В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Як зробити садову арку для квітів своїми руками

Краса - це не обов'язково дорого, частіше потрібно вкласти працю і душу. Особливо, це стосується живої краси садових квітів і рослин. У цій статті ми розглянемо кілька варіантів, як зробити красиву арку для квітів, яка може стати доповненням ансамблю або самостійним центром експозиції.

Металеві саморобні арки для квітів

Перевага сталевих труб і арматури в тому, що вироби з них виходять тонкі і витончені. І з часом така арка стане непомітною і повністю сховається в квітах та листі.

Якщо у вас є електрозварювальний апарат - це плюс, але цілком можна обійтися і без нього. Як приклад візьмемо арку середнього розміру, див. фото 1

Ескіз металевої арки

Рис. 1 – Cхема арки з сталевої арматури

Потрібні матеріали:

  • арматура товщиною 10 мм, 2х6 = 12 м;
  • арматура товщиною 6 мм, 9 шматків по 0,95 м = 8,55 м;
  • стрижні для шаблону 8 штук, по 0,5 м;
  • м'який дріт для обв'язки;
  • грунтовка і фарба (типу емаль ПФ).

Щоб арка була красивою, арматуру потрібно зігнути плавно і так, щоб великі дуги і маленькі кільця були однаковими.

Щоб зігнути дуги з великим радіусом, потрібно зробити шаблон на рівній ділянці землі. Для цього креслимо півколо, в якості циркуля використовуємо вбитий в землю штир і шматок мотузки, див. мал 2.

Как разметить круг

Рис. 2

Потім, вздовж розміченої окружності потрібно глибоко забити в землю кілька міцних стрижнів, див. мал. 3.

як зігнути арку

Рис. 3

Щоб зігнути сталевий прут плавно і рівно, вздовж стрижнів шаблону покладіть смужку твердого, але гнучкого матеріалу (ДСП, планка сайдинга або вагонки).

Як згинати заготовку для арки, теж показано на малюнку. Навіть якщо так здається, зігнути довгий прут не так вже й важко, і в якості помічника можна запрошувати жінок і підлітків.

Тепер потрібно зробити кільця. Досвідчені будівельники знають, що краще за все використовувати трубогиб. Але більшість пристосувань для згинання арматури добре роблять прямий кут, щоб зробити кільце знадобиться трошки інший вид трубогиба (зі шківом), яким користуються водопровідники і монтажники систем кондиціонування, див. мал. 4 а, в, с, d.

Роликовый трубогиб работа трубогиба
Рис. 4 а Рис. 4 в
начало сгиба согнутая трубогибом труба
Рис. 4 с Рис. 4 d
  Купувати його не обов'язково, можна взяти в оренду або домовитися, щоб вам зігнули кільця на найближчому великому будівництві. В крайньому випадку, замість кілець можна зігнути з арматури П-образні скоби, для чого не потрібен трубогиб, досить слюсарних лещат і молотка.

Коли кільця і ​​дуги готові, з'єднуємо конструкцію монтажними хомутами, а потім дротом, див. мал. 5.

Прикріплення кілець до арматури

Рис. 5

Готову конструкцію фарбуємо і встановлюємо там, де задумали створювати квітучу красу.

Як зробити арку для квітів з дерев'яних брусків і планок

Цей варіант для когось виявиться ще простішим у виготовленні, адже дерево - один з найлегших і слухняних в обробці матеріалів. Готова арка впишеться в будь-який дизайн, дерево гармонійно поєднується з будь-якими рослинами і додасть саду середземноморський відтінок, див. мал. 6.

Для такої арки знадобиться:

  • опори зі соснового бруса 40х50 мм, 4х2м = 8 метрів;
  • поперечні балки з бруса 40х50 мм, 6х0,65м = 3,9 метра;
  • короткі балки для формування арки з бруса 40х50 мм, 4х0,35м = 1,4 метра;
  • довгі вертикальні планки 35х20 мм, 2х2м = 4 метри;
  • поперечні планки 35х20 мм, 24х0,65м = 15,6 метра;
  • сталеві куточки (приблизно 25х25 або 30х30) по 0,25 - 4 шт;
  • цвяхи або саморізи (упаковка 100-200 шт.);
  • грунтовка, просочення, лак або фарба для дерева.

Формуємо раму, для цього бруси по 2 метри з'єднуємо поперечними балками, див. мал. 7

рама арки для цветов

Рис. 7

Відразу приєднуємо вертикальну планку посередині і металеві куточки або П-подібний профіль, які будуть утримувати арку в землі.

Також відразу набиваємо горизонтальні планки з кроком 20 см. Для краси краї планок можна обрізати під 45, ° а зріз шліфуємо наждаком чи болгаркою.

Потім формуємо арку, для цього знадобляться короткі фрагменти по 0,35 метра. Обріжте краї під 45 °, для цього найзручніше використовувати звичайну ножівку і столярний навскісник, див. мал. 8. Інструмент простий, дешевий і в господарстві потрібний, якщо такого у вас ще немає, рекомендуємо придбати.

Столярное стусло

Рис. 8

З двох коротких брусків і двох довгих, (які по 0,65 м) формуємо арку. Між брусками повинен вийти кут 135 °, якщо Ви обрізали краї правильно, кут вийде сам по собі, див. мал 9.

Сборка деревянной арки

Рис. 9

На малюнку зображена майже готова арка. Додаємо всі необхідні планки і тепер можна встановлювати арку.

Щоб арка стояла рівно, під кінці опорних балок підставляємо камені, див. мал. 10. Металевий куточок при цьому повністю в ґрунті, а камені не дадуть опорам перекоситись і з'їхати.

опора под арку для цветов

Рис. 10

Залишилося захистити деревину грунтовкою і лаком, і можна висаджувати плетючі рослини.

Комбінована арка для квітів своїми руками

Ще цікавіше виглядає арка для квітів з дерев'яних брусів, оцинкованої сітки і фундаментом з габіонів. Габіони - це від італійського «велика клітка». В даному випадку підставкою арки будуть служити дротяні клітки з камінням. Зразок і креслення зображені на мал. 11.

Арка на габионах

Рис. 11

Для арки комбінованої конструкції знадобляться:

  • вертикальні балки з бруса 50х60 мм по 1,8 м - 4 шт., 4х1,8м = 7,2 метрів;
  • горизонтальні балки з такого ж бруса 50х60 мм по 0,85 м - 2 шт., 2х0,85 = 1,7 метра;
  • оцинкована сітка для вершини арки і бічних секцій - фрагменти 0,6х1,8 метра (2шт);
  • міцна сітка подвійного кручення для габіонів, приблизно 6 м2;
  • тонкий оцинкований дріт для обв'язки, 3-4 метри;
  • гвинти, саморізи, цвяхи.

Спочатку робимо заготовки під габіони. Для цього з міцної сітки робимо кошики (клітки) у формі паралелепіпедів. У нашому прикладі під кожну опору зроблено три окремих клітки: дві під опори і одна об'єднуюча. Разом вони з'єднуються дротом, див. мал. 12.

Клетка для габиона

Рис. 12

Для своєї арки можете зробити іншу конструкцію, простішу чи складнішу - на ваш розсуд. Важливо передбачити, щоб одна або кілька стінок легко відкривалися як дверцята, щоб наповнити її камінням.

Якщо ви любите і вмієте столярувати і у вас під рукою є всі необхідні інструменти, для закріплення декоративної сітки зробіть наскрізні прорізи в поперечних балках, перед тим як з'єднувати їх з вертикальними опорами, див. мал. 13 а, в.

делаем сквозной паз в поперечине крепим поперечину к столбу
Рис. 13, а Рис. 13 в

Крізь цей паз буде пропущена оцинкована сітка (див. мал. 14 а), в якості напрямних на вертикальні балки прибивають тоненьку планку, так сітка буде надійно утримуватися в дерев'яній рамі (див. мал.14 в).

Сетка для арки направляющая планка для сетки
Рис 14 а Рис. 14 в

 

Верх арки формуємо, просто нахиливши і з'єднавши дротом краї сітки, див. мал. 15. Вертикальні опори до цього моменту вже повинні міцно стояти на своїх місцях.

Соединение сеток в арку

Рис. 15

Для закріплення фундаменту ставимо вертикальні опори в клітки і просто заповнюємо простір камінням, див. мал. 16.

закладываем камни в габион

Рис. 16

Конструкцію можна істотно спростити, відмовившись від наскрізного паза. І взагалі, рекомендуємо не боятися експериментувати, плетючі рослини приховають деякі неточності і помилки, а гордість за самостійно зроблену оригінальну арку залишиться.

Якщо для вас актуальна тема, як прикрасити сад і присадибну ділянку, рекомендуємо переглянути розділи з декоративним освітленням і садовими скульптурами нашого інтернет-магазину. Якщо знадобиться консультація, телефонуйте за номером (050) 414-92-73.

Читайте також