В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

І все-таки руберойд? Сучасні рулонні матеріали

Хтось скаже, що рулонна покрівля з руберойду - це ж минуле століття. Ну хіба що гаражі чи щось в цьому роді, то ще погоджуєтесь. А так ... Але насправді рулонні покрівельні матеріали не тільки успішно продаються, але заводи навіть нарощують потужності. Крім того, з'являються нові матеріали і технології. Розберемося що собою представляють покрівельні матеріали в рулонах.

Рулонні покрввельні матеріали загальний вид.jpg

Всі види рулонної покрівлі

Крім рулонних матеріалів на основі бітуму, відносно недавно з'явилися повністю полімерні ПВХ мембрани, детальніше про них далі. Взагалі для покрівельних робіт випускають такі різновиди рулонних матеріалів:

  1. На бітумній основі з мінеральною посипкою і без неї. Це руберойди у всіх модифікаціях, підкладкові килими під бітумну черепицю і рулонна гідроізоляція для фундаментів та інших конструкцій під засипку грунтом. Зазвичай це види покриттів, що наплавляються але існують різновиди під приклеювання. Клеїти рулонні матеріали можна двома способами: на попередньо нанесений шар мастики або на свій клейовий шар. Клейкий шар таких матеріалів захищений плівкою. Її потрібно зняти і розкачати матеріал на підготовленій поверхні. Для контактної прокатки використовують спеціальні валики, швабри або навіть сухий малярний валик достатньої ширини і міцності. Під підготовленням поверхні мається на увазі:
    • очищення;
    • заповнення порожнин і нерівностей (грунтовка) бітумним праймером.
     Підготовка покрівлі бітумною мастикою фото.jpg  Рулонні матеріали, що наплавляються спосіб монтажу.jpg  Гидроизоляция фундамента битумным рулоном.png
  2. Плівки і мембрани для скатних покрівель - теж можна умовно віднести до рулонних матеріалів для покрівлі. Але це все ж таки це інший клас матеріалів, призначений для паро- та гідроізоляції підпокрівельного простору, див. малюнок нижче. Рулонні матеріали для скатної покрівлі.jpg  
  3. Ці матеріали випускаються у вигляді плівок або багатошарових полотен. Основне їхнє завдання зберегти сухим утеплювач і підпокрівельні конструкції. Кріпляться вони механічно до несучих конструкцій скатної покрівлі та склеюються між собою спеціальними стрічками. Але не вони головні герої нашої статті. Якщо це для вас актуально, то про підпокрівельні плівки читайте тут.
  4. ПВХ мембрани для плоских покрівель. Це дво чи тришарові матеріали як паропроникні, так і повністю герметичні. Мають кращий вигляд ніж бітумні матеріали, набагато міцніші, довговічніші та практичніші. По такому покриттю можна регулярно ходити, навіть переміщати вантажі. Крім того, щоб зробити зелений дах потрібно відокремити грунт, підсипку і дренаж від покрівельних конструкцій. Надійніше і більш практичніше це зробити за допомогою ПВХ мембрани. Це прекрасний матеріал, але ціна ПВХ рулону покрівлі значно вище, в порівнянні з руберойдом і його спадкоємцями.

Бітумні рулонні покриття

Спочатку такі матеріали являли собою лист картону, просочений м'яким бітумом, а потім з обох сторін покритий більш тугоплавкою смолою (теж бітумом), що залишається досить гнучкою і не плавиться при температурі від - 5 до + 90-100 °. А при згортанні бітуму в рулон поверхні посипають дрібним піском, щоб не злипалися .

За такою технологією роблять як фінішні покрівельні матеріали, так і для підкладкові килими, рулонну гідроізоляцію. Тільки в якості основи картон застосовують вкрай рідко, зараз в основі рулону склотканина або поліефірне полотно. У маркуванні основа позначається буквою:

  • «Е» основа з поліефірного полотна;
  • «Х» основа зі склополотна;
  • «Т» основа зі склотканини.

Для захисту лицьового шару рулонної покрівлі від ультрафіолету і механічного зносу її посипають мінеральною крихтою з базальту або сланцю. У маркуванні таких матеріалів обов'язково є буква «К» покрівельний. Правда у нових матеріалів, спадкоємців класичного руберойду, може бути своє власне маркування, тому уточнюйте значення того чи іншого параметру.

Сама посипка може бути крупнозернистою, середньозернистою, у вигляді луски, пилоподібною тощо. Це визначає спосіб застосування руберойду:

  • грубозерниста посипка тільки з одного боку - може використовуватися як фінішний шар і як нижній в багатошарових конструкціях;
  • грубозерниста посипка з лицьового боку і пилоподібна з нижньої - це руберойд тільки для зовнішніх шарів покрівлі;
  • посипка у вигляді луски з однієї або двох сторін - тільки як зовнішній шар покрівлі;
  • пісок, крейда або тальк як пилова посипка - це нижні шари в покрівельному покритті або гідроізоляція, що наплавляється.
 Структура рулонного покриття.jpg   Крупно-зерниста посипка рубероїду.jpg 

Умовні позначення спеціальних шарів в рулонних матеріалах від компанії Техноніколь:

  • «К» в таблицях технічних характеристик позначається грубозерниста посипка;
  • «М» в таблицях технічних характеристик позначається дрібнозерниста посипка;
  • «П» в таблицях технічних характеристик позначається захисна плівка.
  • «В» позначається поверхню з ВЕНТ каналами.
  • «С» позначається самоклеючу поверхню.

Для прикладу ми взяли маркування продукції Техноніколь тому, що вона давно стала стандартом на будівельному ринку і випускає рулонні матеріали на всі випадки життя.

Нижче наведено список із зазначенням розрахункового терміну служби і коротким описом області застосування:

  1. Техноеласт (25-30 років) - класика, універсальний покрівельних і гідроізоляційний матеріал профі класу;
  2. Техноеласт Термо (25-30 років) - модифікація для жарких кліматичних зон;
  3. Техноеласт Титан (25-30 років) - підвищені показники міцності і гідроізоляції на продавлювання;
  4. Техноеласт Декор (25-30 років) - з кольоровою посипкою і малюнком;
  5. Техноеласт Вент (25-30 років) - з нижньої сторони в шарі бітуму є маленькі борозни, заповнені піском, які потім утворюють порожнечі і канали для мікроциркуляції повітря;
  6. Техноеласт Соло (25-30 років) - самодостатній рулон, досить товстий і еластичний, для створення одношарової покрівлі, можна кріпити без вогню, механічно або на мастику;
  7. Техноеласт С (25-30 років) - самоклеючий (метод без вогню);
  8. Техноеласт Прайм (25-30 років) - підкладковий килим НЕ МОЖНА наплавляти!
  9. Техноеласт Грін (25-30 років) - для «зелених» покрівель - підвищена біостійкість до цвілі, лишайників і руйнуванню корінням рослин;
  10. Техноеласт Фікс (25-30 років) - матеріал нижнього шару, не потрібна підготовка мастикою і праймером, призначений для покрівель зі значним коефіцієнтом циклічних деформацій;
  11. Техноеласт Полум'я-Стоп (25-30 років) - група РП-1, що не поширює полум'я;
  12. Уніфлекс (15-25 років) - універсальний для покрівлі та гідроізоляції, недорогий, клас - стандарт;
  13. Екофлекс (15-25 років) - універсальний, клас стандарт, стійкий до біологічних впливів;
  14. Унифлекс Вент (15-25 років) - теж з маленькими борознами для циркуляції, можна укладати на сирі поверхні, не до кінця просохла стяжка тощо.
  15. Бікрост (до 10 років) - універсальний матеріал економ класу;
  16. Бікроеласт (10-15 років) - як гідроізоляція для покрівлі з малим ухилом - еластичний, менш схильний до розтріскування в порівнянні з бікрост;
  17. Лінокром (10-15 років) - добре підходить для ремонту старих покрівель, доступний за ціною і простий в монтажі.

Матеріали профі класу, стандарт, і економ відрізняються один від одного товщиною, кількістю бітуму і модифікаторів, а також типом і товщиною основи.

Так матеріали профі класу мають товщину 4-6 мм і вагу на 1 кв. метр 5-7 кг, тоді як економ клас, це 2,5-3 мм товщини, і близько 4 кг в одному метрі квадратному.

Детальніше про монтаж рулонної покрівлі та матеріалів для гідроізоляції читайте в цій статті.

Що таке ПВХ мембрана - нове покоління рулонних покрівельних матеріалів

За змістом ПВХ мембрана являє собою сендвіч з трьох шарів:

  • верхній, як правило, світлий, щоб зменшити нагрівання, стійкий до атмосферних опадів, ультрафіолету і перепадів температур;
  • середній шар дає міцність - це сітка з поліестеру;
  • нижній шар завжди відрізняється кольором від верхнього (темніший) - це зроблено навмисно, щоб місця механічних пошкоджень були добре помітні. Матеріал саме цього шару більш в'язкий і масивний, і саме він забезпечує цілісність і герметичність.

Склад ПВХ-мембрани.jpg

Полівінілхлорид з добавками не сприяє горінню, клас (Г1). Стійкий до механічних пошкоджень, зберігає еластичність і міцність в діапазоні температур від - 25, до + 60 ° С. Для ділянок покрівлі, на яких є прибудови, виходи вентиляції, люки, труби та інші з’єднання - роблять більш м'яку ПВХ мембрану, без армуючої сітки.

Призначені ПВХ мембрани для плоских (до 10% схилу) дахів великої площі: торгові центри, виробничі цехи, склади, покрівля багатоповерхових житлових будинків тощо. Термін служби полімерного покриття до 50-ти років.

Багато компаній замовляють кольорову ПВХ мембрану для покрівлі. Це можуть бути просто корпоративні кольори, або видимий з повітря логотип, наприклад, на даху центрального офісу тощо.

Швидкість монтажу одне з ключових переваг ПВХ мембрани. Бригада з 3-х чоловік за зміну може укласти до 1000 м.кв. ПВХ мембрани.

Краї рулонів з'єднують за допомогою спеціального промислового фена. Струмінь гарячого повітря (550 ° С), спрямованого під кутом 45 °, робить кромки мембрани пластичними і клейкими. Після того як вони схопляться, по шву проводять спеціальним роликом.

Сварка швів ПВХ-мембрани фото.jpg

Монтаж або ремонт покрівлі з ПВХ мембрани дозволяється проводити в будь-яку пору року (до -20 ° С), головною умовою є суха погода і суха поверхня покрівлі.

Ще одна важлива перевага ПВХ мембрани - швидкий ремонт покрівлі без демонтажу старого покриття з бітумного руберойду. Крім того, полімерне покриття «пробачає» нерівності та інші дрібні дефекти поверхні без втрати ефективної гідроізоляції.

Детальніше про конструкції покрівель, що експлуатуються і ПВХ мембрани можна почитати в інших статтях нашого блогу. Терміни клікабельні і ведуть до статей.

Якщо у вас з'явилися конкретні питання або потреби в рулонних покрівельних матеріалах, телефонуйте за номером (0800) 50-54-52.

Читайте також