В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Підпокрівельні плівки і мембрани для даху

Підпокрівельні плівки – це цілий клас рулонних матеріалів для гідрозахисту покрівельних конструкцій і утеплювача від конденсату, протікання і пара. Вибір і правильний монтаж  відповідного комплекту – не така вже й проста справа. Тому в цій статті ми розберемо що відбувається в покрівельному пирозі і якими фізичними властивостями повинні володіти підпокрівельні плівки і мембрани.

Навіщо потрібні підпокрівельні плівки

  1. Для гідроізоляції – це захист дерев'яних конструкцій і всього простору горища від протікання, крапель конденсату і інших неприємностей з боку вулиці.

  2. Для захисту волокнистого утеплювача. Причому як від води у вигляді крапель, яка може просочитися з боку покрівельного покриття, так і від пара, зсередини приміщення. Адже в міру охолодження пар сконденсується і крапельки води осядуть на волокнах утеплювача, стропилах або елементах обробки, а мокрий утеплювач – мертвий утеплювач.

Саме тому утеплювач запакований з обох сторін і виглядає як типовий покрівельний пиріг – ось так:

Здавалося б, навіщо такі складнощі, плівки з обох сторін мембрани, тощо. Насправді все дійсно дуже серйозно, і щоб ви в цьому переконалися, ми зробимо невеликий фізичний відступ.

Звідки береться конденсат і що взагалі відбувається всередині покрівельного пирога

Повітря в будинку тепліше ніж на вулиці, але по відчуттях і тепле повітря в будинку і холодне на вулиці, здаються однаково сухими.

І не відразу зрозуміло навіщо потрібен паробар'єр, та ще проклеєний стрічками, з герметизацією стиків і іншими недешевими складнощами. Адже пар в будинку ми бачимо хіба що над плитою на кухні: та скільки там того пара...

Насправді, чим тепліше повітря, тим більше вологи у вигляді пари він може утримати, а в міру охолодження «зайва» вода «валиться у нього з рук». Прямо на утеплювач, а воно нам не треба. Далі розберемо як це відбувається.

Ви напевно чули такі поняття як абсолютна і відносна вологість повітря.

Абсолютна вологість – це скільки води у вигляді пари є в одному метрі кубічному повітря. Для прикладу нехай це буде 60 гр.

А відносна вологість – це відсоток (відносна величина), і вона залежить від температури повітря.

Припустимо, один метр кубічний повітря, при температурі +25° може утримати 100гр. води у вигляді пари. А реально в ньому тільки 60гр., означає відносна вологість повітря в даний момент 60%, але зі зниженням температури повітря здатність утримувати водяну пару теж знижується. Наприклад, при +14° він може утримати тільки 60гр. води, а у нас 60 і є, значить відносна вологість при +14° виростає до 100%, хоча за фактом скільки було води стільки і залишилося.

Якщо температура падає далі, припустимо холоднішає до +5°, здатність повітря утримувати вологу падає до 30 гр., а у нас було 60, значить «зайві» 30гр. випадуть у вигляді конденсату (роси).

Те співвідношення температури і атмосферного тиску при якому вода починає переходити з пари в рідину (випадати в конденсат) називається точка роси. Найчастіше точка роси опиняється в товщі стіни або покрівельного пирога.

У нашому прикладі точка роси – це десь прохід через +13°, коли почне випадати конденсат.

Повітря поступово просочується через стіну і охолоджується з +25° до +5° і наша точка роси +13°, виявляється всередині стіни.

У будинку +25° на вулиці +5°, а в товщі стіни десь є така точка де якраз +13°, ось від неї і далі в «прохолодну сторону» і випадає конденсат. Це якщо немає паробар’єра. А якщо він є, то в товщу стіни не потрапляє повітря, насичене водяною парою, і в міру охолодження конденсуватися майже нема чому. При проходженні того ж порога в +13° в повітрі міститься недостатньо води, щоб почав випадати конденсат, і точка роси зміщується в більш прохолодну зону. Але оскільки немає нічого абсолютно непроникного, то трошки конденсату все ж таки буде, але він не зашкодить утеплювачу і поступово вивітриться через мембрану або гідробар’єр.

Види і властивості підпокрівельних плівок

Умовно всі плівки і мембрани можна розділити на три великі групи:

1. Пароізоляція – паробар’єри захищають утеплювач і стропила від пари зсередини приміщення.

2. Гідроізоляція – захищають підпокрівельний простір від зовнішньої вологи. При цьому повинна бути одностороння проникність – не пропускати вологу зовні, але випускати пар зсередини. У цей клас входять плівки з мікроперфорацією, які не пропускають воду в рідкому вигляді, але пропускають у вигляді пари.

3. Супердифузіонні мембрани – за призначенням це теж гідроізоляція, але на вищому рівні. Якщо плівка з мікроперфорацією майже не пропускає воду в рідкому вигляді і здатна пропустити якусь (невелику) кількість пара, то SD мембрани не пропускають воду взагалі, а пара здатні випустити в 40 разів більше ніж гідроізоляційна плівка.

Тепер розберемося з базовими характеристиками і нормативами.

1. Паропроникність г/м2/24 год. – означає скільки грам води просочиться з квадратного метра матеріалу за 24 години. Це за умови, що з «вологої» сторони 100% вологість. Для паробар’єра цей показник повинен бути якомога менше. У плівок преміум класу – це 0,09г/м2/24год. Питомий показник не дорівнює паропроникності всього захисного шару – тому що набагато більше вологи проникає через стики – нахлести, навіть проклеєні бутиловими стрічками. А місця, кріплень до балок й стропил і примикань по периметру, пропускають приблизно у 10 разів більше пара ніж суцільне полотно.

Але за площею такі «дірки» відносно невеликі, тому пара проходить не так багато. Але все ж паробар'єр не відсікає 100% вологи і частина все ж таки проходить. І щоб пар там не затримувався, другий шар захисту повинен володіти високою паропроникністю.

Наскільки високою? Для гідроізоляційних плівок (гідробар'єр з мікроперфорацією) – це більше ніж 40г/м2/24 год.

Для супердифузіонні мембран не менше ніж 1000г/м2.

Підіб'ємо підсумок:

·    Паропроникність від 0,0 ... до 10 г/ м2/24 год. – це пароізолоятори;

·    Паропроникність від >10 до 1000 г/м2/24 год. – це паропроникні матеріали, гідроізоляція за умови прийнятного опору проникненню води в рідкому вигляді;

·    Паропроникність вище 1000 г/м2/24 год. – це супердифузійні мембрани, за умови показника опору проникненню води W2 (50%) або W1 (100%). А то у мішковини теж паропроникність понад 1000, але це не означає, що вона може замінити покрівельну мембрану.

2. Опір проникненню води:

·    W2 – такий матеріал утримає не менш 50% води – якщо налити воду і залишити на 24 години, просочитися повинна не більше 50%;

·    W1 – утримає 100% води, не просочиться нічого, мембрани недорогих брендів скромно не публікують даний показник, так як по факту не відповідають навіть W2.

3. Висота водяного стовпа – см, пам'ятайте параметр опір проникненню води? Так ось, скільки води і під яким тиском здатний утримати матеріал, теж має значення. Матеріал не може утримувати воду під тиском більше зазначеного параметра. Для тестів воду подають під тиском насосом.

На практиці, щоб матеріал безпосередньо втримав потік дощу невеликої інтенсивності (2 л/м2/год) його водонепроникність повинна бути не менше 180см.

Приклад – Євробар'єр 115, Євробар'єр плюс, Євробар'єр f150 висота водяного стовпа більше 280 см, порушить гідроізоляційні властивості матеріалу, а все що менше – він витримає.

Насправді, показник 280см – це дуже багато, це означає, що матеріал без протікання може утримати воду під тиском майже в 3 атмосфери. Такій кількості води ніде взятися в підпокрівельному просторі навіть теоретично. Мало того, ці мембрани витримають дощ середньої інтенсивності, навіть якщо він піде до того, як буде змонтована основна покрівля.

Мембрана Євробар'єр Q160 – водонепроникність 500см, плюс високі показники міцності і УФ стабільності, дозволяють їй служити тимчасовим покрівельним матеріалом 3-4 місяці, можна консервувати покрівлю на зиму. Але важливо розуміти, що після 4-х місяців під відкритим небом мембрану треба зняти і замінити новою, перед монтажем фінішної покрівлі.

4. Стабільність розмірів – це природна усадка матеріалу, зміна розмірів після монтажу і чим менше, тим краще. Плівки преміум класу декларують менше 2%, дешеві аналоги скромно не пишуть цей параметр взагалі. Матеріал з сильною усадкою – це катастрофа:

·    Варіант 1 – матеріал сяде натягнеться і порветься (а це – дійсно катастрофа!);

·    Варіант 2 – матеріал провисне (а для багатьох плівок – неприпустимо провисання і дотик полотна до утеплювача – неприпустимий!).

5. Міцність на розтягнення і на розрив вимірюють в ньютонах. Це сила, прикладена до невеликої ділянці матеріалу 50мм, в різних напрямках (поздовжня і поперечна). Якщо перевищити цей показник – матеріал деформується і не повернеться в початковий стан. Або порветься, але міцність на розрив вказують рідше, адже не вийти за межі показника на розтягнення важливіше.

Викладеного в статті досить, щоб ви вже більш усвідомлено підходили до вибору підпокрівельних мембран і плівок. Якщо є конкретні питання до нас за вибором наявності і замовлення цих матеріалів, телефонуйте за номером (050) 414-92-73





Читайте також