В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Відчуй себе шеф-поваром - ножі у домі можуть бути професійним інструментом

Усі люблять смачно поїсти, але не всі люблять готувати. Хтось вважає себе професіоналом, а хтось просто любителем. Але і для першої, і для другої категорії ніж є продовженням руки. Це найголовніший помічник. Тому що саме ножі ми використовуємо на кухні найчастіше із приладів.

ножи

Від того, який ніж вибрати, залежить презентабельність, швидкість та смак приготування страви. Тому для господині важливо знати – який краще ніж вибрати. Щоб це був не просто черговий прилад. Щоб готувати можна було з насолодою і прослужив він багато років - ножі в будинку повинні бути професійним інструментом, як у справжнього шеф-кухаря.

Різновид кухонних ножів

Щоб вибрати якісний та необхідний ніж, спочатку потрібно визначитися з його призначенням.

ножи

 Для цього всі ножі, які є на кухні, поділяють на:

  • кухарські (так звані ножі для шефа).

  • універсальні - зовні та за функціоналом дуже схожі на кухарські, але за довжиною - менше. Вони багатофункціональні, підходять для нарізування зелені, фруктів, овочів та м'яса. Лезо в основному вузьке, довжина варіюється в діапазоні 10-12 см.

  • спеціалізовані – призначаються для конкретних дій. Наприклад для чищення овочів, для обвалювання м'яса, для риби чи хліба.

Кухарські

Будь-який ніж для професійного кулінара - це широке лезо та зручна рукоятка. Довжина леза може бути і 15 см і 30 см, все залежить від переваг шефа. Але найпопулярнішою моделлю є леза 20 – 22 см.

Такі інструменти виготовляються зі сталі найвищої якості та покриваються антикорозійним покриттям. Обводи закруглені та передбачають легку та швидку нарізку. Ножі фахівців збалансовані. Вони відмінно підходять для шаткування та нарізки, для створення заготовок та інших робіт на кухні.

Для очищення овочів

Овочі чистити найзручніше компактним, невеликим ножем. Лезо має бути вузьким, близько 10 см. Зазвичай воно трохи вигнуте, кінець загострений. Зручно чистити овочі фрукти або нарізати часник. Усі дрібні роботи під силу йому.

Сирні

Для нарізки сиру розрізняють не один вид ножів. Вони відрізняються в залежності від сорту:

  • для твердих – ніж у вигляді піки;

  • для м'яких – у вигляді лопатки;

  • для середньої твердості – ніж незвичайної форми, лезо – перфороване, а кінчик – у вигляді виделки.

Для філе

Філейний ніж характеризується певними особливостями. По - перше, довге лезо - від 10 до 23 см. По - друге, кинутий кінчик леза. Ніж використовується як для філе риби, так і для м'яса. Незалежно від шматків: дрібних, великих. Оптимально, найзручніший варіант – довжина леза 19 см.

Для обвалювання та оброблення

Такі ножі необхідні для розбирання туші курки, індички, свині, корови, щоб можна було зрізати м'ясо з кістки і т.д. Вони відрізняються товстим лезом, кінець якого закруглений. Поверхня леза може бути гладкою, і зубчастою.

Для багатьох господарок складно вибрати правильний ніж для м'яса. Металеві ручки важкі і в той же час міцні. Дерев'яні легше, але з експлуатацією тріскаються та швидко виходять з ладу. Найкраще віддавати перевагу високоміцному пластику. Найоптимальніший варіант для багатьох.

Хлібні

Ніж для хліба у професійних колах називають серрейтором. Він має зубчасте лезо (зубчики розподілені рівномірно вздовж усього леза) та тупий, не зрізаний кінець. Використовується не тільки для нарізки хліба, а й тортів, кексів та пирогів. Господині рекомендують його застосовувати для нарізки свіжих помідорів та інших м'яких овочів та фруктів, де ніжна м'якоть та щільна шкірка.

Для стейку

Для нарізки стейків з м'яса і риби використовують ніж з невеликим лезом, ширина якого не більше 15 см, а товщина 2 мм. Рукоятка вузька та зручна. Такі ножі продаються парами чи комплектами, рідше можна придбати окремо. Обов'язково подавайте ніж до стейка, виходячи з потреб кожної людини за столом.

Сокири для кухні

Сокири являють собою великі кухонні ножі, які відрізняються розмірами. Такими ножами можна як різати, так і рубати. Використовують великі ножі для обробки великого шматка м'яса, рубки кісток. З його допомогою можна нарізати великі чи надто тверді продукти. Його можна брати із собою у похід чи на вилазку. Виготовляють парні сокири. З їхньою допомогою роблять люля-кебаб, де м'ясо рубається в подрібнений фарш.

Набір для ножів

Ножі продаються як набором, так і окремо. Тому за великого бажання можна самостійно підібрати необхідних помічників на кухні. Існує "кухарська трійка" - обов'язковий набір будь-якого кулінара. 

ножи

До неї входить:

  • універсальний ніж;

  • кухарський;

  • для чищення.

Таких ножів цілком достатньо, щоб приготувати різні страви на кухні. Кожен ніж має бути зручним у роботі, тому обов'язково перед покупкою потримайте його в руці та зрозумійте наскільки вам комфортно.

Виготовлення ножів для кухні: основні матеріали

Від якості матеріалу, з якого виконаний ніж, залежить термін експлуатації та його здатність залишатися довгий час гострим.

Нержавіюча сталь

Це найпоширеніший матеріал, який має один недолік - часто доводиться точити. Такі елементи як марганець, молібден та кремній дозволяють нержавійці бути міцною та пластичною. Зламати ніж із цього сплаву можна, але доведеться докласти максимум зусиль. А за рахунок елемента - ванадія, нержавіюча сталь довше залишається гострою.

Вуглецева сталь

Вуглець характеризується значною твердістю матеріалу та одночасно крихкістю. Вражає гострота леза - вона зберігає початковий стан дуже довго. Додавання в вуглець хрому призведе до швидкого потемніння леза, а захисний шар патини забезпечує антикорозійні властивості. Обов'язково подивіться лезо на світлі: воно має бути гладке і однорідне, без дефектів та шорсткості.

Кераміка

Керамічні ножі перевершують кухонних помічників зі сталі: вони добре ріжуть і не потребують заточування роками. Вони оригінальні і можуть похвалитися різним дизайном. У руці зручні та комфортні. Природний недолік: керамічні ножі – тендітні.

За рахунок оформлення керамічні ножі дуже потрібні, такими моделями цікавиться кожен другий. При виборі віддайте перевагу виробам із чорними лезами, вони міцніші. Рукоятка теж має бути виконана чудово. Лезо має бути зварене, і в жодному разі не склеєне. Ножі легкі та практичні.

Метал і кераміка має не тільки свої особливості, а й переваги та недоліки.

Рукоятка

Від якості матеріалу залежатиме термін експлуатації. Рукоятки виготовляють із:

  • дерева;

  • дерев'яного композиту;

  • металу;

  • гуми;

  • і т.д.

Вибираючи ніж, орієнтуйтеся на особисті відчуття: хтось любить ножі довгі, а хтось коротші. Будь-яка нарізка має бути виконана з комфортом. Для нарізки використовують ножі з довгою рукояткою, а сокирку беруть із собою в похід, тому вона більш компактна.

Корисні поради

Найважливіший критерій, за яким варто вибирати ніж – це міцність матеріалу. Для професіоналів не менш важливо, як розташоване лезо. Тому при виборі ножів не забувайте:

  • оглянути зварювання рукоятки: воно має бути міцним і стійким, інакше ніж не прослужить довго. Не повинно бути швів та зазорів.

  • спробуйте за вагою: він повинен бути легкий, тоді всі нарізки проходитимуть просто і швидко. Важкі ножі підходять для підготовки горіхів, імбиру.

  • баланс: лезо та рукоятка повинні балансувати (однаково важити), тоді не доведеться прикладати зусилля при нарізанні.

  • заточування: з періодичністю усі ножі необхідно заточувати.

  • рівна поверхня: лезо повинно мати гладку поверхню, без подряпин та ямок.

ножи

Найголовніше, щоб ніж прослужив довго, необхідно застосовувати обробну дошку, не важливо дерев'яну або пластикову. Тому нарізка продуктів на поверхні столу з каменю або сталі, а також скла зашкодить лезу, і ніж швидко прийде в непридатність. Також існує ризик, що дрібні частинки металу можуть потрапити у їжу. Підійдіть до питання вибору ножа відповідально. На нашому сайті представлений величезний асортимент різних видів ножів та матеріалів.

Читайте також