В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Компостер – «домашня» фабрика з виробництва добрива

как использовать компостер для приготовления удобрений - совет эксперта

Чи можна отримати високоякісне добриво із залишків їжі і рослин в домашніх умовах? Можна - за допомогою компостера. Компостер - це «міні фабрика» по перетворенню органічних речовин в добриво для рослин. Експерт в галузі обладнання для сільського господарства Богдана Вайнберг розповіла нам, що таке компостери, як вони працюють, які матеріали можна використовувати для приготування добрива та важливі правила експлуатації компостерів.


Що таке компост і компостер?


компост

Експерт: Компост - це високоякісне органічне добриво, яке утворюється в результаті розкладання органічних речовин при дії мікроорганізмів. Розрізняють два види компосту - тваринного і рослинного походження. Основою компосту тваринного походження є коров'ячий або кінський гній, пташиний послід. А основою компосту рослинного походження служать фрукти, овочі, листя, трава - різні рослини. Компостер - це спеціальне обладнання для виробництва компосту. У ньому створені оптимальні умови для того, щоб мікроорганізми виробили компост.


Поясніть докладніше, як органічні речовини перетворюються в добриво?


Компостер для компоста

Експерт: В продуктах органічного походження дуже багато поживних речовин - це макро і мікроелементи, амінокислоти, вітаміни. У звичайній траві або листі поживні речовини знаходяться в «зв'язаній» недоступною формі для коренів рослин. Щоб зробити поживні речовини в доступній для коренів формі, їх потрібно «перетравити». Саме таким «перетравлюванням» і займаються мікроорганізми. Вони перетворюють недоступні поживні речовини в легкозасвоювані.


Які існують різновиди компостерів?


Компостер своими руками Експерт: Головна відмінність компостерів - це матеріал стін. Вони можуть бути дерев'яні, металеві та пластикові. В якості компостерів також використовують земляні ями. Іншими відмінностями є форма, комплектація, розміри. Від розміру компостера залежить кількість добрива - чим більша у вас ділянка, тим більший компостер вам потрібен. Проводять компостери об'ємом від 300 мл до 800 мл. Від комплектації залежить зручність експлуатації - збірка компостера, перестановка на нове місце, вилучення готового добрива і додавання нових органічних речовин.

У чому перевага пластикових компостерів в порівнянні з земляними ямами?


Компостер качественный Експерт: Перше - облаштування місця для утворення компосту. Земляні ями займають багато місця, і потрібно докласти фізичні зусилля для того, щоб їх викопати. Пластикові компостери займають мало місця (приблизно 1 м2 в залежності від розміру компостера). Збирати, розбирати і переставляти з місця на місце пластикові компостери досить просто. Зібрати пластиковий компостер легко, а наявність коліщаток спрощує переміщення по території. Друге - витяг добрива. Щоб дістати компост із земляної ями потрібно піднімати верхній шар органіки. Справа в тому, що компост утворюється поступово, і готове добриво знаходиться знизу.

Відбір готового добрива з пластикового компостера набагато зручніший - внизу передбачені спеціальні дверцята. Потрібно просто відкрити дверцята і взяти необхідну кількість компосту. В земляній ямі органічні відходи необхідно постійно перемішувати для збагачення киснем. Без цього в нижніх шарах будуть розвиватися анаеробні бактерії (бактерії, які живуть за відсутності кисню). Під їх дією органічні речовини будуть гнити замість того, щоб перетворюватися в добриво. У конструкції пластикових компостерів передбачено оптимальне надходження повітря з усіх боків, в тому числі знизу.

Чому відомі виробники використовують пластик як матеріал для виробництва компостерів?


Експерт: Пластикові компостери стійкі до гниття на відміну від дерев'яних і до утворення іржі на відміну від металевих. Також, металеві та дерев'яні компостери поширюють характерний неприємний запах, а пластикові компостери перешкоджають його поширенню. Пластикові компостери володіють низькою вагою, їх легко транспортувати, збирати і розбирати, переставляти з місця на місце. Також вони УФ-стабільні, їх не потрібно покривати лаком або фарбою на відміну від дерев'яних і металевих. Пластикові компостери довговічні.

Як можна прискорити утворення добрива?

бактерии для компоста Експерт: Зверніть увагу, що компостери тільки створюють оптимальні умови для розвитку мікроорганізмів, а не роблять добриво. Прискорити процес утворення добрива можна внесенням мікроорганізмів у вигляді спеціальної «закваски». Без закваски мікроорганізми повинні спочатку заселити компостер, розмножитися, і тільки потім вони почнуть «перетравлювати» органіку. За допомогою «закваски» ми штучно заселяємо велику кількість мікроорганізмів. А вибір якісного компостера, правильне місце його встановлення впливають на подальшу життєдіяльність цих мікроорганізмів.

Яке місце краще вибрати для встановлення компостера?


Установка компостера на даче Експерт: Для життєдіяльності потрібних мікроорганізмів важливі тепло, волога і кисень. Компостер потрібно розташувати на вулиці і краще місце - це добре провітрюваний майданчик в півтіні. На відкритому майданчику буде занадто низька вологість (сухо), а в тіні занадто мало сонячного світла - недостатньо тепла. Не можна компостери встановлювати впритул до стінки. Якщо поставити занадто близько до стіни, виникне перешкода для вступу кисню.

Як спека, холод і відсутність кисню впливають на утворення добрива?

компостер зимой Експерт: В залежності від температурного режиму, наявності кисню і вологості, розвиваються різні колонії мікроорганізмів. Деякі з них псують добриво. Наприклад, при нестачі тепла і підвищеній вологості розвиваються цвілеві грибки. При нестачі кисню розвиваються анаероби. Вони призводять до гниття. Спека і холод вбивають мікроорганізми. При занадто високій або низькій температурі навколишнього середовища, особливо якщо стінки компостера мають високу теплопровідність (наприклад, метал) мікроорганізми помирають. Зокрема, мікроорганізми, які знаходяться біля стінок. Тому краще щоб стінки компостера мали низьку теплопровідність (пластик, дерево, земля). У таких компостерах утворення компосту триває цілий рік - і влітку, і взимку. Такими компостерами наприклад є компостери Thermoquick express від німецького виробника Remaplan.


Що можна укладати в компостер?


что можно укладывать в компост Експерт: В компостер можна укладати залишки овочів і фруктів (огризки, очищення), листя, скошену траву, чайну заварку і кавову гущу, пір'я птахів і кінський гній. В обмеженій кількості можна використовувати кістки, шкіру, залишки м'яса, риби, ковбаси. Такі складові можуть залучити гризунів, які зіпсують процес утворення добрива. Не можна укладати в компостер неорганіку (скло, пластик, метал, недопалки), хімічні речовини (фарбу, побілку, розчинники тощо), попіл від сигарет, недопалки. Також не можна укладати продукти з наявністю грибків ( цвілий хліб, сир, ковбаса) або гниття (напівгнилі яблука, груші тощо), мокру траву. Це буде сприяти розвитку «неправильних» мікроорганізмів.


Як правильно укладати органічні речовини в компостер?


как укладывать продукты в компост Експерт: По-перше, нижній шар потрібно зробити зі структурного грубого матеріалу - гілок або піску. Це поліпшить циркуляцію повітря. По-друге, не можна укладати свіжоскошену траву товстим шаром, оскільки може початися процес гниття. Потрібно спочатку просушити траву, перемішати її з іншими органічними відходами або укладати її зверху на компост тонким шаром. По-третє, укладати органічні відходи потрібно поступово, тонким шаром (не більш як 5 см) і перемішувати.

Чому компостери можуть поширювати неприємний запах?


Что нельзя класть в компостер Експерт: Неприємний запах - це ознака неправильного розвитку мікроорганізмів, точніше, розвитку інших мікроорганізмів, які сприяють, наприклад, гниттю органічних речовин. Тому, поява неприємного запаху свідчить про те, що процес утворення добрива пішов неправильно. Якщо компост пахне гниллю і при цьому холодний, то він занадто вологий і / або занадто щільно покладений.

В такому випадку необхідно додати грубу суху суміш і ретельно перемішати. Запах пройде через кілька днів і процес утворення добрива відновиться. Якщо компост гарячий, але пахне амоніаком, значить, занадто часто його перемішують. Необхідно рідше перемішувати компост і додати на поверхню компосту шар спеціальної кислої сухої суміші для компосту товщиною в 2 см.


Які ще існують ознаки неправильного утворення компосту і як їх усунути?


Готовый компост Експерт: Якщо компост не нагрівається, та й не пахне, то значить що він дуже сухий. Необхідно змочити водою. Також, можливо, що добриво вже готове і необхідно спорожнити компостер і закласти його заново. Якщо в компостері з'явилися мухи, значить, йде процес гниття. Необхідно додати в компостер сухої суміші (гілки, суха трава, листя). Верхній шар компосту (де мухи відклали личинки) необхідно перевернути і залишити в глибині компосту. Личинки мух вмирають при температурі 43 ° С. А кришку і стіни компостера необхідно облити гарячою водою. Якщо ви вважаєте що окріп - це слабкий засіб в боротьбі з личинками і все ж вирішите використовувати отруту проти личинок мух, то вибирайте тільки на основі перітріна. Ви вносите отруту в добриво, тому вона в підсумку потрапить в організм рослин. Якщо ви будете удобрювати їстівні рослин, то отрута потрапляє і в ваш організм. А перітрін повністю розщеплюється на безпечні продукти, тому не зіпсує добрива і не зашкодить здоров'ю рослин і вашому. Також в компості можуть з'явитися мурашки. Це говорить про те, що компост дуже сухий. Необхідно змочити його водою.


Тепер, розуміючи весь процес перетворення органічних речовин в добриво, ви з легкістю організуєте і налагодите у себе на ділянці виробництво добрива з продуктів, які щодня викидаєте. А головне - впевненість у високій якості отриманого добрива. Вибирайте компостер, встановлюйте. А якщо виникли додаткові питання, фахівці інтернет-магазину «Побудуй» дадуть відповідь на них, телефонуйте!


(050) 414-92-73



Розділи
Читайте також