В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Гідроізоляція фундаменту

Ми не будемо довго розказувати  про те, який важливий фундамент, а конкретно і по суті розберемо методи гідроізоляції фундаменту для цоколя, підвалу, і безпідвального фундаменту. Методи гідроізоляції, вимоги дренажу і типи матеріалів відрізнятимуться залежно від різного рівня грунтових вод і типу грунту. Загальний і принцип облаштування захисту від вологи і утеплення фундаменту зображений на малюнку нижче, від цього зразка і почнемо "танцювати".

Розріз фундаменту з гідроізоляцією.jpg

Гідроізоляція цоколя і підвального поверху

Цоколь ще називають напівпідвалом, по суті спосіб гідроізоляції цокольного поверха і підвалу однаковий, різниця тільки в рівні грунту на який заглиблений поверх. У обох випадках потрібна як горизонтальна гідроізоляція фундаменту, так і вертикальна.

Горизонтальна гідроізоляція фундаменту

Потрібна для того, щоб відсікти капілярний підйом вологи з грунту через бетон або кладку в стіни будинку. Пару десятиліть назад для цього використовували руберойд, який стелили на стрічковий фундамент вище вимощення. А вже поверх шару руберойду починали кладку основних стін будівлі. Принцип відтоді не змінився, але змінився матеріал. З'явилися міцні полімерні стрічки, наприклад, такі як горизонтальна гідроізоляція "Гідропояс".

Горизонтальна гідроізоляція фундаменту фото.jpg

Гідропояс ізоляція кладки від фундаменту.jpg

Перед проведенням монтажу необхідно підготувати фундамент (вирівняти і очистити). Гідропояс укладається на цементно-піщаний розчин на горизонтальну поверхню фундаменту з поперечним нахльостуванням смуг не менше 20 см. По ширині смуга матеріалу не має бути менше товщини стіни.

Якщо у вас будинок з підвалом або цокольним поверхом горизонтальну гідроізоляцію треба буде робити двічі:

  1. Щоб відсікти вологу на мінус першому рівні від грунту в стіни підвалу.

  2. І вище за рівень грунту (вимощення), щоб відсікти вологу вже перед основними стінами будинку.


Вертикальна гідроізоляція фундаменту

Умовно можна розділити на:

  1. Вологозахист - якщо грунт водопроникний, а рівень грунтових вод низький і до фундаменту не дістане ні за яких обставин, то досить і легкого захисту. Можна обійтися горизонтальною гідроізоляцією і правильно зробленим вимощенням навколо фундаменту, див. малюнок нижче. Тут показаний варіант вимощення із застосуванням профільованої дренажної мембрани, детально про неї нижче.

    Бетонний фундамет з відмосткою розріз.jpg 

    На малюнку вертикальна гідроізоляція стрічкового фундаменту не показана зовсім, ми не рекомендуємо так робити. Шар обмазувального бітуму коштує недорого, а проблем за його відсутності може виникнути багато.


    Саме вимощення повинне мати чіткий ухил від стіни до газону, ширина її залежить від дизайну і фінансових можливостей, звичайно це від 0,6 до 1,5 метрів. Але у будь-якому випадку вимощення повинне виступати на 15-20 см далі ніж карниз покрівлі, що нависає над нею.

  2. Гідрозахист фундаменту. Це грунтовна багатошарова гідроізоляція фундаменту, здатна витримати натиск грунтових вод, що піднялися. Є частиною складнішого комплексу по відведенню зливових і грунтових вод від фундаменту.

    Повернемося до нашого малюнка спочатку і розберемо матеріали для гідроізоляції починаючи від несучої стіни :

    Гідроізоляція вертикального фундаменту.jpg

  3. Грунтовка - обмазка бітумним праймером, перед бітумною ж мастикою, яка може служити першим (герметичним) шаром гідроізоляції цоколя. Сучасні бітумні праймери зберігають плинність при кімнатній температурі (не потрібні вогнища і залізні місткості). Але за технологією служать не самостійним гідрозахистом, а підготовчим шаром. Бітумний праймер добре затікає і закупорює усі тріщинки і пори бетонної основи, але після вивітрювання розчинника схильний розтріскуватися, якщо не буде нанесений наступний шар гідроізоляційного матеріалу.

  4. Вертикальна гідроізоляція. Її завдання не пропустити воду з грунту до стіни. І краще всього з цим справляється багатошаровий варіант з профільованою дренажною геомембраною, див. малюнок нижче.

    Шипована мембрана для дренажу фундамента як застосовувати.jpg


Принцип роботи очевидний, вода стікає вниз, де буде зібрана в дренажну трубу. Відмітимо тільки важливість геотекстильного шару. Він потрібний обов'язково, інакше дрібний пісок і частинки глини дуже скоро заб'ють і замулять простір між шпильками, і вода перестане йти.


У цьому варіанті герметичність забезпечує бітумний шар, а шипована геомембрана допомагає відводити надлишок води чимдалі від фундаменту.


Останнім часом замість обмазувальних гідроізоляцій все частіше застосовують гнучкі HDPE мембрани з багатошаровою структурою. Це дозволяє прискорити процес і збільшити надійність гідроізоляції підвалу. Ціна при цьому виросте, але, якщо якість і довговічність для вас в пріоритеті, рекомендуємо саме цей вид гідрозахисту. Такий вид гідроізоляції можна купити не лише в Києві - він давно з'явився в усіх регіонах України.


Що ще треба для надійної гідроізоляції фундаменту

Не варто довго випробовувати герметичність гідрозахисту водяним натиском. Воду від фундаменту слід відвести щонайшвидше і якнайдалі. На малюнку нижче змальована схема облаштування гідроізоляції фундаменту разом з правильно спланованими і реалізованими системами дренажу грунтових і відведення зливових вод.

Принцип дренажу та гідроізоляції фундаменту.jpg

Зверніть увагу дренажна труба і труба зливової каналізації - це РІЗНІ труби і повинні вести в різні накопичувальні колодязі. Дренажна труба має отвори (перфорацію) по всій довжині. У ці отвори просочується вода з насиченого вологою грунту і відводиться чимдалі від фундаменту.


Груба помилка випускати дощову воду з покрівельної водостічної системи в дренажний колодязь. У такому разі вода з натиском піде в дренажні труби і через отвори просочиться в навколишній грунт. І, замість дренажу і водовідведення ви своїми руками влаштуєте підмив фундаменту. А це тріщини і інші руйнування.

У короткій статті неможливо охопити всі нюанси. Тому, якщо у вас з'явилися питання або потрібна допомога з проектом, телефонуйте за номером (050) 414-92-73

Читайте також