В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Яку плівку вибрати для теплиці

Отже, у вас теплиця і потрібен покривний матеріал. Плівка з поліетилену один з кращих варіантів, оскільки перевірений часом, ціна доступна і купити можна буквально всюди. Звичайно є свої переваги і у агроволокна, і полікарбонату, але в даній статті розберемо як вибрати тепличну плівку, якої вистачить на кілька сезонів.

Плівки, які підходять майже всім і завжди та коштують адекватних грошей

  1. Почнемо з того, що купувати не варто. Це поліетилен звичайний, білий, матовий. З переваг тільки низька ціна. Звичайна плівка ледве витримує навіть один сезон і то, якщо товщина не менше 150-200 мкм. Під сонцем швидко розпадається і рветься на шматки. Щороку купувати новий комплект - нерозумно. Але вона добре підходить, як допоміжний внутрішній шар для теплиць з подвійними стінками, і як тимчасовий покривний матеріал для захисту розсади навесні. Також на внутрішній стороні поліетилену легко збираються крапельки конденсату, потім падають на лисяча і провокують фітофтороз та інші нехороші хвороби.
  2. Має право на життя, але це нижня позиція рейтингу.

  3. Поліетилен стабілізований до ультрафіолету. Як правило трохи жовтуватого кольору. Є плівки з УФ стабільністю 12 місяців, 24 і 36. Практика показує, що на широті Києва 12 місячна плівка цілком витримує і 24. Причому не знімаючи на зиму.

    Стабілізована плівка для теплиць фото.png 

    Більш потужніше стабілізовані плівки краще підходять для південних регіонів. У нас вони рвуться і зношуються, механічно не вичерпуючи ресурсу. А велика товщина робить матеріал більш дорожчим і знижує прозорість. Всим гарна плівка тільки осіла, пил знижує прозорість, та й проблема конденсату крапель і фітофторозу залишається. Тому переходимо до наступного варіанту.
  4. Поліетилен гідрофільний з самоочищенням. Можливо випускаються гідрофільні плівки без УФ стабілізації, але купувати їх не має сенсу. Сама ж плівка чудова тим, що конденсат на поверхні утворює плівку, а не крапельки. І цей тонкий шар водного конденсату стікає уздовж скату і по стінках вниз. На рослини краплі майже не потрапляють. Самоочищення відбувається за рахунок того, що ця теплична плівка не накопичує статичну електрику (антистатик), а значить не притягує пил. А той пил, який все ж виявилася на поверхні легко змиває дощ. Товщина плівки стандартна, оптимально купувати в межах 100-150 мкм.

     Гидрофільна плівка.png  155-min.jpg   
    Це прекрасний варіант, але коштує дорого. Крім того, не сумлінні продавці під виглядом гідрофільної плівки можуть продавати звичайну. Тому є відсоток розчарованих тепличників. Щоб не поповнювати їхні ряди купуйте тільки якісну плівку - офіційна точка, документи, сертифікати пред'являють відразу. Теж стосується інтернет-магазинів - електронна версія сертифіката або «висить» на сайті або надсилається на першу вимогу.
  5. Поліетилен армований - це тришаровий матеріал де між двома шарами поліетилену вплавлена ​​сітка зі скловолокна або поліпропілену.

     Армована плівка фото.png

    Міцність на розрив і на розтягнення у такий сітки в 3-4 рази вища ніж у монолітної плівки такої ж товщини. Будьте уважні, дуже схоже виглядають будівельні плівки для гідро- і пароізоляції, але вони досить швидко руйнуються під сонцем. Для теплиць підходить УФ-стабілізована армована плівка.

  6. Корисні, але менш поширені варіанти тепличних плівок

    1. Кольорові світлоперетворюючі плівки. Справа в тому, що для фотосинтезу рослинам не потрібне все світло з сонячного спектру. Зелене забарвлення листя мають саме для того, що цю частину спектру вони відображають, а решту поглинають з тією чи іншою інтенсивністю.

       Кольорові світлоперетворюючі плівки.png

      Цінними для рослин є жовта і червона частини спектру. Виходить, що навіть в ясну погоду рослинами використовується тільки 20% сонячного світла. А в похмуру, хмари затримують майже весь діапазон червоного і жовтого. Кольорові плівки перетворюють синій і блакитний в жовтий та оранжевий, зелений - в помаранчевий і червоний, ультрафіолет - в червоний. Виходить, що плівка дає можливість рослинам "засвоїти" з урахуванням теплових втрат більше 50% видимого світла. В результаті розсада швидше розвивається, підвищується харчова цінність плодів, вміст в них вітамінів і амінокислот.

    2. Поліетилен з пухирцями (плівка з пухирцями) - всі його бачили і напевно «лопали» пухирці з повітрям. У такій же матеріал пакують електроніку, посуд та дрібну побутову техніку. Повітряно-бульбашкова плівка фото.png
      Перевага - поліетилен з пухирцями дуже теплий. Саме тому дуже відомий в північних регіонах. Але за таку перевагу доводиться платити втратою прозорості.

    Сподіваємося матеріал цієї статті був цікавий і корисний. Якщо виникли питання по конкретному товару телефонуйте за номером 0800 50-54-52, або пишіть в онлайн чат.

Читайте також