу, захоплює чи всю довжину корпусу, або піднімається тільки по центру як ручка валізи. Зручно, коли ручка масивна і прогумована, і надійно закріплена в масивних відливи корпусу.

  3. Габарити і зручність — чи можна ставити на нього інші контейнери і, скільки внутрішніх відсіків, наскільки зручно розкладені контейнери для дріб'язку.

  4. Наскільки міцний ящик, чи можна при необхідності стати на нього ногами (використовувати його як табуретку). Хоча це і не рекомендується робити, але хороший контейнер для інструменту витримує вагу людини 70-80 кг без наслідків.

Сподіваємося матеріал цієї статті був для вас корисний. До наступних публікацій.

Читайте також