В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Як зробити садову гойдалку

Як би то не було, а головне в житті - це радість від цього самого життя. І якщо вам повезло і у вас є сад, і там навіть є зручні лавки і альтанки і садові павільйони з антимоскітними сітками - це звісно добре. А уявіть, як зрадіють ваші діти гойдалкам. Навіть звичайним, підвішеним на дерево, а ще більше якісними і зручними садовими гойдалками з лавкою, на яких можна розміститися усією сім'єю. Звичайно, цілком можна купити готові гойдалки, але набагато цінніше і цікавіше зробити їх самостійно. Особливо, якщо допомагати в цій справі буде уся сім'я.

Види садових гойдалок

Все ж гойдалки, так або інакше, нагадують про дитинство, але діти бувають різні - маленькі і великі, активні і спокійні у віці від 10 і до 100 років (дорослі і навіть пенсіонери теж люблять гойдалки). Тобто і гойдалки підійдуть їм різні.

Одномісні "швидкісні" гойдалки

На таких добре літати, злітаючи назустріч небу. Їх можна зустріти на дитячих майданчиках, в міських дворах і парках, див.Фото 1 а, в. Якщо сидіння досить широкі, то на таких гойдалках, особливо ближче до вечора, можна зустріти і старшу молодь. 

Дитяча гойдалка Двомісна гойдалка
Рис 1 а Рис 1 в

Зробити такі гойдалки самостійно цілком можливо. Головне добре зміцнити їх в землі, див. Фото 2 а, в. Якщо конструкція дерев'яна, кінець бруса треба обробити антисептичним просоченням з вологозахистом, але підійде і звичайна смола (вона ж бітум).

Гойдалка з брусу Бетонні опори
Рис 2 а Рис 2 в


Гойдалки з лавою для медитації

Цей різновид частіше можна зустріти біля заміських будинків і в дворах сільських любителів відпочити з комфортом, див. Фото 3 а, в, с.

Фото, гойдалка з лавою своїми руками гойдалка в лісовому стилі гойдалка в італійському стилі
Рис 3 а  Рис 3 в Рис 3 с

Якщо такі гойдалки були зроблені своїми руками, то вони, як правило, предмет гордості своїх власників.

Є багато готових креслень і конструкцій, але домашні умільці придумують свої власні проекти. Головне забезпечити достатню міцність і безпеку.

Гойдалки "човник" і інші різновиди

З альтернативних рішень найбільше поширена конструкція "човник" див. Фото 4 а, в - це одна з найдавніших забав для дорослої молоді минулих століть.

Гойдалка човни Старовинна гойдалка
Рис 4 а  Рис 4 в 

 

Для домашнього використання їх роблять досить рідко, хіба що ось такі конструкції альтанки, що гойдається, з столом і лавкою див. Мал. 5 (орієнтовні розміри в сантиметрах).

Альтанка, що гойдається

Рис 5

Існує безліч модифікацій гамаків, що гойдаються, корзин і інших принад, які входять до складу вуличних спортивних комплексів, але вони не отримали такого широкого поширення як класика, хоча якщо подивитися на ці фото може і даремно.

Практичні поради по виготовленню

По-перше, варто визначитися з матеріалом, оскільки він визначає конструкцію і зовнішній вигляд. Найчастіше вибирають дерево, і це має сенс. Дерев'яні гойдалки виглядають затишніше, по-домашньому і добротно. Хоча професіонали будівельники, монтажники, у яких є удома зварювальний апарат цілком можуть створити свій шедевр із сталевих труб. Але подальші поради будемо давати  для тих, хто вибрав дерево.

Для домашніх гойдалок підійде будь-яка деревина, яка продається у будівельних магазинах або на місцевій пилорамі. Найпоширеніший варіант - сосновий брус і дошки.

Щоб підрахувати кількість пиломатеріалів, зробіть ескіз майбутніх гойдалок або скористайтеся готовим рішенням з кресленням (там, як правило, вказана і кількість матеріалів).

Найпоширенішим стійким і простим у виконанні варіантом є Л-образна конструкція. Основою є дерев'яні бруси або круглі колоди діаметром 8-10 см, які утворюють міцну і стійку основу, див. Мал. а, в, с, d

Опорні ноги гойдалок балка для гойдалок
Рис 4 а Рис 4 в
опора гойдалок з нижніми розпорками Готові гойдалки
Рис 4 с Рис 4 d

У загальному випадку знадобиться:

  • 5 брусів завдовжки 2-2,5 метра перерізом 80х80 мм;
  • 4 дошки 35х150 завдовжки 2 метри;
  • готова садова лавка або матеріал для її виготовлення: бруски 25х40 мм (кількість залежить від ідеї) і 2 дошки такі ж, як для несучої рами (варіант красивої крамнички-канапки на фото)
лава для гойдалки Заготовка під лаву для гойдалки

  • також знадобляться саморізи (250-300шт);
  • довгі монтажні болти з гайками і шайбами (М10);
  • міцний ланцюг 4-5 метрів (залежить від особливостей конструкції);
  • болти з кільцями (рим болти), мінімум 2, може бути більший залежно від кількості точок підвісу;
  • перфороване кріплення (куточки пластини) елемент не обов'язковий, але бажаний, див. фото.

Вузол кріплення с перфокутником

Інструменти і додаткові матеріали для роботи

  • ножівка;
  • молоток;
  • дриль, шуруповерт;
  • рулетка;
  • саморізи, цвяхи;
  • цеп (міцна мотузка), карабіни;
  • бетонний розчин.

Інструментів може бути більше, згодяться ручна циркулярка і шліфмашина, але без них можна обійтися.

Деревину рекомендуємо захистити, благо для цього існує велика кількість просочень, антисептиків,  як Пінотекса.

А якщо ви захочете зробити повністю укомплектований дитячий майданчик і вам знадобляться готові гойдалки, каруселі, гірки, турніки і шведські стінки, телефонуйте за номером (0800) 50-54-52.

Читайте також