В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Як вибрати і встановити садові світильники для освітлення заміського будинку

Освітлення садових доріжок, воріт, парковки, фасаду та вхідної групи - це не тільки красиво і зручно, це ще й додатковий бонус до безпеки. В першу чергу, щоб не спіткнутися об бордюр або сходинку і не потрапити в декоративне озерце або фонтан. Крім того, якщо у зловмисників буде вибір: яскраво освітлений будинок або темний сад, та ще якщо задня частина будинку впритул підходить до дерев і кущів, то вибір очевидний. У цій статті розберемося, які садові світильники вибирати, на якій відстані їх ставити один від одного і які види освітлення між собою краще комбінувати, щоб заощадити на витраті електроенергії.

Садове освітлення

Як розрахувати кількість точок освітлення

Якщо вам потрібно розрахувати кількість світильників для освітлення суцільної ділянки відомої площі і більш-менш правильної форми (волейбольного майданчика або парковки), то скористайтеся формулою:

N = E x S x Z x K / (F x η), де:

N - число світильників, яке ми шукаємо;

E - необхідне освітлення в люксах (лк), 300 люкс - освітлення робочого столу, 100 люкс - коридор громадської будівлі, 50 люкс - освітлення парковки, 10 люкс - мінімальне освітлення, коли видно куди йти;

S - площа, яку потрібно висвітлити в м2;

Z - коефіцієнт нерівномірності плями освітлення (1,1 для світлодіодних ламп, 1,15 для ламп розжарювання);

K - коефіцієнт на зниження яскравості (бруд на плафоні і природна втрата яскравості при старінні лампи), для люмінесцентних ламп - 1,5, для світлодіодних - 1,2;

 F - кількість світла, що випромінюється лампою (світловий потік), вимірюється в люменах (лм), обчислюється згідно з паспортними даними лампи або світильника: потужності (Вт) і коефіцієнта світності лм / Вт (приклад: світлодіодний прожектор потужністю 25 Вт при коефіцієнті світності (90Лм / Вт) видає світловий потік F = 25x90 = 2250 люмен);

η (ця) - коефіцієнт відбивної здатності: білі стіни і стеля коефіцієнт дорівнює 0,7-0,8, світло-сірий бетон або тротуарна плитка - 0,5, трава, кущі, дерева - 0,2.

Візьмемо для прикладу, що світлодіодними прожекторами на 25 Вт потрібно висвітлити до рівня 30 люкс майданчик, покриту світлою тротуарною плиткою (відображає здатність якої становить 0,5) і площею 250 м2.

N = 30x250x1,1x1,2 / (2250х0,5) = 8,8 - округляємо в більшу сторону. Виходить, що для такої площі потрібно 9 прожекторів.

Для розрахунку кількості світильників для ділянки складної форми, де висвітлювати потрібно тільки доріжки і прибудинкову територію, потрібно скористатися планом ділянки в масштабі див. мал. 1.

Схема освітлення

Рис 1

На план наносимо схему встановлення світильників і прокладання кабельних ліній. Площа кругу зони освітлення обчислюємо на підставі паспортних даних світильника (для прожекторів зона освітлення буде конусом).

Більшість садових світильників на одну лампу і стандартний цоколь Е27, висвітлюють 5-7 м2. Нам відома площа кола зони освітлення, наприклад, 5м2.

Виходячи з того, що площа кола обчислюється за формулою S = π r2, радіус кола за відомою площею можна обчислити:

r = √ (S / π), в нашому прикладі r = √ (5 / 3,14) = 1,27 метра.

Це означає, що для світильника, розрахованого на освітлення 5м2, на план потрібно наносити коло радіусом 1,27 метра (в масштабі).

Світильники потрібно розташувати так, щоб звести до мінімуму перетинання і накладення кіл один на одного, інакше ви будете переплачувати за електроенергію.

Загальні рекомендації щодо прокладання освітлювального кабелю та встановлення світильників

  1. Кабель для вуличного освітлення допускається прокладати не ближче, ніж в 0,6 метра від стін будівель.
  2. Мінімальна відстань від кабельної траншеї до водопровідних і каналізаційних трубопроводів - 0,5 метра. УВАГА - відстань до газової труби не менше - 2 метрів.
  3. Мінімальна відстань від місця прокладання до інших (існуючих) кабельних ліній становить 0,3-0,5 метра.
  4. Мінімальна глибина траншеї по будівельним нормам - 0,7 м. У приватному домобудівництві ніхто цю норму не контролює, і часто кабель прокладають на меншій глибині. Настійно рекомендуємо прокладати кабель так, щоб уникнути випадкового пошкодження при роботі з садовими рослинами (розпушування грунту, посадка квітів, кущів тощо).
  5. Кріплення світильників. Найпростішим варіантом є декоративні світильники на сонячних батареях, які просто встромляються в грунт. Єдине правило, для них потрібно вибирати ділянки, на які потрапляє максимум сонячного світла протягом дня.
  6. Кабель в ґрунті обов'язково прокладати в гофрованій або гладкостінній трубі. Гофрована труба гнучкіше і дозволяє робити різкі петлі і повороти. Гладкостінна труба міцніше і навіть здатна захистити кабель від удару лопатою.

Для вуличних ліхтарів на високих опорах потрібно підготувати бетонну основу. Часто з ліхтарями в комплекті йде заставна сталева арматура, яку потрібно замурувати в бетон так, щоб з фундаменту стирчали різьбові шпильки на які потрібно встановлювати опору.

Закладна арматура під вуличний ліхтар фундамент ліхтаря освітлення

У будь-якому випадку глибина залягання бетонної основи повинна бути не менше 0,8 метра для ліхтарів висотою до 2,5 метрів, і не менше 1,2 метра для більш високих моделей.

Для низьких світильників висотою 0,4-1,2 метра бетонна основа виконується довільної форми і глибини, але не менше 15 см в глибину.

Що і як висвітлювати в заміському будинку

В першу чергу це хвіртка, ворота і доріжка до вхідних дверей. Освітлення умовно можна розділити на три види:

  1. Декоративне освітлення. Це підсвічування фасадів, красиво освітлені клумби, лавочки, доріжки, фонтани, басейни.
  2. Охоронне освітлення - всі входи, виходи, ворота, периметр зі складним рельєфом. У тому числі акумуляторні світильники покажчики входу-виходу, які працюють навіть в разі аварії в електромережі або пожежі.
  3. Робоче або технічне освітлення - паркувальний майданчик, альтанка, ігровий майданчик, зона відпочинку тощо.
Декоративне садове освітлення Підсвічування садової альтанки

Охоронне та робоче освітлення, як правило, підключають через датчики руху і фотореле. Наприклад, робоче освітлення паркувального майданчика або гаража має включатися при відкритті воріт чи наближенні автомобіля і автоматично вимикатися через деякий час (1-2 хвилини) після припинення руху. А охоронне освітлення автоматично запалюється при настанні сутінків і відключається на світанку.

З міркувань безпеки, якщо у вас встановлені камери зовнішнього відеоспостереження, частина з них повинна бути підсвічена і помітна з вулиці - це відлякує більшість зловмисників. Декоративне освітлення може також виконувати функцію робочого або доповнювати робоче і охоронне.

Декоративне освітлення прибудинкової території

Акумуляторні світильники на сонячних батареях виконують скоріше допоміжну і вечірню декоративну функцію, оскільки світлосила у них незначна, а ємності акумуляторної батареї рідко вистачає на всю ніч. Але все ж деякі різновиди можуть створити неповторний ефект див. фото.

світлодіодні садові світильники світлодіодний світильник - бабка

Як вибрати садові світильники (типи садових і фасадних світильників)

При виборі світильників намагайтеся максимально використовувати існуючі несучі конструкції: стіни, стовпчики огорожі, бордюрне вимощення, іноді навіть дерева, оскільки ціна невеликого садового світильника, який встановлюється на паркан, істотно нижче в порівнянні з вуличним ліхтарем на двохметровій опорі. Найкраще заздалегідь продумати план з дизайном всієї ділянки і розташуванням доріжок і підсвічування.

Декоративне освітлення покликане створити неповторний ефект, тому тут застосовуються:

  • класичні садові та фасадні світильники див. мал. 2 а, в, с;
  • світлодіодні світильники на сонячних батареях див. мал. 3;
  • різнокольорові світлові шнури для створення ефекту вогнів, що біжать див. мал. 4 а, в, с;
  • архітектурні прожектори, які змінюють яскравість і колір спрямованого світлового потоку по заздалегідь створеній програмі див. мал. 5 а, в.
круглий садовий світильник садовий світильник Садовий світильник Елегант
Рис. 2,а Рис. 2,в Рис 2,с

 

Світильники на сонячних батареях

Рис. 3 

Кольорові світлодіодні стрічки Декоративні світлодіодні стрічки доріжка зі светлодіодним підсвічуванням
Рис. 4, а Рис. 4, в Рис. 4, с 
Кольорове підсвічування фасаду Сітлодіодний прожектор кольоровий
Рис. 5, а Рис. 5, в


Робоче освітлення садових алей і паркувальних майданчиків найчастіше виконують за допомогою:

  • високих ліхтарів вуличного освітлення на опорах висотою 1,8-2,5 метра див. мал 5, вони дають коло розсіяного світла;
  • низьких ліхтарів стовпчиків висотою 0,4-0,8 метра, див. мал. 6;
  • вуличних прожекторів (див. мал. 7 а, в) закріплених на опорах, стінах будівлі або прямо на землі на маленькому фундаменті, вони дають спрямований промінь освітлення.
вибір ліхтарів освітлення Паркувальний світильник
Рис. 6 Рис 7

 

Вуличний прожектор Фасадний прожектор
Рис 8, а Рис. 8, в

Якщо Вам потрібна додаткова консультація щодо типів світильників і підбору оптимального варіанту, телефонуйте за номером (0800) 50-54-52. Наші фахівці завжди раді Вам допомогти.

Читайте також