В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Що таке нерудні будівельні матеріали

Нерудні будівельні матеріали лежать в основі сучасних доріг, в стінах і фундаментах струнких рядів багатоповерхівок, стадіонів, аеропортів і вокзалів. Це щебінь, пісок, гравій, гранітні та мармурові блоки і панелі. Більш того, єгипетські піраміди, мармурові палаци європейських монархів, храми древньої Греції і Риму, середньовічні замки і фортеці з масивними кам'яними блоками стін і сторожових веж - все це споруджено з природних матеріалів нерудного походження.

Давньогрецький храм Піраміди
Мармуровий палац Середньовічний замок

Короткий огляд і класифікація

До нерудних будівельних матеріалів відносяться тверді і сипучі матеріали мінерального походження, які використовуються в будівництві без глибокої переробки, зміни хімічного складу і виділення окремих мінеральних речовин. Видобувають їх з вулканічних, осадових і метаморфічних порід.

Найчастіше видобування відбувається кар'єрним способом, рідше підземним (шахтним). Також в цю категорію потрапляють породи, що попутно видобуваються з шахт і мінеральні відходи гірничо-збагачувальних підприємств.


При видобутку природних матеріалів застосовуються такі види механічної обробки:

  1. Сортування за розміром, для гравійно-піщаних сумішей.

  2. Дроблення і сортування - при виробництві щебеню, бутового каменю, дробленого піску.

  3. Промивання - для очищення щебеню, гравію і піску від глини та інших розчинних домішок.

  4. Розпилювання, шліфування, полірування - для отримання штучного каменю, будівельних і облицювальних блоків, панелей з граніту або мармуру.

Кожна доросла людина знайома з нерудними будівельними матеріалами і ми впевнені, що пам'ятає досвід успішного будівництва.

Пісок Пісочниця

Класифікуються нерудні будівельні матеріали згідно з такими параметрами.

  • дрібнозернисті - до 5 мм;

  • зернисті - від 5 до 70 мм;

  • сипучі.

Щільність:

  • щільні - якщо питома вага більше 2 г / см3;

  • пористі - якщо щільність до 2 г / см3.

Походження:

  • природні;

  • з відходів промисловості;

  • виготовлені штучно.

Характер поверхні:

  • неправильна з кутами - щебінь, бутовий камінь, валун;

  • неправильна округла - гравій, камінь;

  • правильна - шліфована, полірована.

Основні представники нерудних будівельних матеріалів:

  1. Пісок - дрібнозернистий (розмір фрагментів <5мм) сипучий матеріал. Входить до складу будівельних сумішей (розчину, штукатурних сумішей, гарцовки), сумішей для виготовлення залізобетонних конструкцій і пористих бетонів. Також використовується самостійно, як вирівнюючий і ущільнюючий шар. Це піщані подушки в траншеях при прокладанні інженерних комунікацій, вирівнювання котлованів під заливку фундаменту, вирівнюючий шар для пішохідних доріжок в саду і автомобільних доріг.

  2. Щебінь - сипучий матеріал з розміром фрагментів від 5 до 70 мм. Отримують в процесі подрібнення гранітних порід, валунів, великого гравію, а також як супутній продукт гірничорудної та металургійної промисловості. Поверхня фрагментів (каменів) нерівна, з куточками. Застосовується як наповнювач для виготовлення бетону і залізобетонних конструкцій, як матеріал підсипки фундаментів, облаштування дренажних подушок, облаштування основи і насипів, при дорожньому будівництві, а також при виготовленні асфальтобетону.

  3. Щебінь
  4. Гравій - сипучий матеріал, складається з фрагментів з округлою поверхнею, розміном 5-70 мм. Утворився в результаті природного руйнування скельних порід. Гравій - це суміш порід з різною щільністю, тверді породи і вапняк в природному гравії знаходяться в співвідношенні приблизно 70 на 30%. Тому загальна щільність і міцність гравію нижча в порівнянні з гранітним щебенем. Сфера застосування схожа із щебенем. Крім того, гравій часто використовується як декоративний матеріал в ландшафтному дизайні, облаштуванні та облагородженні прибудинкових територій. Через округлість форми не рекомендується застосовувати гравій як наповнювач для приготування бетонних розчинів, міцність виходить нижча, ніж на щебені.

    Гравій
  5. Будівельний камінь (високої щільності> 2 г / см3). У цю категорію входять як грубо оброблені і подрібнені камені: валуни, булижники, плитняк. Так і різані по заздалегідь заданим розмірам блоки і плити (граніт і мармур), з шорсткою або шліфованою (полірованою) поверхнею для декоративного оздоблення зовнішніх і внутрішніх стін, підлог тощо.

  6. Будівельний камінь Шліфовані камяні сходи
  7. Бутовий і штучний камінь. Відрізняються легкістю в обробці і відносно низькою вартістю. Фрагменти каменю з вапняку або піщанику розміром до 500 мм в діаметрі і вагою до 50 кг, називають бутовим каменем. Використовується при мощенні і кладці фундаментів, що наповнюють і стін допоміжних споруд, каналів і гідротехнічних споруд.

    Бутовий камінь
  8. Штучний камінь являє собою нарізані блоки стандартних розмірів з пористих (щільність <2г / см3) гірських порід, вапняку, черепашнику, вулканічного туфу. Обліковується і продається поштучно, звідси і назва. Використовується для обробки стін. Популярний штучний камінь завдяки низькій природній теплопровідності, легкості в обробці (різати, тесати і сколювати можна загально будівельним інструментом). Також висока декоративна цінність матеріалу.

    Штучний камінь
  9. Керамзит - матеріал штучного походження. Це пористий легкий матеріал - виготовляють з легкоплавких сортів глини. Після випалу виходять гранули округлої форми коричневих відтінків. Часто використовується в декоративних цілях для тераріумів, акваріумів та добавки в ґрунт при квітникарстві. Основна сфера застосування - насипний утеплювач для підлоги і горищних перекриттів, а також виготовлення легких бетонів (керамзитобетону). Набирає і погано віддає воду, що є недоліком при використанні керамзиту як будівельного матеріалу і перевагою в садівництві та декоративному квітникарстві.

    Керамзит на клумбі Утеплення керамзитом

Розклавши «по поличках» базові відомості про нерудні будівельні матеріали, вам буде легше орієнтуватися при будівництві і підрахунках. Адже такі матеріали, як штучний камінь чи керамзитовий гравій є природними утеплювачами. І крім естетичної цінності, можуть заощадити вам істотну суму на системі опалення. Звичайно ж завжди корисно проконсультуватися у фахівців.

Наш технічний відділ завжди до ваших послуг. Тут ви можете отримати детальну інформацію про правильний "пиріг" для під'їзних доріжок, правила облаштування фундаментів. А також про дренажні системи, утеплення будинків за технологією вентильованих фасадів, облаштування систем водопроводу, каналізації та опалення. Щоб отримати консультацію фахівців компанії "Побудуй", телефонуйте!

(0800) 50-54-52

Читайте також