В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Прощавайте відра – або бюджетний водопровід з вібраційним насосом

Отже, ви вирішили, що для поливу і загального водопостачання потрібен насос простий і дешевий. Вібраційний насос - це гідна альтернатива дорогому свердловинному. Плюс ще один предмет для гордості, українські вібраційні насоси перевершують за якістю російські і тим більше китайські аналоги. Але є у цих простих і надійних агрегатів і недоліки. У цій статті йтиме мова про їх сильні і слабкі сторони. Оскільки вібронасоси підійде не скрізь, іноді все ж потрібен глибинний свердловинний насос, як його вибрати ми розбирали в статті "Вибір свердловинного насосу. Поради експерта"

Як працює вібраційний насос

Надійність і дешевизна цих пристроїв визначається їх простотою (рис. 1 а, в).

Як влаштований вібраційний насос схема.jpg

Тут немає крильчатки і електродвигуна в звичному розумінні. Вода перекачується порціями за рахунок рухів зворотнього надходження поршня з еластичної гуми, див. мал. 1 а. Двигуном служить електромагніт, який втягує і відпускає сталевий шток з робочим поршнем на кінці.


Завдяки своїй конструкції вібраційні насоси малочутливі до домішків на кшталт піску і глини в воді. Правда часто самі «каламутять воду» і стають причиною того, що свердловина замулюється.

Чи підходять вібраційні насоси для свердловин


Інженера гідротехніки наполегливо не рекомендують вібронасоси для свердловин з піщаних водоносних шарів. З приводу глиняних і вапнякових горизонтів вже не такі категоричні, але для бурових свердловин з обсадними трубами вібраційні насоси краще не застосовувати. Не дивлячись на те, що у сусіда-кума-свата все чудово працює.


Справа в тому, що навколо водозабірного кінця обсадної труби повинен вийти конус з великого чистого піску. При первинному прокачуванні свердловини дрібний пісок, глина і супіски разом з водою відкачуються. Більші частинки ущільнюються і приєднуються до сітчастого фільтру труби. Якщо у вас відцентровий свердловинник - цей конус стабільний.

А що з вібраційним? Ви, напевно бачили, як під дією вібрації рухаються і «пливуть» сипучі речовини. Це ж відбувається і навколо обсадної труби. Пісок весь час рухається, перемішується. Рідко коли наслідки для свердловини і вібраційного насоса сприятливі.

Вібронасоси і свердловина в піщаному горизонті - список можливих наслідків:

  1. Якщо в навколишніх породах переважає крупнозернистий пісок, то дрібний пісок та інші домішки вийдуть в перші години роботи свердловини. Вода очиститься, і насос буде працювати в штатному режимі. Це і є той рідкісний успішний результат.

  2. Вода весь час буде йти з домішками. Використовувати таку воду можна буде тільки для поливу, через деякий час свердловина замулиться.

  3. Свердловина замулиться відразу, в перші години або дні і вода пропаде. Пощастить, якщо насос можна буде дістати, свердловину промити і встановити відцентровий свердловинний насос. А ось якщо вібраційний насос застрягне в піску і глині ​​намертво, тоді свердловина перетвориться в закопані в землю гроші.

  4. Верхні шари грунту можуть просісти, а якщо близько є споруди, постраждає фундамент - тріщини аж до обвалення.


Ризик дуже великий, щоб економити на купівлі хорошого насосу. А ось для ємностей з дощовою водою глибоких колодязів і перекачування води з природних водойм вібронасоси цілком підійдуть. Хоча у випадку відкритого водоймища все ж краще підійде дренажний насос.

Як вибрати вібраційний насос

Продуктивність - л / ч (м3 / год)

Серед вібраційних можна зустріти моделі здатні перекачати від 360 до 1500 л / год. Для дачної ділянки з помірним споживанням води достатньо буде 750-800 л / год.

Напір (тиск) - метри водяного стовпа

Маленькі вібраційні насоси можуть видати до 40 м, середні 55-70 м, найпотужніші здатні підняти воду на 80 - 90 м.


Чим більше запас з напору, тим краще. Правда, високонапорні моделі коштують трохи дорожче, але все одно залишаються доступними навіть для дачника пенсіонера.

Водозабір зверху чи знизу - ось в чому питання


Більшість насосів випускаються в двох виконаннях:

  • з верхнім забором води;

  • і нижнім забором води.

Верхній забір забезпечить потік від захоплення піску та інших домішок з дна криниці. Опускати їх можна до 30 см від дна.


УВАГА! Насос ні в якому разі не повинен лягати або занурюватися в мулисте дно, чим далі насос від дна криниці і від його стінок, тим краще.


Також врахуйте, що продуктивність у них трохи менша в порівнянні з моделлю аналогічної потужності з нижнім забором.


Вібраційні агрегати з нижнім забором води часто використовують як технічні для прокачування нових криниць іноді свердловин. При постійному використанні такі насоси потрібно розміщувати мінімум в 90 см від дна криниці.


Якщо у вас є конкретні питання щодо вибору вібраційних насосів, телефонуйте за номером (095) 861-16-54. Ми допоможемо визначитися з моделлю, і відразу приймемо замовлення.



Читайте також