В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Підшивка карниза даху своїми руками: покрокове керівництво з фото і відео

У цій статті розберемося як підшити карниз самостійно – просто доступно, з прикладами як потрібно і головне, як НЕ ТРЕБА робити. Зрозуміло, підшити карниз даху своїми руками – це не ракету в космос запустити, але якщо ви буде робити це вперше, то ця стаття для вас.
карниз с софитом и водостоком фото.png

Як вибирати софіт для підшивки? З перфорацією або без перфорації?

Для довідки: софіти – це панелі спеціально призначені для підшивки карнизів, крайок, стель в альтанках, критих терасах тощо. Покрівельні софіти бувають:

  • пластикові – з полівінілхлориду (ПВХ) – оптимальний варіант: дешево, довговічно і просто в монтажі;
  • сталеві з пофарбованого і профільованого металу – вибір для тих, хто шукає міцність і захищеність, але тут не заощадити – сталь довговічна, але її складно різати, до того ж кромки оголюють метал і звідси починає іржавіти;
  • алюмінієві – як правило анодовані панелі – прекрасний зовнішній вигляд, позамежна довговічність, і така ж вартість.

Типовий набір елементів для підшивки покрівлі виглядає так:


 образец софита графит фото.png  белый софит фото.png
 софиты с перфорацией фото.png  Джей планка для софита фото.png
 соедительная планка H планка.png  планка с фаской - лобовая доска.png

Одна зі схем як підшивається карниз покрівлі своїми руками на малюнку нижче, і докладніше про це нижче.

Як підшити карниз з лобовою дошкою.jpg

Ви, напевно, помітили, що деякі панелі для підшивки покрівлі суцільні, а деякі з перфорацією. Перфоровані панелі потрібні для вентиляції підпокрівельного простору (див. рисунок нижче).

Вентиляція горища через перфорований софіт.jpg

Рекомендовані співвідношення вентильованих і звичайних софітів:

  1. Для горищ, утеплених по перекриттю не житлових – 1 до 2-х, одна панель з частковою перфорацією по центру на дві панелі суцільні.
  2. Для горищ, утеплених по схилу не житлових – 1 до 2-х, одна панель з повною перфорацією і дві суцільні.
  3. Софит с полной перфорацией фото.png
  4. Для утеплених мансард з ламаним скатом і складною конфігурацією – всі панелі з перфорацією для вентиляції. Повна або часткова перфорація потрібна, визначається розрахунком, але як правило досить панелей з перфорацією тільки по центру. Для неутеплених горищ, підшивки покрівель прибудов, альтанок, терас – вентильований софіт не обов'язковий, але його іноді беруть, тому що з ним гарніше виходить.

Як не можна кріпити софіт для покрівлі – розбір помилок

  1. Зміцнювати пластикові з'єднувальні планки і основні панелі «намертво» і без зазорів один до одного. ПВХ панелі значно змінюються в розмірах залежно від температури. Від зими до літа можуть зрушуватися на 5-10мм. Тому саморізи або шурупи закручуйте ближче до центру довгастих прорізів. А між капелюшком шурупа і панеллю залишайте зазор не менше міліметра. А між самими пластиковими елементами повинен залишатися зазор близько 5-8мм (див. фото нижче):

    Зазори для теплової компенсації карнизної підшивки.jpg

  2. Софіт – це не сайдинг, пластикові елементи для підшивки карнизів дуже слабо захищені від ультрафіолету. Тому і не треба обшивати ПВХ софітом поверхні, які годинами перебувають під прямими сонячними променями.
  3. Кріплення, що не призначене для зовнішніх робіт – дуже скоро починає іржавіти, і на поверхні обшивки з'являються руді плями і патьоки.
  4. «Економія» на обрешітці і на кроці кріплення. Проліт між точками кріплення не повинен перевищувати 500мм. Здавалося б, у такій ситуації (як на фото нижче), цілком можна обійтися без центральної балки. Але якщо її не буде, сильний вітер цілком може вирвати або сильно деформувати обшивку.
  5. Ця балка зовсім не зайва

    Риштування широких карнизів для підшивки софітом.jpg

    Правда на місці такої балки може бути більш тонка рейка, але сам принцип правильного кроку обрешітки і кріплення – вірний.

  6. Монтаж софітів до фінішної обробки стін. У кращому випадку підшивка буде заважати, в гіршому – ви її подряпаєте або забрудните і доведеться міняти частину елементів.

Підшивка карниза своїми руками – відео-інструкція

Отже, повторимо загальну рекомендацію – підшивку карниза софітів краще робити після завершення фасадних робіт, щоб потім його не пошкодити і не забруднити.

Що стосується водостоку, то якщо лобова дошка – це частина софіта, тримачі жолобів кріпляться після підшивки карниза.

Якщо водостік незалежний елемент, то підшивати карниз софітів і встановлювати водостік можна в будь-якому порядку.

Далі йдуть два відео по підшивці дахів софітами. Перший присвячений фірмовій продукції польської компанії VOX – це дуже якісний продукт. Тут навіть можна порушувати правило, про ширину вільного прольоту з 0,5 метра до 0,8. Але принцип монтажу і набір елементів схожий у всіх інших виробників.


І другий відео ролик з використанням сталевого софіта. Знятий реальним домовласником – який більшість робіт виконує своїми руками. Дуже цікавий з точки зору вибору інструменту обробки і монтажу.

Якщо у вас виникли питання по наявності, способу монтажу, доставки софітів для карнизної підшивки, телефонуйте на за номером (050) 414-92-73, або пишіть в онлайн чат.
Розділи
Читайте також