В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Що таке мембранна покрівля

На плоских технічних покрівлях, промислових та торгівельно-розважальних спорудах часто облаштовані виходи вентиляційних шахт, встановлені теплообмінники централізованих систем кондиціонування та інше обладнання, яке потребує регулярного доступу. Таким чином, покрівельне покриття повинне зберігати цілісність при інтенсивному використанні. Одним з наймолодших і перспективних покрівельних матеріалів для плоских дахів є ПВХ мембрана.

Що таке ПВХ мембрана та які її переваги

Плоскі покрівлі ще називають такими, що експлуатують. Детально про цей тип дахів читайте в статті «Що таке експлуатована покрівля».

Для такої покрівлі покриття повинне бути міцним, одночасно гнучким та еластичним. А також стійким до перепадів температур і ультрафіолету. Гнучкість та еластичність необхідні тому, що при великій площі покрівлі будівля «живе», «дихає» і є люфти, сезонні розширення від температури тощо.

ПВХ (полівінілхлоридна) мембрана відповідає всім цим вимогам, крім того її виготовляють в світлих тонах, що зменшує нагрів покрівлі влітку, тим самим знижуючи витрати на кондиціонування повітря.

ПВХ мембрана на плоскому даху фото.jpg

Традиційно для подібного виду дахів використовували бітумний руберойд або рідку мастику. Метод герметизації був простим, матеріали і компоненти доступними.

Але спосіб укладання руберойду трудомісткий і екологічно брудний. Необхідний гарячий бітум (смола) та/або відкритий вогонь. За день можна було покрити площу не більше ніж 200-300 м2. У літню спеку чорна бітумна покрівля сильно нагрівалася, бітум починав текти, з’являвся неприємний запах. А через пару сезонів з’являлися тріщини, і потрібно було шукати та замазувати місця пошкоджень.

ПВХ мембрана матеріал нового покоління, і позбавлена більшості недоліків своїх попередників.

Структурна схема ПВХ мембрани

Покрівельна мембрана складається з трьох шарів.

Структура ПВХ мембрани пошарово.jpg

  1. Верхній шар зроблений з міцного, зносостійкого та стійкого до дії ультрафіолету складу. Як правило, білого кольору, хоча доступні і кольорові варіанти, для декоративних цілей.
  2. Середній шар – це надзвичайно міцна сітка з поліестеру. Саме вона несе основне механічне навантаження і забезпечує міцність на розрив всьому полотну.
  3. Нижній (темний) шар. Схожий за рецептурою з верхнім шаром. Тільки з набагато меншою кількістю добавок для міцності і стійкості до ультрафіолетового випромінювання.

У ПВХ мембрани мікропориста структура, завдяки якій через неї може проходити водяний пар, а для води у рідкому вигляді вона повністю непрониклилива. Цей принцип дозволяє «дихати» і залишатися сухим базальтовому утеплювачу, поверх якого укладається ПВХ мембрана.

Переваги ПВХ мембрани

Якщо порівнювати властивості і технологію монтажу ПВХ мембрани і традиційних бітумно-полімерних матеріалів, то у полівінілхлоридного покриття є наступні переваги:

  • допускається монтаж у прохолодну погоду при температурі до -20 ° С;
  • матеріал не підтримує горіння і його протипожежні властивості краще, ніж у бітуму;
  • простота з'єднання полотен мембрани: потрібен потік гарячого повітря та притискної ролик, для чого є автоматичні зварювальні апарати;
  • вище швидкість монтажу: бригада з 3-х кваліфікованих робітників може укласти до 1000 м2 ПВХ мембрани за зміну, тобто вартість монтажу виходить мінімальна;
  • механічно міцніша;
  • хімічно нейтральні, краще витримують механічні та термічні впливи;
  • не вимагає спеціального обслуговування після монтажу;
  • легко ремонтувати при пошкодженнях: місця пошкоджень добре помітні на поверхні, завдяки світлому верхнього шару і темному нижньому;
  • довговічність: термін служби не менше 25-30 років, а найчастіше і 50 років;
  • легше забезпечити гідроізоляцію на складних ділянках і в місцях примикань та проходу інженерних конструкцій, для чого передбачена додаткова неармована мембрана (понад гнучка).

Як влаштована покрівля з покриттям з ПВХ мембрани

ПВХ мембрана підходить для дахів з залізобетонним і металевим (з оцинкованого профнастилу) основою. Загальна структура покрівельного пирога показана на ілюстраціях. Процес підготовки покрівлі полягає в створенні невеликого ухилу (2-5%) в сторону розміщення воронок для відведення дощової води. Як правило, ухил йде від центру даху до парапету. На дахах з бетонною основою для цього створюють додатковий шар – розуклонку. Найчастіше з піщано-цементної гарцовки або керамзиту. Потім поверхню даху додатково вирівнюють стяжкою.

Кут ската металевих дахів забезпечується несучими конструкціями. Балки, до яких кріпиться профнастил, вже закріплені з потрібним ухилом.

Структура даху з профнастилу під мембрану розріз.jpg

Бетонний дах під ПВХ мембрану розріз.jpg


  У тих випадках, коли виконується реконструкція покрівлі без демонтажу старого бітумного покриття, під ПВХ мембрану слід укласти шар геотекстилю високої щільності. Він буде слугувати розділовим і буферним шаром, який захистить внутрішню поверхню мембрани від проколів, порізів та інших пошкоджень з боку старої покрівлі.

Схема реконструкції плаского даху під мембрану пошарово.jpg

В інших випадках структура покрівельного пирога складається з:

  1. Шаруючої пароізоляції.Пароізоляційні плівки укладаються безпосередньо на поверхню покрівлі. Стики полотен з’єднуються внахлест і склеюються спеціальними будівельними стрічками, наприклад бутиловою двосторонньою стрічкою К2.
  2. Базальтового утеплювача високої щільності (не менше ніж від 100 кг/м3). Який повинен складатися з декількох шарів загальною товщиною 200-250 мм. Утеплювач укладається з перекриттям – верхній шар перекриває стики нижнього. Інакше в місцях стиків будуть інтенсивні тепловтрати. У випадку плоскої покрівлі уникнути містків холоду особливо важливо, адже тут немає горищного приміщення, яке може слугувати додатковим буфером і тепловим захистом.
  3. Вона може кріпитися механічно до площини покрівлі, або укладатися вільно з кріпленням тільки по краях і в місцях примикань (залежить від площі ділянки, якщо більше 300 м2 – рекомендується додаткове кріплення). Для герметичності краю мембрани скріплюються гарячим повітрям. Крім спеціального автоматичного верстата (див. фото), існують насадки для ручних будівельних фенів та окремі силіконові ролики для прокатки.

Як склеїти краї ПВХ мембрани ФЕН з роликом.jpg

Технологія з'єднання полотен дуже проста. Під дією струменя гарячого повітря (550°С) краї мембрани стають клейкими та пластичними. Для герметичності їх слід щільно притиснути один до одного.

Струмінь гарячого повітря направляється під кутом 45° до торця полотна. Перехлест полотен повинен бути не менше ніж 10 см, а якщо застосовувався механічне кріплення, то 12-15 см. Розігріті краї прокочуються силіконовим роликом.

Промисловий фен для ПВХ мембрани.jpg

Якість шва перевіряється викруткою, добре припаяний шов «підколупнути» не вийде.

Готова покрівля не вимагає ремонту і обслуговування протягом 20-30 років.

Якщо у вас з’явилися додаткові питання або потрібна консультація по властивостям і характеристикам ПВХ мембран, телефонуйте. Із задоволенням допоможемо розібратися.

Читайте також