В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Правила безпеки при використанні генератора

Електрогенератор - дуже розумне придбання, коли основне джерело живлення сильно завантажене або недоступне. Але при недбалому ставленны такі агрегати можуть бути джерелом підвищеної небезпеки. Тому буквальне дотримання інструкції з безпеки при роботі з ними вкрай важливе. Дотримання правил обслуговування допомагає уникнути неприємностей при маніпуляціях з генератором, а й дозволяє продовжити термін служби самого приладу. На жаль покупці міні-електростанцій часто забувають про ці істини. Але якщо ви відкрили цю статтю, то правила безпеки для вас не абстрактний текст, і ви хочете уникнути неприємних несподіванок. Тому давайте розберемося, як користуватися генератором, щоб його експлуатація була безпечною.

Генератор

Де встановити генератор?

Отже, ви придбали пристрій. Як і де його розмістити? Перше та найголовніше правило, незалежно від типу генератора, під час роботи його категорично не можна розміщувати в житловому приміщенні. Адже, по суті, це механізм, який працює на паливі, і тому він має бути встановлений на відкритому повітрі. Безпечна відстань між апаратом і, наприклад, вікнами та дверима – не менше шести метрів. Від стінок агрегат повинен знаходитися на відстані більше метра. Найбільш прийнятне рішення – розмістити його під навісом або у спеціальній, добре вентильованій, прибудові на вулиці.

Де зберігати генератор?

Загалом, вимог до місця зберігання пристрою не дуже багато, але забувати про них не варто. Для агрегата такого типу необхідне сухе приміщення, що добре провітрюється: занадто високий рівень вологості може негативно позначитися на роботі двигуна. Під час роботи пристрій може нагріватися і його необхідно охолоджувати. Тому цілком прийнятним укриттям для нього буде навіс, а не окреме приміщення. Щодо закритого генератора, то його можна встановити прямо на вулиці, оскільки він уже забезпечений частковим захистом. До речі, про зберігання палива теж слід подбати. Категорично забороняється залишати запаси пального поряд із самим апаратом: тепло від гарячого приладу може призвести до займання. Звідси переходимо до наступного моменту.

генератор

Пожежна безпека

Біля бензобака та дизельного бака, а також біля самого агрегата мають бути розміщені працюючі вогнегасники та ящик з піском. Не завадить і вогнетривка азбестова або повстяна тканина. Що стосується проводки та кабелів, то вони мають бути ізольовані.

Індивідуальний захист при роботі з генератором

Одяг, в якому ви будете здійснювати маніпуляції з генератором, повинен бути придатним для подібних робіт. Одягайте сухий одяг, бажано бавовняний. Ідеально підійде робоча спецівка. Обов'язково одягніть головний убір, який приховає волосся і не обмежуватиме огляд. Також не забувайте про гумові рукавички. Необхідно, щоб шкіра була добре захищена від попадання паливно-мастильних матеріалів. Якщо ж це сталося - ретельно промийте уражені ділянки проточною водою. Також слід приділити увагу захисту від надмірного шуму, характерного для працюючого агрегату. Для захисту слуху можна використовувати беруші або навушники.

 Як підключити генератор?

Щодо підключення генератора, то тут слід зазначити, що краще та безпечніше довірити цю операцію професіоналу. Але якщо ви таки вирішили зайнятися цією справою самостійно, спочатку уважно ознайомтеся з інструкцією з встановлення. Виконуйте роботи на відкритому та добре провітрюваному місці, де буде сухо і поблизу не буде балонів, аерозолів, лакофарбових матеріалів. Іншими словами, все, що може легко спалахнути. Не забудьте перевірити рівень моторного масла та забезпечити заземлення.

генератор

Як правильно заправляти генератор?

Перед тим, як розпочати заправку генератора, пам'ятайте, що курити поряд з такими агрегатами категорично заборонено. Правило начебто елементарне, але дехто його ігнорує. Вам також необхідно видалити можливі джерела вогню або іскор та легкозаймисті предмети. Перед проведенням робіт із агрегатом його потрібно вимкнути та дочекатися повного охолодження. Це може тривати близько п’яти хвилин. Генератор потрібно встановлювати на рівній поверхні, щоб уникнути переливання горючих матеріалів. Обережно заливайте пальне, призначене для конкретної моделі апарата. Ця маніпуляція вимагає використання спеціальної лійки. Намагайтеся уникати потрапляння паливно-мастильних матеріалів на шкіру та одяг. Якщо у вас бензогенератор, то до вибору палива теж потрібно ставитись відповідально - краще використовувати свіже паливо, що зберігалося вдома не довше ніж півроку. Наслідком використання старого пального може стати осідання сажі на двигуні, і як результат – швидший його знос. Також агрегат димітиме, що не є нормою. Необхідно стежити не лише за кількістю палива, а й вчасно перевіряти рівень масла. Наслідком його нестачі буде зношування деталей двигуна і передчасний вихід генератора з ладу.

Як не отримати отруєння чадним газом

Отруєння чадним газом під час роботи генератора, мабуть, найчастіша причина трагедій. Люди грубо порушують правила безпеки, що призводить до сумних наслідків. Як цього уникнути? Ніколи не встановлюйте генератор в будинку. Місце, яке ви обрали для встановлення пристрою, має бути забезпечене вентиляцією; і дуже бажано встановити датчик чадного газу.

Діти і тварини

Дітям і тваринам доступ до пристрою суворо заборонено. Але бувають випадки, коли необхідно забезпечити електрикою дитячий садок чи школу шляхом встановлення генератора. У таких випадках слід продумати всі дрібниці, а головне - встановити агрегат так, щоб дитина не змогла до нього дотягнутися навіть випадково. Кімната, в якій знаходиться пристрій, має бути замкнена. Що стосується тварин, то тут ситуація ще складніша. Брати менші дуже цікаві і не проґавлять шансу «познайомитися» з новим предметом, що з'явився у дворі. Щоб унеможливити доступ домашніх вихованців до генератора потрібно спорудити невелику огорожу.

Аутентифікаця пристрою

Генератори підробляють не менше інших пристроїв. Тому купувати їх потрібно лише у офіційних постачальників в Україні чи безпосередньо у виробника. Повністю можна довіряти перевіреним рітейлерам, наприклад, магазину «Побудуй», де можна придбати генератор з офіційною гарантією виробника.

Довготермінове зберігання та транспортування

Після того, як проблеми з електроенергією вирішені генератор потрібно підготувати до тривалого зберігання. Якщо пауза у використанні планується більш ніж на три місяці і більше, то спочатку злийте паливо, просушіть бак і замініть масло. Закрийте впускний та випускний клапани. Те саме стосується і транспортування — перевозьте пристрій без рідини всередині. Зберігайте агрегат у сухому та добре провітрюваному місці.

 генератор


Ще кілька рекомендацій щодо коректної організації роботи генераторів:

  • Вкотре зазначимо - не нехтуйте інструкцією з експлуатації. "Якось самі розберемося" може закінчитися дуже сумно;

  • Не з'єднуйте генератори разом. Якщо ж є гостра необхідність зробити це, то не варто робити цю операцію самостійно;

  • Не торкайтеся генератора під час роботи, оскільки він сильно нагрівається і цілком реальний шанс отримати опік;

  • Не відкривайте кришку під час роботи двигуна;

  • Не торкайтеся оголених дротів;

  • У разі пошкодження шнура живлення необхідно зупинити роботу пристрою та негайно від'єднати або замінити шнур живлення;

  • Не підключайте бензиновий генератор безпосередньо до розетки;

  • При ремонті або заправці генератора не забудьте від'єднати кабель свічки запалювання, щоб уникнути випадкового запуску двигуна;

  • Також перевірте наявність зношених свічок запалювання, паливних та фільтрів повітря.

 Генератор дуже корисний пристрій, створений, як і решта сучасних девайсів, для оптимального вирішення проблем, що виникають у сьогоднішньому технологічному суспільстві. Але разом з тим, не слід забувати, що дотримання правил безпеки при роботі з технікою, як і раніше, актуальне, незважаючи на постійне вдосконалення апаратів. Не ігноруйте інструкції і генератор стане абсолютно безпечним та надійним помічником у разі проблем із електрикою.

Читайте також