В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Система крапельного поливу та особливості її конструкції

Крапельний полив - це один з найдешевших і надійних способів виростити звичний овочевий набір в зміненому кліматі. Дощів та снігу в Україні все менше і звичні огірки, помідори, та й морква з картоплею майже не дадуть врожаю без додаткового поливу. У цій статті розберемо для яких культур крапельний полив потрібен в першу чергу, як і на чому можна заощадити, а де потрібно купувати комплектуючі дорожчі і якісніші.

Капельный полив

Як зібрати крапельний полив з мінімумом вкладень


Ви напевно вже знаєте, як працює і навіщо потрібен крапельний полив, докладніше про нюанси прокладання і вибору комплектуючих буде нижче. А якщо коротко, то ось ключові переваги крапельного поливу:

  • точна подача води в кореневу систему - листя і стебла залишаються сухими, ніякого фітофторозу, переохолодження і лінзового ефекту (опік через крапельки);

  • крапельна подача води не дає кірки на поверхні ґрунту, на відміну від інтенсивного, але короткого поливу під корінь;

  • економія води в 3-5 разів менше в порівнянні з поверхневим зрошенням;

  • вимагає мінімум зусиль і уваги, його легко зробити автоматичним, так і в ручному режимі все зводиться до того що ви відкриваєте кран, а потім закриваєте.


Влаштований крапельний полив досить просто. Головний компонент - це крапельна трубка (стрічка), укладена прямо в ґрунт. У трубці з певним кроком (як правило від 10 до 30 см) влаштовані отвори-дозатори (капельники), саме вони зрошують рослину. Типовий пристрій крапельного поливу на малюнку нижче, там є всі ключові елементи, але можуть бути відмінності. Наприклад, джерелом води може бути не піднесена ємність, а безпосередньо водопровід або водопровід через редуктор. Редуктор обмежує і вирівнює тиск, адже магістральний водопровід може давати до 6-8 атмосфер (бар), тоді як в крапельні трубки має надходити не більше (1,2-2,2) атмосфер (бар). Іноді не ставлять фільтри, в найпростіших системах немає контролера і автоматики, просто відкрили кран, через півгодини закрили.

Зразок системи крапельного поливу зі схемою.jpg

Як економити на крапельному поливі:


  1. Довговічність - перший і самий надійний спосіб заощадити. Це означає, що трубки з крапельницями повинні служити багато років. У мережі можна знайти кілька рецептів «вічного» крапельного поливу, всі вони пов'язані з надійністю і стійкістю самих трубок, див. таблицю нижче.


    Види багаторічних

    крапельників

    Опис


    Примітка



    Сліпа (суцільна без отворів) трубка, плюс крапельниці, регульовані і нерегульовані. Під крапельниці потрібно проколоти отвір спеціальним дироколом (3 мм) і з зусиллям увіткнути крапельницю

    Крок розташування крапельників довільний, що зручно для кавунів, гарбуза, поливу кіщів і ягідних грядок. На зиму зливати воду і прибирати, якщо в теплиці, то просто злити воду на зиму.


    Багаторічна трубка з вбудованими крапельницями



    Крок фіксований, капельник точно дозує воду незалежно від перепадів тиску в самій трубці. Рекомендується прибирати на зиму



    Нецільове використання водопровідних і опалювальних труб, якщо раптом вони залишилися або є доступ де їх можна взяти дешевше, можуть служити 5-6 років, можна не прибирати на зиму, фільтри теж не особливо потрібні.


    Отвори робляють тонким сверлом або шилом в довільних (потрібних вам) місцях, такий варіант підходить тільки для самоплив, якщо дати тиск більше 1,6 бар, вода піде струменями.




  2. Автоматизація і фільтрація води. Якщо, як на фото нижче, крапельний полив зроблений з металопластикових труб, а вода йде з ємності з чистою водою, то можна обійтися і без фільтру.

    Крапельний полив в багаторічній теплиці.jpg

    Адже отвір близько 2 мм в діаметрі навряд чи заб'ється, а якщо і закупориться, то його легко прочистити шилом або цвяхом.

    Багаторічний крапельний полив своїми руками.jpg

    Реле з таймером і клапаном - ось на цьому краще не економити. Навпаки правильно підібраний контролер заощадить вам купу часу. На фото нижче повноцінний таймер з клапаном, працює рік від двох звичайних батарейок.

    Реле керування крапельним поливом фото.jpg

    Але уточнюйте призначення пристрою при виборі. Є автоматичні контролери, розраховані на магістральний водопровід, а тиск води з бочки може виявитися недостатнім, щоб нормально подолати гідравлічний опір самого клапану. У цього ж бренду, що на фото є синя і зелена серія. Зелена під водопровід з відносно високим тиском, синя для самопливних систем.


  3. Друге життя забитої крапельної стрічки. Буває, що до кінця сезону крапельна стрічка частково забивається, деякі капельники працюють інші ні, продовжити життя стрічці ще на сезон можна якщо просто проколоти саму трубку шилом або товстою (циганської) голкою. Проколювати потрібно наскрізь, щоб вийшло два отвори. Якщо тиск у вашій системі близько 1.2-1.8 бар, то фонтанчика через такий прокол не буде, вода надійде приблизно в тому ж обсязі, що і через заводський емітер.


Технічні та конструктивні особливості крапельних стрічок, фільтрів і дозаторів

Ось підсумкова таблиця по ній можна визначити на яких елементах зібрати систему крапельного поливу буде ефективніше.


Елемент крапельної системи

Переваги

Недоліки

Примітки та лайф-хаки

Щілинна стрічка

Низька вартість, непогана механічна міцність, щілинний капельник безперервно йде по всій довжині.

Швидко засмічується, неможливо щільно затиснути щелинну крапельну стрічку в фітингах.

Тече біля стартових кранів якраз за рахунок потовщення, де проходить щілинний капельник, тільки герметик.

Емітерна стрічка

Менше засмічується, служить довше. Емітери впаяні з кроком (10, 15, 20, 30 см)


Коштує дорожче, а дешеві емітерні стрічки часто рвуться і заплутуються, тут немає суцільної армуючої смуги.


Не тече, добре обжимается, якщо емітери забиваються, можна продовжити життя наскрізним проколом.


Сліпа трубка з крапельниками

Міцна, жорстка, не рветься і не зміщується від вітру, спеки / холоду, довільний крок розміщення емітерів


Дорога, все ж стінки досить тонкі і під відкритим небом довше 3-4 років не живе.


Легко замінити крапельницю якщо заб'ється, є адаптери і аксесуари під 3.5 мм систему, «павук» на фото зліва дозволяє полити не одну точку, а цілий кущ.



ПЕ труба + саморобні отвори


Жорстка, міцна, довговічна, завжди доступна, ціна невисока

Підходить тільки для самопливних систем, важко випрямити на поверхні.


Металопластикова водопровідна (опалювальна) трубка з отворами

Жорстка, міцна, максимально довговічна.


Дорога, легко гнеться і зберігає форму, зручна і проста в монтажі


Сітчастий фільтр (груба очистка)

Затримує велике сміття


Майже даремний проти біологічних забруднень, не особливо потрібен якщо вода чиста.



Дисковий фільтр (тонка очистка)

Очищає воду від мікрочастинок аж до спор водоростей.


Створює помітний гідравлічний опір, система з самопливом може не пройти або вода буде надходити дуже повільно з низьким тиском в крапельник

Якщо вода колодязна або з глибокої свердловини без піску і глини, можна обійтися без фільтрів.




Які овочі та зелень дають максимальний приріст від крапельного поливу


Є культури, які в сухе літо майже не родять, наприклад, огірки. Приріст урожаю з крапельним поливом отримають всі овочі, хоч і не однаковий. В середньому врожайність зростає на 40-60%, а якщо додати теплицю або хоча б парник, подбати про якість ґрунтової суміші та добрива, то приріст врожаю може бути і в 3-4 рази.


Культура / приріст врожайності


Огірки - в теплиці, з крапельним поливом та вертикальною підв'язкою на огіркову сітку дадуть приріст урожайності до 300% в порівнянні з відкритим ґрунтом і епізодичним поливом відрами та лійками.

Помідори - теплиця і крапельний полив теж розширюють період врожайності від травня до жовтня (а в опалювальній теплиці зі спец лампами круглий рік). Але середній приріст урожайності за рахунок крапельниць до 150%.


Солодкий перець - росте і плодоносить на 70-100% краще в порівнянні з епізодичним поверхневим зрошенням.


Зелень - кріп, кінза, петрушка. Сезонний продукт, дуже корисний, а головне зелень легко зробити комерційним продуктом. Якщо вирощувати її на постійній основі, весь час свіжу і пахучу і собі добре, і на продаж вигідно. Адже зростає вона швидко і не вимагає великої площі. Крапельні стрічки з кроком 10 см призначені якраз для городньої зелені. Приріст врожаю до 200%.

Капуста - зрошення необхідно при висадці розсади і далі поки рослина не зміцніє. Далі вона може рости і без поливу. Точніше могла раніше, коли дощ влітку раз на тиждень був нормою. Зараз крапельний полив здатний врятувати урожай, якщо не поливати зовсім, то збирати буде особливо нічого. А в порівнянні з іншими способами зрошення крапельне дає приріст на 50-70%.


Кавуни - культура теплолюбна і в суху і жарку погоду все одно непогано плодоносить, але при точковому внесенні вологи урожай можна подвоїти.

Морква, цибуля, редис, столовий буряк. Також можуть рости без крапельного поливу, якщо не буде посухи, то можуть дати цілком очікуваний результат. Але точна подача води в прикореневу зону збільшить урожай на 40-60%, в порівнянні з епізодичним зрошенням навесні і на початку літа.


Картопля не вимагає поливу і прекрасно плодоносила десятиліттями. Але через падіння рівня ґрунтових вод, пересихання і ерозії, для хорошого врожаю картоплі стає недостатньо вологи. Крапельний полив дозволить подвоїти врожай, щодо сухого літа і «згорілої» картоплі. Тут один з найширших кроків між точками поливу - 50-60 см, плюс крапельний полив картоплі погано поєднується з підгортання і прополкою. Але добре підходить якщо грядку мульчувати соломою і не підгортати зовсім. Такі способи поки не дуже поширені, але скоро стануть нормою. Приріст до 50-80%.


Кабачки, гарбуз теж і без поливу ростуть непогано, але капельники можуть додати до 60% до маси і об'єму врожаю.



Якщо виникли конкретні питання по підбору комплектації, доставці, цінам і доступності продуктів у вашому регіоні телефонуйте за номером (0800) 50-54-52. Із задоволенням підкажемо і підберемо оптимальний для вас спосіб оплати і доставки.

Читайте також