В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Варіанти системи поливу: їх плюси і мінуси

Полив потрібен всім. Без поливу не одержати ні хороший урожай, ні красивий газон, ні клумбу. У цій статті ми зробимо огляд, як і чим можна поливати і спробуємо порівняти такі різні за конструкцією і призначенням системи поливу як: крапельний полив, полив з садових шлангів та підземний автоматичний полив.

Ручний і напівавтоматичний (по таймеру) полив —  особливості, переваги та недоліки

Ручний і напівавтоматичний полив.jpg

Під ручним поливом мається на увазі полив за допомогою звичайних садових шлангів, які переміщуються по ділянці. Джерелом води може бути водопровід, садовий насос, який качає воду з якогось резервуара (велика бочка або навіть природна водойма). Один кінець шланга підключається до джерела води. До другого приєднується будь-якої розпилювач: пістолет, шланг, імпульсний зрошувач або стаціонарний віяловий дощувальник. Ось короткий перелік елементів, які можуть знадобиться для того щоб зібрати типову систему поливу на дачі:

  1. Садові шланги, діаметр найчастіше 3/4 дюйма, але нерідко бувають вставки з більш тонких шлагів діаметром 1/2 і 5/8 дюйма. Садовий шланг повинен бути міцним, гнучким і одночасно пружним. Для цього в ньому має бути не менше трьох шарів, один з яких обплетення з міцної нитки. Тоді зменшується ризик заломів скручувань та інших прикрих неприємностей. Кращі за зручністю використання чотирьох і пятишарові шланги. Так ціна на них вища, але воно того варте, користуватися зручно, служать довше, ви потім не захочете «економити» і купувати дешеві шланги.

  2. З'єднувачі, перехідники, адаптери та інші аксесуари. Вони допомагають приєднати шланг до насоса або крану, трійники щоб зробити відгалуження. Це дуже зручно особливо враховуючи швидкоз'ємні з'єднувачі з аквастопом. З їх допомогою можна швидко змінити пістолет на стаціонарний розпилювач, при цьому в момент, коли до шлангу не приєднано ні один з розпилювачів воду перекриє клапан всередині муфти. Саме через це вона і називається функція аква-стоп.Розпилювачі, дощувальники та зрошувачі — це власне пристрої з яких вода потрапляє на траву або грядки. Є як суто ручні пістолети і брандспойти, так і стаціонарні на ніжках щоб встромляти в землю або з широкою платформою щоб покласти на землю. Струмінь або водяне віяло може досягати 7-12 метрів від місця установки зрошувача, що дуже навіть пристойний показник для такої системи поливу.

  3. Додаткові аксесуари — це можуть бути фільтри, особливо якщо вода на полив йде з природної водойми. Реле з таймером, які можуть включати і відключати подачу води в шланги за графіком. Але найчастіше використовуються прості реле, де можна виставити час до закриття клапана (від 30 мнуть до 3 годин).


Переваги варіанта поливу садовими шлангами:

  1. Універсальність і простота. Можна поливати город, газон і навіть клумбу під балконом з першого або другого поверху.

  2. Низька ціна. Найпростіший варіант бухта зі шлангом пістолет зі змінними режимами і пару адаптерів коштує близько 30 Євро.

  3. Гнучкість конструкції і можливість поливати великі площі. Можна купити кілька дощувальників чи зрошувачів як ручних, так і стаціонарних і перекрити всі можливі потреби в садовому або городньому поливі. Адже є швидкоз'ємні муфти, трійники і розгалужувачі. З їх допомогою можна прокласти шланги по ділянці на все літо, і запускати в роботу окремі ділянки по необхідності.

Недоліки ручного поливу садовими шлангами:

  1. Велика витрата води.

  2. Полив по листю і стеблах потрібно робити вранці або ввечері. Щоб вдень ​​на сонці не проявлявся «лінзовий ефект» через крапельки може вийде опік листя.

  3. Вода на стеблах і листках сприяє розвитку фітофторозу та інших хвороб.


Крапельний полив — варіанти переваги і недоліки

Капельный полив.jpg

Це дуже ефективний та економічний з точки зору витрат води спосіб поливу. Полягає в тому, що вздовж грядок з висадженими рослинами укладаються крапельні стрічки або крапельні трубки. І вода потихеньку капає прямо під кореневу систему. Це дуже добре оскільки зайва волога не потрапляє на листя і стебла, а значить менше ймовірність розвитку фітофторозу та інших хвороб. І одночасно з цим коренева система весь час зволожена, але не залита водою. Докладно про систему крапельного поливу і з чого її можна зібрати у нас описано в статті: «Система крапельного поливу та хитрості її конструкції», а тут ми лише коротко торкнемося основних моментів.

Є два принципово різних способу реалізувати крапельний полив:

  1. Крапельні стрічки з фіксованим кроком розташування крапельниць (емітерів або щілинних крапельниць). Це досить тонкостінні стрічки діаметром близько 16 мм, продаються в бобінах або котушках. По всій довжині стрічки з заводу вмонтовані крапельниці складної конфігурації, які виглядають як невеликі потовщення на трубці. Можна купити крапельні стрічки з кроком розташування крапельниць: 10; 20; 30 см.
  2. Також важливий тип крапельниць:
    • щілинна - дешево, але швидко засмічуються, втім, на сезон для спробувати і отримати перший урожай на крапельному поливі вистачить;
    • емітерна - дорожча, але набагато надійніша та довговічніша.

    Так само важливий витрата води крапельної стрічки він завжди вказано на упаковці, наприклад, 2,4 або 2,7 л / год. Для різних культур він відрізняється.

  3. Крапельні трубки з крапельницями. Це більш дорогий, але і більш просунутий варіант. Для реалізації потрібно купити окремо трубки, і окремо крапельниці. Трубки набагато жорсткіші, міцніші і довговічніші, в них немає отворів. Після укладання в потрібних місцях проколюють отвори і в них вставляються крапельниці. Перевагою такого способу є можливість поставити крапельницю там, де потрібно —  це особливо важливо при крапельному поливі ожини, малини та інших багаторічних ягід. А якщо крапельниця заб'ється, то просто замінити її на нову, чого не зробиш з крапельної стрічкою.

Крім звичайних крапельниць, через які проходить певну кількість води в годину можна купити крапельниці-павуки. Принцип їх роботи такий: в трубку діаметром 16 мм, встромляється мікрозрошувач, від якого в чотири сторони розходяться тонкі трубки діаметром 3-3,5 мм. Так можна полити набагато більшу площу, що важливо для квітів і деяких інших рослин, які ростуть кущами. Мікротрубки діаметром 3-3,5 мм також використовуються для кімнатного поливу.

Також до крапельного поливу хоча і з застереженнями можна віднести шланги з мікроперфорацією через які вода сочиться крапельками або тонкими струмками. Витрата води в таких системах набагато вища, тому подають в них воду на короткий час. Але зате такі  шланги можна переміщати по ділянці і по черзі поливати овочі, квіти, газонну траву і т.д.

Джерелом води для краплинного поливу часто служать великі бочки і інші резервуари. Щоб забезпечити достатній тиск самопливу пластикові бочки піднімають на висоту 1,5-2 метра.

Фільтри в системах крапельного поливу обов'язкові, адже отвори для води дуже дрібні і швидкість руху води в трубах теж невелика. І навіть дуже чиста водопровідна вода містить досить домішок здатних забити канали крапельниць. Тому купити фільтри тонкого очищення для краплинного поливу насправді дуже продумане і економічне рішення.

Переваги крапельного поливу:

  1. Зростання врожаю на 25-40% без перевитрати води.
  2. Мінімальні витрати часу на використання. Прокласти і налаштувати потрібно один раз, потім користуватися до кінця сезону витрачаючи мінімум часу і сил.
  3. Вода подається дозовано і точно під кореневу систему. Земля залишається пухкою і пропускає повітря, не утворюється кірка, як при інтенсивному поливі зверху великою кількістю води.
  4. Вода не потрапляє на листя — немає ризику розвитку фітофторозу і т.д.
  5. Крім води через систему крапельного поливу можна подавати розчини добрив.

Недоліки крапельного поливу:

  1. Високі вимоги до чистоти води.
  2. Досить висока ціна обладнання. Хоча продаються недорогі набори під крапельний полив, але їх вистачає на невелику клумбу. Але для великого городу або теплиці ціна крапельних трубок та інших аксесуарів досить висока.

Автоматичні системи поливу — особливості переваги і недоліки

Автоматичні системи полива.jpg

Це прихована під землею система поливу для газонів, стадіонів і полів для гольфу. Складається система автоматичного поливу з прокладених під землею труб та:

  1. Зрошувачів (дощувальників). Роторних або віялових, які висуваються з під землі під напором води і розпилюють навколо себе воду. Є зрошувачі кругової та секторної (регульовані) дії. Найчастіше у них змінні форсунки, але не завжди і не обов'язково.
  2. Клапани та інша запірно-регулююча арматура. Найчастіше електромагнітні (соленоїди) де сигнал від зовнішнього контролера відкриває і закриває воду.
  3. Таймери реле і контролери управління, які дозволяють програмувати роботу автоматичної системи поливу. Наприклад, щоб вона включалася вночі або в інший час (вільний від матчів або відвідувачів).

Система автоматичного поливу є найдорожчою та вузько спеціалізованою. З її допомогою поливають газони і трав'яні покриття. Якщо звичайно не йдеться про автоматичні системі зрошення полів, але це зовсім інший рівень великих фермерських господарств та агрохолдингів.

До переваг автоматичної системи можна віднести:

  1. Надійність і зручне програмування графіка роботи.
  2. Непомітність коли вимкнена, не потрібен ні догляд, ні місця для зберігання обладнання для поливу.

Але є і суттєві недоліки:

  1. Висока ціна як обладнання, так і монтажу самої системи.
  2. Підходить тільки для стабільних ділянок (НЕ оброблюваної землі).

Сподіваємося матеріал цієї статті був для вас цікавий. Якщо виникли питання по підбору компонентів для будь-якого з цих варіантів поливу телефонуйте за номером (0800) 50-54-52.


Читайте також