В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Як самому зібрати систему поливу? Огляд основних компонентів

Система поливу газонів, а також саду і городу — це не обов'язково складно і дорого. Цілком може вистачити кількох шлангів, трійників, відгалужувачі і змінних насадок. Для безпосереднього розпилення можна використовувати як прості брандспойти, пістолети таки секторні зрошувачі і дощувальники здатні покрити більшу площу. Розберемося які агрегати і компоненти потрібні для домашньої системи поливу.

Полив газонів.jpg

Що потрібно щоб зібрати систему садового або городнього поливу

По-перше, джерело чистої води. Так це дуже важливо інакше дрібні частинки заб'ють форсунки і розпилювачі та пістолети доведеться міняти дуже часто. Другий важливий фактор температура. Наприклад, вода з колодязя або свердловини хоч і досить чиста, але дуже холодна і містить мало кисню щоб відразу використовувати її для поливу. Для газонної трави така температура води не дуже критична, а ось для овочів і ягід холодна вода може стати згубною.

Звідси висновок - повинна бути якась ємність, в якій вода буде досить теплою для поливу. Також в якості джерела води підійде магістральний водопровід, вода в ньому тепліша, ніж зі свердловини або колодязя і в більшості випадків можна поливати без попередньої підготовки.

Припустимо з джерелом води розібралися, і у вас є труба від водопроводу або патрубок від садового насоса, який викачує воду з ємності або природної водойми.

Далі нам знадобиться:

  1. Адаптер на трубу або патрубок. З одного боку, у нього повинна бути різьба для з'єднання з трубою, з іншого вихід під швидкознімний з'єднувач «соска». Також на трубі перед адаптером повинен бути кран (ну якщо це не насос).

  2. Один або кілька шлангів з адаптерами на кінцях. Один кінець шланга приєднується до джерела води, а до другого приєднуються розпилювачі (пістолети, дощувальники, імпульсні зрошувачі і т.д.). Другий адаптер, до якого підключаються розпилювачі краще брати з функцією аква-стоп (детальніше про неї далі).

  3. З'єднувачі, трійники, гребінки, муфти, перехідники тощо.

  4. Розпилювачі, зрошувачі і т.д. Як стаціонарні, так і для ручного поливу. Краще мати кілька для різних ситуацій.

  5. Не обов'язково, але не завадить фільтр для води, особливо якщо вода йде з проміжної ємності. І обов'язково потрібен фільтр якщо вода йде з природної водойми.

Для зручності також можна купити візок (котушку) для шлангів.

Шланги для поливу — як вибрати, які бувають

Перше що потрібно пам'ятати — для садового і городнього поливу НЕ ПІДХОДЯТЬ прозорі і напівпрозорі шланги. Вони заростають водоростями і зеленіють зсередини. Очистити від цього неможливо.

Стабільність до ультрафіолету

Якщо шланг все літо буде "жити" на вулиці, переконайтеся, що він стабілізований до ультрафіолетового впливу. Практично всі шланги, промарковані як садовий, мають базову УФ стабілізацію. Не завжди можна знайти ступінь захисту на упаковці, побічно про це може говорити термін служби, вказаний на упаковці - 5, 7 або 10 років. Чим вище заявлена ​​довговічність, тим краще шланг захищений від ультрафіолету. Якщо вирішите купити шланг для поливу з 4-5 шарами, можна не турбується щодо УФ стабілізації, такий шланг точно добре захищений.

Діаметр шланга для поливу

Зазвичай для садового і городнього поливу використовуються шланги діаметром від 1/2 до 1 дюйма з чвертю. Нижче таблиця, яка допоможе розібратися як вибрати садовий шланг.


Діаметр (внутрішній діаметр отвору)

Переваги

Недоліки

Призначення

1/2(12,5 мм)

Легкий,

Дешевий,

Хороша швидкість потоку (це перевага коли не дуже хороший тиск)

Маленька пропускна здатність  

Короткі ділянки  10-15 м, квітники, котрі поливають з  балкона і т.ін. Якщо тиск до 2 бар

5/8 (16)

Легкий гнучкий

Недорогий

Все ще невелика пропускна здатність Не підходить для довгих ділянок

Короткі ділянки до  до 25 м. Грядки, квітники. Якщо тиск до 2 бар

3\4 (19)

Оптимальний за всіма параметрами

практично немає

Садово-городній полив без обмеженнь.

1 (25,4)

Хороша пропускна здатність

Досить дорогий

Якщо наповниться водою досить важно переміщувати і тягати за собою

Хорошо підходить для прямого з'єднання з  садовими насосами (патрубок насоса теж 1 дюйм)

1/1/4 (32)

Пропускає дуже великий потік

Дорогий, важкий і досить твердий

Для магістральних ділянок з подальшим відгалуженням


Робочий тиск шлангів для поливу

Граничний тиск залежить від кількості шарів і якості армуючого обплетення. Не радимо купувати садові шланги з робочим тиском 3-4 бари. Водопровід, та й садовий насос цілком можуть розвинути тиск в 6, а іноді і до 8 бар. Можна купити шланги для поливу з робочим тиском в 10-12 бар, але це вже коли питання ціни — не питання. Або, коли реально в шланги може потрапити дуже високий тиск.

У більшості випадків оптимальним вважається якщо у шланга робочий тиск 6-8 бар, він впорається з будь-яким навантаженням і буде служити дуже довго.

Структура і кількість шарів садових шлангів

Структура по-справжньому якісного шланга для системи поливу складається з наступних шарів:

  • гладкого і еластичного внутрішнього ПВХ-шару в п’ятишарових шлангах внутрішній шар з харчового пластика — придатний для питної води;

  • еластичного пористого ПВХ-шару - товстого, але легкого та гнучкого, він забезпечує структуру і форму шланга;

  • армуючого шару з поліефірних ниток щільної в'язки для збільшення міцності;

  •  другий шар еластичного пористого ПВХ пластика тонший першого;

  •  міцного зовнішнього ПВХ-шару, що перешкоджає стирання і стійкого до дії ультрафіолету.


Звичайно це максимальний набір, є шланги набагато простіші. Щоб розібратися в структурі і призначення подивіться таблицю нижче.

Кількість шарів

Призначення

Робочий тиск

Підходить для питної води

Термін служби

Стійкість до скручування і заламування

1

Технічні шланги, гофра, сеціальні з перфорацією

3 -4 бара

Ні

Залежить від умов і типу від 1 до 5 років 

Не призначений для інтенсивних переміщень

2

Дуже рідкісний різновид продаються на катушці гумові чи силіконові

3-4

Ні

Не нормується

**

3

Универсальні для не дуже інтенсивного використання (дача)

3-5

Не всі – тільки якщо внутрішній шар з харчового ПВХ

3-4 сезони

**

4

Для фермерів, городників, комунальників

3-8

Так

5-7 років

***

5

Без обмежень

До 12

Так

5-10 лет

*****


Що таке коннектор з аквастопом та інші фітинги

Не будемо заглиблюватися в характеристики і діаметри, про нюанси вам розкажуть продавці, подивіться таблицю щоб отримати загальне уявлення з чого можна зібрати систему поливу.

Коннектор з аквастопом та інші фітинги.jpg

Коннектор з аквастопом та інші фітинги2.jpg

Пістолети дощувальники і зрошувачі — як вибрати потрібний і на що дивитися

Найдоступнішими є пістолети і брандспойти. У них всіх є регулювання струменя, а пістолети мають поворотну головку на 5-9 функцій. Під функціями розуміється режими розпилення від тонкого далекобійного струменя, чи “дощику” або дрібнодисперсного туману. Але поливати ними можна тільки вручну.

Але є ціла група зрошувачів, які можна використовувати за принципом поклав на траву (встромив в землю) включив воду і пішов. Навіть пам'ятати про них не обов'язково, можна поставити клапан з таймером на виході з водопроводу, який сам перекриє воду через певний час. Найчастіше від 15 хвилин до 2 годин.


Але повернемося до зрошувачів і розберемо основні типи.

  1. Статичний — це просто коробочка з дірочками розпилювачами. Дешево, особливо коли немає ніяких регулювань. Радіус розпилення до 3 максимум до 4 метрів. Бувають з ніжкою для утикання в грунт або з плоским дном для стійкого положення на траві. Часто теж мають поворотну головку з різними отворами для зрошення. Тільки на відміну від пістолетів і брандспойтів немає режиму тонкого далекобійного струменя.

  2. Статичний дощуватель.jpg

  3. Роторні дощовики, працюють за рахунок тиску води. Тому якщо натиск менше 1 атмосфери працюють слабенько. Але виглядає красиво і поливають бадьоро і активно. Недолік не регулюється площа поливу і якщо є стіни або доріжки куди не треба щоб бризкало, то треба брати наступні за списком типи зрошувачів.

  4. Імпульсний зрошувач — це «Фрегат» та їх близнюки працюють зі стрекотом і шумом. Деякі моделі можуть повертатися (автоматично) і забезпечують круговий полив, а можна направляти в певну сторону щоб вода йшла тільки туди, або виставити сектор і дощувальник буде повертатися туди-сюди, але не по колу.

  5. Імпульсний зрошувач.jpg

  6. Віяловий зрошувач. Прекрасний варіант для великих галявин і навіть городів. Поливальне віяло рухається за рахунок напору води. НАЙВАЖЛИВІШЕ можна регулювати як ширину віяла, так і кут повороту. Якщо покласти дощувальник біля стінки і відрегулювати так щоб він поливав тільки на одну сторону у вас і стіни сухі і галявина полита.

Котушки для шлангів як вибрати щоб вистачило 

Котушки і візки для шлангів спрощують зберігання і транспортування. Шланги не валяються де попало: розгорнув, полив, звернув, прибрав.

Котушки від візків відрізняються наявністю коліс і ціною. Невелику котушку, на якій 15-20 метрів садового шлангу цілком можна переносити. Але якщо у вас велика ділянка краще купити візок з котушкою на колесах.

Що стосується довжини, то в маркуванні відображається або кілька варіантів, або потрібно прикидати самостійно. Наприклад, є популярна модель Gardena Classic в яку поміщається:

  • 50 метрів при діаметрі - 1/2 дюйма;

  • 40 метрів шланга при діаметрі - 5 /8;

  • 30 метрів при діаметрі - 3/4.


Якщо в іншого виробника вказано тільки одне значення довжини можна користуватися цією пропорцією щоб підібрати підходящий варіант.

Сподіваємося матеріал цієї статті був для вас корисний. Якщо з'явилися питання по підбору обладнання щоб самому зібрати систему поливу телефонуйте за номером (0800) 50-54-52.

Читайте також