В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Особливості вибору казанів: який краще?

Універсальним посудом для будинку та вулиці у вигляді півсфери вважається казан. Велике поширення та популярність казани набули у країнах Азії, звідки вони й родом. Адже найвідоміша страва азіатів – це узбецький плов. Але приготувати в казані можна і шурпу, лагман, юшку, різноманітні м'ясні тарілки. Страви виходять максимально смачні та ароматні завдяки формі посуду. Півколо дає можливість рівномірно розподілити полум'я по всьому посуду (а значить і по всій страві), а за рахунок товщини стінок підтримується температура, інгредієнти добре "томляться" і деякий час ще зберігається тепло.

казан

Купити якісний казан можна у спеціалізованих магазинах посуду або у відділах для туристів, але найкраще замовити казан через інтернет. Наш онлайн магазин пропонує величезний вибір посуду різного типу та напряму, але особливою популярністю користуються елементи зони барбекю. Доступні ціни та широкий асортимент вас приємно здивує.

Як вибрати казан?

Розмір

Всі казани відрізняючись розмірами, класифікуються за літражем - обсягом:

  • 2 – 4 літри – це маленький казан на невелику родину, до 3-4 осіб. Підійде для частих поїздок за місто на природу або домашніх умов.

  • 5 – 8 літрів – такий казан розрахований на вдвічі більше людей. Розмір дозволяє використовувати казан на плиті як газовій так і електричній. Вільно можна приготувати плов на 5-8 чоловік.

  • 9 - 15 літрів - великий, місткий казан, відмінне рішення для великих компаній, походів та таборів. Приготовленої страви вистачить на всіх.

Розмір ви визначаєте індивідуально оптимальний для вас. Щоб він не був занадто малий чи навпаки великий.

Форма

Казанів не буває різних форм, вони завжди виконані у вигляді півсфери. У різних моделях може відрізнятися тільки дно:

  1. сферичне;

  2. плоске.

Найчастіше зустрічаються універсальні моделі з плоским дном, оскільки вони підходять і для вулиці, і для дому. Якщо для вогню немає значення дно, то на домашню плиту простіше поставити саме такий варіант і готувати в приміщенні.

Товщина

Стінки казана, а точніше їх товщина впливає на температуру приготування страви. Наскільки казан зможе підтримувати тепло без підігріву.

Для казана чим товстіший матеріал, тим краще. Якщо ми говоримо про казан з алюмінію - товщина виробу має бути 1 сантиметр, а якщо про чавун, то і 4 міліметри буде достатньо.

казан

Матеріал

  1. З чавуну. Це традиційні казани, які підходять для різних способів готування. Він добре утримує температуру, але при цьому найвагоміший матеріал. Найчастіше з чавунним казаном виготовляють алюмінієву кришку. Це задумано для того, щоб не обтяжувати і так важкий казан, для приготування кришка не має значення.

  2. З алюмінію. Для казанів використовують литий алюміній, що проходить величезну кількість очищення. З нього прибирають усі домішки. Якщо вам скажуть, що на алюмінію все пригорає, це неправда. Важливо правильно підібрати вогонь, на якому готуватимете.

Кожен із матеріалів по своєму кращий та зручніший, все залежить від ваших звичок та комфорту.

Прожарювання казана

Перед використанням будь-який казан необхідно прожарювати. Це роблять для того, щоб усі виробничі та транспортувальні залишки пішли з виробу: пил, мастило тощо.

Чавунний казан прожарюють у два підходи наступним чином:

  • протирають казан усередині вологою ганчіркою;

  • промивають під проточною водою і протирають знову серветкою;

  • ставлять на вогонь та нагрівають до появи диму;

  • прожарювати казан необхідно до тих пір, поки на дні не зникнуть темні плями (відбувається випаровування машинного масла).

Найчастіше це займає годину – півтори. Відразу підготуйте термостійкі рукавички, які допоможуть зняти гарячий казан. Дайте йому охолонути, але для цього не варто використовувати воду - інакше він лусне від перепадів температури. Коли виріб охолонув, промийте його знову водою і видаліть осадок за допомогою мокрої ганчірки.

Наступний етап прожарювання:

  • використовуйте сіль 1 - 2 кг, вона допоможе позбутися з частинок виробництва, що залишилися;

  • прогрівайте із сіллю мінімум годину-дві;

  • після сіль набуде бежевого відтінку і її варто викинути, вона не придатна для використання;

  • казан остигає і ми протираємо його серветкою;

  • потім обробляємо маслом: для цього 1-2 склянки олії наливаємо в казан, обволікаємо стінки і знову його прогріваємо до максимального стану, доки казан не почне димитися;

  • пензликом ще раз змащуємо стінки олією, щоб вся поверхня була оброблена;

  • даємо охолонути, зливаємо масло|мастило| і ще раз протираємо серветкою.

Алюмінієвий казан прожарюють так само, як і чавунний. Єдине - зменшуємо час прожарювання із сіллю до години і робимо це на невеликому вогні. У цьому разі створюється оксид на поверхні.

Навіщо це потрібно?

Гартувати казан обов'язково. Це допоможе прибрати шкідливі олії та відходи, що виникли при виробництві, які не повинні потрапити до страви. Сіль вбере всі залишки і казан очиститися. А за допомогою олії утворюємо плівку на стінках, що не дозволяє продуктам прилипати у процесі готування. З кожним приготуванням стінки казана будуть насичуватися маслом і жирком, що важливо для приготування.

Миття казана

Після кожного приготування обов'язково потрібно протирати казан губкою або ганчіркою без використання знежирювача та інших миючих засобів. Ганчірка повинна бути м'якою, не жорсткою. Якщо сталося так, що продукти пригоріли і не відмиваються, краще замочити казан водою на деякий час. Використовувати щітки та мочалки варто лише у крайньому випадку.

Використовувати миючі засоби категорично не можна. Так як хімія осяде на оброблених стінках виробу та потрапить у їжу при наступному приготуванні.

Рекомендації щодо вибору казана: на що звернути увагу

  1. Насамперед визначаємося з розміром казана. Для сім'ї досить невеликого літражу, а якщо вибирати для компанії, то краще віддати перевагу казанам від 10 літрів.

  2. Далі – вибір за матеріалом. Однозначної відповіді та рекомендації немає. Хтось воліє чавун, а хтось алюміній. Один легший, інший важчий. Алюміній швидко остигає, а чавун довго тримає температуру.

Купити казан можна не тільки в офлайн магазинах, але й онлайн. У нашому інтернет магазині приємні ціни та великий асортимент посуду. Тут ви можете підібрати казан, який буде відповідати всім вашим вимогам. Ми пропонуємо тільки якісний товар за доступними цінами. Різні набори для дому та природи представлені на сайті компанії. Наші фахівці з радістю допоможуть вам вибрати оптимальні варіанти за розміром, матеріалом. Доставляємо замовлення по всій Україні.

Розділи
Читайте також