В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Саморіз чи шуруп? Як зробити вибір, щоб трималось міцно

Шуруп чи саморіз? Якщо ви не знаєте, що обрати - прочитайте цю статтю і ви зможете вирішити, що саме вам потрібно.
По-перше, давайте розберемося, чим шуруп відрізняється від саморіза?


саморез

Взагалі-то, обидва елементи відносяться до класу шурупів, але все-таки різниця між ними досить суттєва і її потрібно знати, якщо ви плануєте з'єднувати різні елементи.

Саморез-1

Отже, саморіз - це різновид шурупа, але його особливістю є гостре різьблення. Залежно від того, при яких роботах він експлуатується - саморіз може бути оснащений свердлом або гострим наконечником. Щодо назви продукту, то вона говорить сама за себе. Для вкручування саморіза не потрібно попередньо свердлити отвір - завдяки гострому різьбленню, він вкручується в будь-який матеріал, наприклад, в дерево, пластик, метал, гіпсокартон і навіть бетон. Саморіз має серйозну міцність, завдяки термообробці, тобто гартуванню. Тому він належать до кріплення універсального типу. Міцність саморізів є обов'язковою умовою для широкого спектру застосувань. Сфера застосування шурупів найчастіше обмежується м'якими матеріалами – дерев'яними чи пластиковими виробами.

Що стосується технології, то саморізи виробляються за допомогою використання сталевих сплавів високої якості з подальшою термообробкою. Процес виготовлення досить складний і потребує вагомих трудовитрат. Тому саморізи коштують дорожче за шурупи при ідентичних характеристиках довжини стрижня і діаметрів різьблення. Однак не забуватимемо і про недоліки. При підвищеній міцності шурупи відрізняються крихкістю - при докладанні зусилля в ході загвинчування є ризик відриву головки. Тому використовуючи даний тип кріплення під час роботи з міцними матеріалами, типу бетону або силікатної цегли, необхідно бути максимально обережним. В основі ж шурупів лежить звичайний вуглецевий сплав. Тому їх характеризує стійкість до зламів і під впливом значних навантажень вони не ламаються, а згинаються. Зважаючи на це замінити їх на нове кріплення набагато легше. Але використання більш м'яких сплавів підвищує можливість «затирання» шліцю.

Порівняння саморізів та шурупів
Саморез

Розуміння цих аспектів дасть вам можливість не заплутатися у виборі. Зовні деталі можуть здаватися ідентичними, але якщо придивитися, можна знайти дуже багато відмінностей:

1. Для виготовлення шурупів використовуються м'якіші сорти сталі, ніж для саморізів;

2. Крок і висота різьблення самонарізного шурупа зазвичай більше;

3. Кінчик саморіза зазвичай гостріше, ніж шурупа.

Що все-таки вибрати - саморіз чи шуруп?

Знаючи тип робіт, які вам доведеться виконувати - ви зможете визначитися, який тип металовиробів вам потрібен. З безлічі варіантів потрібно вибрати якісне міцне і надійне кріплення, яке не підведе у відповідальний момент. Купуючи саморіз, просто уважно його огляньте. Він повинен відповідати наступним критеріям:

  1. Одинаковий колір. Усі екземпляри у партії мають бути єдиного кольору та відтінку, це стосується жовтих чи чорних шурупів. Якщо вироби відповідають цьому критерію, це означає, що вся партія пройшла однакову обробку за однакових умов і має однакову міцність і корозійну стійкість.
  2. Розміри виробів з однієї партії візуально не повинні відрізнятися один від одного.
  3. Також однаковим має бути крок між витками різьблення.
  4. У саморізів зі свердлом на кінці не повинно бути задирок на краях, гострий кінець не повинен бути обламаним.
  5. Шліц, має бути симетричним, чітким, і досить глибоким.

Які типи шурупів для яких робіт застосувати

Для того, щоб придбати ті самі якісні шурупи або саморізи необхідні саме при конкретному виді робіт, слід мати уявлення про їх типи, знати, в чому особливість кожного з них і для яких робіт вони підходять, і вже на підставі цього зробити висновок про те які кріплення вам потрібні:

  • Однозначно вибір як шурупів, так і саморізів слід починати зі шляпки. Вона може бути потайною, циліндричною чи напівкруглою – це залежить від того, яке саме з'єднання потрібно отримати.
шлиц
шайба
  • Щодо різьблення – знову ж таки все залежить, наскільки щільного з'єднання ви хочете досягти. Якщо при скріпленні двох брусків між собою потрібно максимально щільне з'єднання, найкращим варіантом буде часткове різьблення.

саморез-резьба

  • Щоб полегшити вкручування в жорсткі породи деревини або листовий матеріал, існують саморізи з невеликими насічками на кінці.
  • шурупи по дереву. Скріплення дерев'яних конструкцій шурупом - це хороша альтернатива забиванню цвяхів. Саморіз легко вкручується в дерев'яну поверхню і надійно закріплюється там, що природно підвищує міцність фіксації. Ще один плюс використання шурупів - його закручування не вимагає сильного навантаження на матеріал. що знижує шанси розтріскування дошки.
  • саморізи по металу - відмінність цих виробів у тому, що вони мають дрібніше різьблення, що дозволяє міцно закріпити їх у матеріал Ще однією сильною стороною даного кріплення є велика товщина самого тіла саморіза і висока жорсткість матеріалу, що допомагає уникнути деформування металовиробу при вкручуванні.

Саморізи по металу розрізняють за такими критеріями

  • за типом головки (шестигранні, округлені, потайні, трапецієподібні головки, з пресшайбами або EPDM-прокладками);
  • на кшталт шлицю (для біт Torx, Ph, Pz, антивандальні шліці);
  • за типом кінцевика (гострі та з буром);
  • за типом покриття (оцинковані та фосфатовані);
  • за матеріалом (нержавіюча та звичайна вуглецева сталь);
  • за сферою застосування (для внутрішніх та зовнішніх робіт);
  • за стандартом (ДЕРЖСТАНДАРТ, DIN, ISO, нестандартизовані).


саморез

  • Саморізи для гіпсокартону підбираються відповідно до матеріалу, до якого він кріпитиметься - по металу або по дереву. Самонарізи для дерева відрізняються рідкісним різьбленням. Крім того, для дерев'яного каркаса потрібні шурупи з великим виступом. Відповідно для металу підійдуть металовироби з високою частотою різьблення.
  • Покрівельні шурупи застосовуються для монтажу профнастилу, металочерепиці і т.д. В основному як покрівельне кріплення використовуються оцинковані шурупи різних розмірів.
  • Також дуже корисним буде шуруп-шпилька – він незамінний при монтажі сантехнічного обладнання, каменю, цегли, бетону із застосуванням дюбеля. це стрижень з шурупним і метричним різьбленням, середня частина якої виконана у вигляді шестигранника для монтажу за допомогою ключа.

Вибір довжини та діаметру шурупу

Слід також зупинитися на умовах вибору довжини шурупа необхідного для тих чи інших робіт. Отже, ви плануєте приступати до робіт і у вас є металовироби різних розмірів, щоб надійно скріпити матеріал, потрібно звернути увагу на такі моменти:

  1. Для надійного з'єднання (незалежно від матеріалу) загострений кінець шурупа не повинен виступати з протилежного боку деталі, що закріплює. В ідеальному випадку він не повинен досягати кінця приблизно на 5-6 мм.
  2. Якщо дві деталі скріплюються, то довжина саморіза повинна входити в нижню деталь не менше ні на 1⁄3 від її висоти. Наприклад, якщо кріпимо дві дошки висота кожної 30мм, тоді довжина шурупа 30+30/3=40мм.
  3. Якщо ж дошку кріплять до якогось масивного матеріалу, його довжина повинна бути в 2-2,5 рази довшою за деталь, що прикріплюється.
Варіанти робіт, при яких можуть використовуватися як шурупи та шурупи просто величезний.
І тепер ви знаєте, чим саморізи відрізняються від шурупів, в яких випадках застосовувати перші, в яких - другі. А найголовніше - зможете вибрати якісні металовироби, які забезпечать надійне скріплення матеріалів.
Читайте також