В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Сервірування столу до свят

Святковий стіл, це часто виклик для господарів, хоча поступово ми переймаємо Європейські традиції, де люди зустрічаються та святкують в кафе і ресторанах, але все ж на Різдво та Новий Рік більшість Українців надають перевагу святкуванню в сімейному колі. А щоб святковий стіл виглядав якнайкраще ми підготували статтю де розберемо як зробити святковий стіл не гіршим ніж в ресторані чи кафе.

Сервировка

Стилістика столу

Найперше це атмосфера та настрій який має створювати святковий стіл. Буде добре коли сервіровка столу і все приміщення буде витримане в єдиному стилі. Розберемо найцікавіші варіанти

Європейський стиль сервування

Класичний стиль який вважається в нас не тільки вишуканим, а й офіційно аристократичним. Це здебільшого білі скатертини та серветки. Білий круглий посуд, та повний набір бокалів для різних видів вина, води та міцного алкоголю. Той самий класичний етикет сервірування столу, це саме Європейський стиль може мати окремі акценти, наприклад, біла скатертина в червону клітинку, це ознака Італійського стилю, також можна в якості декору використовувати гілочки з дрібними помідорами та сухі спагеті встановлені хаткою (шатром) і перев’язані стрічкою. 

Сервировка

Французький стиль – це завжди повний комплект посуду і столового приладдя. Обов’язкове використання підставочної тарілки (блюдце найбільшого діаметру). Це не тільки виглядає вишукано, та елегантно, а й вбереже скатертину від плям.

Сервировка

Східний стиль святкового столу

Це зазвичай японський або китайський стиль. Тут допускається посуд різної форми та кольорів, особливою популярністю користується білий, чорний та світло зелений (нефритовий) колір. Частина страв подається на дерев’яних дощечках чи ємностях незвичної форми. Набір страв також має відповідати стилю. Що не завжди легко реалізувати, але завжди можна замовити частину страв в ресторані.

СервировкаСервировка

Східний стиль це вишукано і незвично і займатись таким краще тим, хто не полінується розбиратися з усім різноманіттям піал, соусниць чаш, дощечок що можуть слугувати як тацями так і тарілками. Також незвичною для українців є стриманість та невелика кількість страв на столі одночасно. В нас більш звикли, щоб стіл був заставлений величезною кількістю страв. Але якщо ваша сім’я та друзі люблять подорожувати і влаштовувати всілякі кулінарні експерименти, то східний стиль це те що треба.

СервировкаСервировка

Національній український стиль – особливості сервіровки

За сервіруванням майже не відрізняється від Європейського, хіба що може бути менший набір спеціалізованих виделок, столових ножів, та бокалів різного калібру. Але головне це подача національних страв. Який український стіл без холодцю, вареників та котлет по Київські. Інші відмінності це скатертина з вишиванкою та значна кількість глиняного посуду. А тому хто хоче заглибитись в історію можна знайти давні рецепти та приготувати до святкового столу – соложеники, макагиги, вергуни чи щось інше.

СервировкаСервировка


Як обрати скатертину для святкового столу

Від скатертини залежить не тільки зовнішній вигляд, але й святкова атмосфера. Вона не обов’язково має бути білою, але обов’язково випрасувана та підкрохмалена. А щоб не було чути різких звуків від переставляння посуду та бокалів, підстеліть під скатертину шар м’якої тканини. 

Ідеально коли скатертина точно відповідає розміру столу, але це буває не завжди, тому намагайтесь підігнути і непомітно зафіксувати краї скатертини, що звисають зі столу занадто низько. Нормально коли скатертина звисає з кожного боку не менш ніж на 20 см, і не більше ніж на 40 см.

Сервировка

Серветки

Для по справжньому вишуканого столу серветки повинні бути з тканини. Часто можна купити комплект зі скатертини та набору серветок, що витримані в одному стилі. Паперові серветки теж використовувати можна тільки не повсякденні тонкі серветки, а великі з досить щільного паперу. Але є рекомендація – паперові серветки не повинні бути дуже помітні при сервіруванні святкового столу.

Серветки з тканини потрібно класти на тарілку для закусок і вони самі будуть акцентом вишуканості та стилю.

СервировкаСервировка

Послідовність сервування святкового столу

Це одне з ключових питань які турбують господарів. Які столові прибори класти скільки повинно бути тарілок, соусниць, яким повинен бути набір бокалів. Розберемося по порядку. Спочатку на стіл ставлять тарілки, потім столові прибори, а кришталь ставлять в останню чергу.

Що повинно лежати справа, а що зліва

В європейській традиції сервірування святкового столу ложки та ножі кладуть праворуч, а виделки ліворуч. Ложки та виделки потрібно класти випуклим боком вниз. Ножі зазвичай кладуть гострим боком до тарілки. Бокали для вина, фужери для води та склянки для міцних напоїв потрібно ставити перед тарілками під праву руку. Їх не повинно бути занадто багато, достатньо трьох різновидів. Ліворуч ставлять хлібне блюдце. 

СервировкаСервировка
Як розставляти блюда святкового столу

Якщо мова йде про класичний європейський стиль, то ближче до центру ставлять вази з фруктами на невеликих ніжках. Біля них ставлять великі блюда з основними стравами які гості зможуть брати на свої тарілки. Рівномірно чергуйте м’ясні овочеві та рибні страви. В кожному такому блюді повинно бути щось для розкладання по тарілках, наприклад великі ложки, щипці чи виделки. На вільному просторі між основними стравами розставте соусниці, судочки з гірчицею чи пляшечки з рідкими приправами. 

Пляшки з напоями теж потрібно ставити рівномірно щоб кожен гість міг взяти той напій який йому потрібен. Намагайтесь повернути пляшку так щоб етикетки було добре видно гостям.

Як розставити посуд для гостей

Головне щоб гостям було комфортно, тому відстань між тарілками була однаковою, бажано щоб тарілки для гостей стояли в одну лінію. Найнижче повинна бути підставочні тарілки, а на них тарілки для закусок та основних страв. Зазвичай достатньо підставочної тарілки, та двох трьох закусочних тарілок для переміни страв.

Скільки повинно бути посуду для одного гостя

Посуду не повинно бути надто багато, адже це не королівський прийом і в більшості гостей надлишок тарілок та ложок і виделок різного розміру викличе розгубленість.

Зазвичай достатньо такого набору посуду для святкового столу:

  • підставочна тарілка – велике пласке блюдо – 1 шт;

  • закусочну тарілка – 2-3 шт;

  • ложка – 1 шт;

  • виделка – 1-2 шт;

  • столовий ніж – 1 шт;

  • десертна виделка – 1 шт;

  • фужер для води чи холодних напоїв – 1шт;

  • бокал для вина – 1шт;

  • бокал для шампанського – 1 (але його може не бути якщо за столом такого напою не подають);

  • бокал для коньяку або чарка для інших міцних напоїв – 1 шт;

  • чашка для гарячих напоїв – 1 (але теж не обов’язково тільки якщо десерт добре смакує з кавою і т.ін.)

Сподіваємось ваш святковий стіл завжди буде збирати рідних та близьких друзів. А наш магазин завжди буде радий допомогти з вибором посуду, скатертин та вишуканих бокалів.

Читайте також