В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Правила сервірування та особливості вибору посуду

Якщо ви хочете, щоб ваш святковий стіл виглядав як в кращих ресторанах, то варто пробігтися і освіжити в пам'яті основи підбору посуду та сервірування столу. Сам сервірувальний посуд при цьому повинен бути якісним, але може бути дотриманий в класичній простоті і бути недорогим. Фамільне срібло і кришталь в сучасних будинках замінила нержавіюча сталь, порцеляна і жаротривке скло. При правильній подачі навіть самі звичайні столові прибори і тарілки будуть виглядати як в кращих ресторанах. Що ж, розберемося в різновидах столових сервізів, келихів, мисок і салатниць, і порядку їх використання.

Срібне сервірування стола фото.jpg

Як сервірувати стіл


Насправді правила сервірування столу і етикету існують, щоб полегшити нам життя, а не ускладнити як може здатися. І розібратися в базових рекомендаціях просто, оскільки вони засновані на здоровому глузді і логіці. В результаті ви отримаєте більше свободи і впевненості в собі, як в культурній людині, як в ролі гостя, так і в ролі організатора званого обіду, весілля чи іншої урочистої події.


Зрозуміти принципи сервірування допоможе схематичний малюнок нижче. Далі ми наведемо ще кілька базових рекомендацій столового етикету, з якими можна сміливо запрошувати гостей з вищого світу.

Перелік столового приладдя з картинками.jpg

  1. Скатертина і серветки. Вищий клас - це білосніжна скатертина з якісної тканини і акуратно складені м'які бавовняні серветки. Колір скатертини може змінюватися під конкретний інтер'єр і тематику заходу. Але тканина завжди однотонна, клітинка і строкаті забарвлення допустимі тільки в дружній компанії за містом на відкритій терасі або вдома. Поліетиленові скатертини всіх забарвлень і типажів та паперові серветки допустимі і доречні в домашньому колі. Наприклад, для дня народження школяра - це раціональний і практичний варіант.

  2. Тарілки. Очевидно, що вони повинні бути сухими та чистими і ставити їх потрібно навпроти стільця для гостя. Що стосується правил розстановки то:

    • відстань від кромки столу до краю підставної тарілки не більш 2-3 см;

    • знизу ставиться широка і плоска підставна тарілка - з неї не їдять;

    • якщо передбачається кілька подач страв, тарілки можна ставити одну на одну - закусочну і супову тарілки можна ставити на столову;

    • столова тарілка стоїть відразу на широкій підставній і призначена для «основної» страви (як правило, м'ясного);

    • пиріжкова (хлібна) тарілка не обов'язкова, але якщо вона все ж є, то відстань від неї до основної має бути 10-15 см.

  3. Столові прибори. Одночасно на столі може лежати не більше трьох комплектів столових приборів. Якщо передбачається більше трьох змін блюд, використані прилади прибирають і подають нові.

    Всі вилки кладуть зліва від тарілки так, щоб зубці дивилися вгору. Ножі й ложки завжди праворуч від тарілки. Ножі повинні лежати ріжучою кромкою до тарілки. Першими беруть найдальші від тарілки прилади - це, як правило, закусочна виделка або столова ложка. При кожній зміні блюд в хід йдуть прилади наступного ряду (ближче до тарілки). Кількість і тип приладів залежить від меню. Припустимо, якщо у вас не буде риби, то рибну вилку і спеціальний ніж класти не потрібно.

  4. Келихи, чарки і фужери. Тут панує майже армійський порядок. Келихи для напоїв ставлять під праву руку і вибудовують по висоті (по зростанню) і по міцності напоїв. Першим з лівого краю найчастіше стоїть широкий і об'ємний келих для води, поруч з ним високий і вузький фужер для шампанського та інших ігристих напоїв. Далі йдуть ємності для червоного і білого вина, і найближче до гостя стоїть чарка для міцних напоїв.


Як відрізнити якісний посуд (порцеляна, кераміка, фаянс)


Сьогодні в звичайних магазинах і через інтернет можна купити посуд зі:

  • скла - кришталь або жаротривке скло;

  • металу - нержавіюча сталь;

  • кераміки (звичайна глина, порцеляна і фаянс).

Набір посуду фото.jpg

Глиняний почуд і фарфор фото.jpg

Фаянсовий посуд фото.jpg

Якщо з металевим або скляним посудом все більш-менш зрозуміло, то відразу оцінити якість сервірувальних тарілок, супниць, закусочних тарілок і блюдець не так вже і просто. Особливо якщо ви хочете недорого купити якісний посуд.


Одразу відзначимо, що поняття керамічний посуд об'єднує в собі глиняний, фаянсовий і порцеляновий посуд. Але в побуті керамічним прийнято називати тільки глиняний посуд.


Глиняний посуд найбільш древній з цієї категорії. Навіть після випалу глина залишається пористою, тому посуд часто покривають різними видами глазурі, що робить поверхню гладенькою. Керамічний посуд досить масивний і товстостінний, через невисоку питому міцність глини. Кольори червонувато-коричневі, за допомогою глазурі можна надавати й інші відтінки.


Тепер приступимо до найголовнішого питання - чим відрізняється порцеляна від фаянсу крім ціни. Візьміть тарілку і подивіться через неї на світло, якщо вона трішки просвічується - це порцеляна, якщо ні - фаянс.


Порцеляновий посуд заслужено вважається кращим не тільки в Україні, тому що порцеляна:

  • міцна і дозволяє робити дуже тонкі стінки, хвилі і візерунки по краях посуду;

  • щільна (без пор) - це дозволяє обходитися мінімальною кількістю глазурі

  • термостійка - чудово витримує різкі перепади температур;

  • яскрава «світиться» білий колір, саме тому таки популярний сніжно-білий порцеляновий посуд без малюнку;

  • не схильна до природного процесу старіння і розтріскування на відміну від інших видів кераміки.


Висока ціна порцеляни обумовлена ​​складністю етапів виробництва. Порцеляну роблять не зі звичайної глини, а з досить цінних і рідкісних алюмосилікатів, також важливий дуже дрібний помел сировини і висока температура випалу.


Фаянс робиться з суміші алюмосиликатів і глини. Технологія виготовлення багато в чому схожа з порцеляною, але вимоги до вихідної сировини і температури випалу нижчі. Поверхня фаянсу трохи пориста і якби його не покривали глазур'ю, жир та інші компоненти їжі усмоктувалися б в посуд. Білий колір іншому посуді для сервірування надає глазур, природний колір фаянсу жовтувато-бежевий.

Фаянс є золотою серединою як матеріал для виготовлення посуду. Посуд з нього недорогий, красивий і практичний. Але іноді якісний фаянсовий посуд намагаються продати як порцеляновий. Крім прозорості є ще кілька ознак, за якими можна відрізнити порцеляну від фаянсу:

  1. Переверніть виріб, якщо ободок дна (на ньому немає глазурі) жовтувато-бежевий, то це фаянс.

  2. Порцеляна навіть при легкому торканні та постукуванні звучить дзвінко і чисто, у фаянсу звук глухий і швидко згасає.

  3. Більшість кольорового посуду - фаянс, порцеляна буває з розписом, але основний колір білий.


Якщо з'явилися додаткові питання, телефонуйте за номером (0800)50-54-52. Наші фахівці допоможуть вибрати товар, візьмуть заявку і узгодять зручний для вас спосіб оплати і доставки.

Читайте також