В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Мінвата утеплювач - номер один по ефективності

Утеплена мансарда монтаж мінвати.jpgПочнемо з визначень - мінеральною ватою називається будь-який утеплювач з волокнистою структурою, а самі волокна отримані з розплаву тієї чи іншої мінеральної суміші. До мінераловатних утеплювачів відносяться:

  • базальтова вата - самий довговічний і стабільний варіант, матеріал екологічно нейтральний, волокна мають низьку колючість і ламкість, а також вона вогнетривка до 1000 градусів;

  • скловата - виготовлена на основі кварцового піску, недорогий майже ідеальний варіант для покрівель і легких каркасних стін, теж не горить, але опір температурі помітно нижче до 450 градусів;

  • шлаковата - не застосовується в житловому будівництві, нею ізолюють технологічні трубопроводи, різноманітні ємності тощо, не горить, але досить легко плавиться і втрачає структуру.

Мінвата під мікроскопом фото.jpg

Але історично склалося, що саме базальтову вату, частіше за всі інші, називають мінеральною. Далі мова піде про переваги і властивості саме цього виду матеріалу.Мінераловатний утеплювач для фасаду.png

Фізичні особливості і властивості мінеральної вати

Мінеральна вата являє собою плиту з переплетених і склеєних між собою волокон, див. фото нижче. Волокна отримують з розплавленої базальтової маси, видуваючи їх гарячим повітрям і обертанням на центрифузі. Процес отримання мінеральних волокон трохи нагадує приготування цукрової вати. Склеюються волокна між собою за допомогою поліефірних смол.

У мінвати, як і в інших видах утеплювачів, теплоізоляцією працює нерухоме повітря, що знаходиться в товщі утеплювача.

На відміну від пінопласту і полістиролу, в яких повітря знаходиться в мікрокапсулах спіненого матеріалу, у мінераловатних утеплювачів відкрита структура. А це означає, що мінвату потрібно захищати від інтенсивного вивітрювання і від проникнення вологи в товщу матеріалу. Звичайно це робить застосування базальтового утеплювача більш складним, а монтаж трудомістким, але:

  • гнучкість
  • пожежна безпека
  • довговічність

З надлишком окуплюють додаткові витрати на монтаж і захист.

В процесі виробництва мінеральної вати для утеплення можна регулювати кількість і щільність переплетених ниток і отримувати на виході абсолютно різні матеріали по щільності, зім’ятості, пружності і міцності на розрив.

Коефіцієнт теплопровідності (Вт / м * К) - позначає кількість тепла (Вт), яке пройде через матеріал товщиною один метр при різниці температур

Щільність - це скільки кілограм важить один кубічний метр мінеральної вати (кг / м3).

Міцність на розрив кПа - важливий параметр для фасадних робіт мінерального утеплювача і означає яку вагу обробки може витримати шар мінеральної вати без розриву внутрішньої структури. На цей показник впливає не тільки щільність, але і розташування волокон. Мінвата з впорядкованими волокнами міцніше на розрив, ніж та у якій волокна хаотичні.

Пружність і зім’ятість % від початкового об'єму. Важливі для легких робіт, які стягуються і стискаються упаковкою, щоб при транспортуванні займати якомога менше місця. А після відкриття упаковки пружинили і брали спочатку задану форму.

Щоб легко вибрати потрібну мінвату ми зробили таблицю щільності і сфери застосування.


Щільність кг / м3


Для чого застосовується

Примітки



Легка і м'яка 23-30



Скатна покрівля, підлоги на лагах, горищні перекриття, внутрішні стіни перегородок




Легка середня 35-75


Каркасні стіни, сендвіч панелі, фасади під сайдинг і навісні панелі, звукоізоляція, колодязне укладання, плоскі покрівлі без навантажень

Колодязна кладка - це утеплювач в порожнечі між стінками цегляної кладки. Деякі варіанти мінвати щільністю 50-75 йдуть з наклеєним вітробар'єром



Середньої жорсткості 80-120



Колодязна кладка, навісні фасади, легкі штукатурні фасади, плоскі покрівлі



Легкий штукатурний фасад - це коли декоративний шар з армуванням не перевищує 15 мм, легкі акрилові штукатурки тощо.



Двошарова змінної жорсткості 75-150



90/50 - ідеальний варіант для вентильованих фасадів, хоч і недешевий;


150/80 - ідеальний варіант для штукатурних фасадів


Верхня «шкаралупа» з більш жорсткого матеріалу, внутрішня м'яка поглинає нерівності, в результаті такий матеріал дешевший від монолітного, і зручніший в експлуатації



Жорстка фасадна 120-150



Штукатурні фасади, підлоги під стяжку, перекриття під бетон




Надщільний для експлуатованих покрівель від 180 і вище



Для експлуатованих покрівель з пандусами, парковками на даху.





Переваги та недоліки мінеральної вати

Як і всякий матеріал в реальності не ідеальний, є свої переваги і недоліки, так і у базальтової вати. Почнемо з плюсів:

  1. Пожежна безпека - мінеральна основа не горить, зовсім, тому для багатоповерхових будинків, дитячих і медичних установ застосовуються тільки мінераловатні утеплювачі.
  2. Стійкість до вібрацій і зсувів. Утеплювачі на основі полістиролу жорсткі й тендітні, тоді як мінеральна вата може витримувати значні стиснення і деформації після чого пружність повертатися до первісного стану
  3. Паропроникність - мінераловатний утеплювач «дихає», через нього надлишок вологи виходить в атмосферу. Волога не накопичується в товщі стіни і по кутах приміщення. А це відсутність цвілі, грибків і здоровий мікроклімат в приміщенні.
  4. Хімічна і біологічна стійкість - матеріал стійкий до кислот і лугів, не гниє, живність у ньому не заводиться.
  5. Довговічність - кам'яна вата на фасаді і на покрівлі може прослужити більше 100 років, мало який утеплювач може похвалитися такими ж показниками.

Недоліки базальтової вати:

  1. Висока вартість порівняно з пінопластом.
  2. Складність монтажу і підготовки - потрібно захищати від вологи як від фундаменту або теплого приміщення, якщо мова йде про утеплення горища, так і від атмосфери.
  3. Кам'яна вата важче, а значить вимоги до несучої здатності клею і фасаду вищі, та й доставка вийде дорожчою.
  4. Втрачає теплофізичні властивості при намоканні - тому і потрібно так ретельно захищати від вологи.
  5. Все ж є помітний рівень, волокна відламуються, літають по повітрю і подразнюють шкіру і слизову. Саме тому потрібно монтувати мінвату в рукавичках.

Якщо у Вас є конкертні питання з вибору мінераловатних утеплювачів чи монтажу теплих фасадів телефонуйте за номером (0800) 50-54-52. 

Із задоволенням допоможемо Вам.

Читайте також