В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Чи потрібен вам крапельний полив

У цій статті ми не будемо розповідати як зробити систему крапельного поливу, а дамо відповідь на питання - навіщо вона потрібна і яка користь від її застосування.

Який відсоток підвищення врожайності дає крапельний полив


Чи можна довіряти цифрам в 40-60% підвищення врожайності, яку заявляють продавці крапельних стрічок. Адже різні рослини по-різному реагують на воду. В одних коренева система глибока, і вони добре дістають воду і без зовнішнього поливу, інші без поливу взагалі не дадуть врожаю. І взагалі навіщо ці складнощі, адже можна полити грядку без всякої метушні зі стрічками. Все це так, але потрібні конкретні дані. Розберемо на прикладі поширених культур і реального досвіду вирощування:


  1. Перець. Культура вологолюбна. Від нестачі вологи перець втрачає зав'язки і листя. Але, якщо його залити або «пере-» удобрити - врожаю не буде, в сенсі зовсім. Поливати перець потрібно часто, але невеликими дозами, що легко організувати, саме крапельним зрошенням. Норма поливу перцю близько 1 л / год. Приріст врожаю при правильному поливі до 30%. До заявлених 40 не дотягує, але 30-ть теж дуже хороший показник. Йдемо далі.
  2. Баклажани. Коренева система у них глибока, і хороший приріст врожаю (до 38%) вони дають якщо висаджені в щось на кшталт канавки. У тому ж поглибленні повинна бути покладена і стрічка крапельного поливу, див фото нижче. Крім врожаю поліпшується якість плоду - рівномірне забарвлення і відмінний товарний вигляд.

  3. Огірки. Дуже люблять воду і вологе повітря. Коріння у них близько до поверхні, а листя велике, а значить випаровується багато вологи. Рясне зрошення (2-2,5 л / ч) дає приріст врожаю до 50%, особливо в поєднанні з високими шпалерами з полімерної сітки. Огірочки ростуть бадьорі, соковиті і рівні. А ось від нестачі вологи огірки ростуть скорченими, некрасивими і гіркими.
  4. Помідори. Тут крапельний полив дає ще більший приріст, до 70%. Причому саме крапельне зрошення. Адже такий полив не оголює кореневу систему і не вимиває мінеральні речовини з поверхневих шарів ґрунта.Правда час поливу рекомендується обмежити першою половиною дня, щоб надлишок вологи не випадав на листя у вигляді нічного конденсату і не викликав фітофтороз.

  5. Кавуни та дині. Люблять тепло і навіть спеку, а якщо при цьому дати їм вдосталь води, то приріст урожайності становить до 300%! Так, більш ніж в три рази. ВАЖЛИВО !!! Після початку дозрівання баштанних крапельне зрошення потрібно відключати, інакше плоди будуть несмачними і водянистими. І пам'ятайте, батьківщина баштаннових спекотні і посушливі регіони, тому надлишок води принесе шкоду і спровокує антракноз.


Навряд обманюють ті, хто пропонує придбати стрічки крапельного поливу - з їх допомогою можна домогтися значно більших результатів.

Чи можна подавати через крапельний полив добрива і які

Підтримка і підживлення рослин звичайно потрібні і через крапельний полив доставити розчин добрива можна, але тут є і свої підводні камені:

  1. Фосфатні і азотисті добрива викликають бурхливий ріст водоростей. А з водою в ємність для відстою води обов'язково потрапляють мікроспори. В результаті в самій бочці, а також в трубах і крапельних стрічках з'являється зелений слиз, який забиває краплинні канали.Водорості ростуть і поступово забивають капіляри і без добрив, але фосфор і азот просто сильно прискорюють процес. Таку підгодівлю краще вносити окремо, не через крапельний полив. А щоб продовжити термін служби системи, вибирайте крапельниці з плавним вигином лабіринтів. Крім того, деякі виробники дублюють виходи лабіринту, і можна проколоти нові отвори і продовжити життя стрічці майже вдвічі.

  2. Також причиною засмічення можуть служити тверді відкладення заліза, карбонату кальцію, сірки. Тому важкорозчинні мінеральні добрива не підходять для внесення через крапельні стрічки.

Але не все так сумно, є цілий ряд добрив, які чудово підходять для внесення через крапельний полив.

Наприклад, Пекацид - це безхлорна концентрована кислота в сухому вигляді з функцією фосфорно-калійного добрива для крапельного поливу жорсткою водою і на лужних ґрунтах.

В результаті застосування препарату посилюється рухливість елементів живлення в кореневій системі, знижуються втрати азоту, зменшується його летючість, збільшується фільтрація води в ґрунті, а кисле середовище знищує і не дає рости бактеріальній слизовій масі і водоростям.

Про те, як зробити систему крапельного поливу своїми руками і які для цього потрібні матеріали читайте в нашій наступній статті.

Якщо виникли питання або потрібна консультація телефонуйте за номером (050) 414-92-73


Читайте також