В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Як вибрати горищні сходи?

Вибір і установка сходів на горище – важливий етап в облаштуванні мансарди або горищного приміщення. Саме від них залежить безпека мешканців будинку, теплозбереження, корисне використання простору, інтер'єр житла. Вибір горищних сходів можна розбити на кілька етапів.

Висота драбини

Висота горищних сходів

Перший орієнтир при виборі (див. С на рис. 1, 2). Залежно від висоти приміщення з урахуванням чистової обробки, Вам потрібно підібрати сходи стандартної висоти – до 280 см, подовжені – до 335 см, або ж компактну версію – до 265 см. Варто відзначити, що дерев'яні сходи можна з легкістю вкоротити, а модель OMAN Nozycowe (ножичний), навпаки, подовжити за допомогою додаткової секції сходинок (не більше двох додаткових секцій – рекомендація виробника). Бувають випадки, коли стандартні варіанти не підходять. Наприклад, приміщення 2,6 або 4 метри. У таких випадках, радимо звернутися до наших менеджерів і отримати індивідуальну консультацію. Ми з радістю допоможемо вирішити це питання.

Розмір коробу

Другий і важливий параметр для горищних сходів (див. АхВ на рис. 1, 2). Якщо в стелі вже є отвір для сходів, Вам слід виміряти його розмір або уточнити у будівельників. Стандартні розміри коробу сходів – 120х70 і 120х60 см, а в моделі OMAN Mini – 80x70 і 80х60 см. Пам'ятайте також, що отвір у стелі повинен бути на 1-1,5 см більше, щоб установка пройшла без особливих труднощів.

Якщо розмір отвору в стелі не дозволяє вибрати стандартну комплектацію, Ви можете замовити сходи з унікальними габаритами короба, але в такому випадку збільшиться термін і вартість поставки.

Максимальний винос

Максимальний винос, або, іншими словами, «виліт» сходів потрібно враховувати якщо вона буде відкриватися у вузькому коридорі, навпроти шафи, двері, огорожі тощо (див. D на рис. 1, 2). Стандартний «виліт» становить 135 см. Більш компактною є модель OMAN Mini  – винос 100 см.

Матеріали

Залежно від характеру експлуатації, місця розміщення, інтер'єру будинку, можна вибрати дерев'яні, металеві або комбіновані горищні сходи.

Дерев'яну робочу поверхню, наприклад, Ви завжди зможете відтонувати або пофарбувати під стиль і кольори внутрішнього простору. Дерев’яна поверхня ідеально виглядатиме в приватному будинку, на дачі. Металева поверхня і направляючі гармонійно впишуться під сучасні стилі дизайну, а комбіновані сходи підійдуть під універсальні потреби власників. Втім, цей нюанс ми залишимо Вам для міркувань.

 Деревяні горищні сходи   Комбіновані горищні сходи Металеві горищні сходи
Деревяні Комбіновані Металеві

Безпека

Так як експлуатація сходів передбачає підйом і спуск з висоти 2,5 метра і більше, потрібно враховувати також параметри безпеки для людини. Виробники в різній мірі приділяють увагу і витрати цьому питанню. Наприклад, компанія Oman володіє власним дослідницьким центром з розробки та впровадження систем безпеки в своїх горищних сходах. Саме вони запатентували розміщення пружини в самому коробі, а не вздовж сходів. Таким чином, навіть якщо пружина вистрілить від перевантаження, вона потрапить в короб сходів не травмуючи при цьому людини.

Особливий спосіб кріплення щаблів до напрямних, який за свою форму отримав назву "ластівчин хвіст", також був розроблений у польській компанії Oman. Він запобігає можливому вислизання сходинки з отвору в напрямних навіть через десяток років. Цей список можна доповнити і спеціальними антиковзаючими нарізками на східцях, гумовими підкладками на ніжках, додатковим поручнем і захисним огородженням для горищного приміщення.

Також, компанія OMAN виробляє додаткові аксесуари для безпеки експлуатації сходів: додатковий бар'єр і поручень до сходів. Ці елементи Ви також можете замовити в нашому магазині.

Важливі критерії вибору ми зібрали в одному відеоє Якщо ви задаєтесь питанням "Як вибрати горищеві сходи", радимо подивитись. У відео також представлено огляд різновидів горищевих сходів різних виробників, представлених на ринку України:

Вибрати горищеві сходи

Консультація - +38 (0800) 50 54 52

Читайте також