В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Який утеплювач краще частина 1

Ця стаття буде корисна тим, хто збирається обшивати свій будинок утеплювачем самостійно, а також і тим, хто вирішив найняти будівельну бригаду. У будь-якому випадку у вас з'явиться ясність і свобода від «локшини», що вам будуть розповідати продавці і монтажники.

Зміст

Пінопласт проти мінвати.jpg

Отже, утеплення. Ви можете вибрати з двох принципово різних матеріалів з майже однаковим коефіцієнтом теплопровідності:

  1. Мінерального утеплювача - сюди відноситься базальтова вата і скловата. У обох матеріалів волокниста структура, обидва довговічні і вогнетривкі. Це хороший, але далеко не бюджетний варіант утеплення.
  2. Пінопласт або пінополістирол - це дешевий матеріал, але вигода відносна. При обшивці залишаються шви, які можуть пропускати малесенькі потоки холоду, матеріал горючий і «не дихає».

ВАЖЛИВО! Якщо будинок з дерева чи інших пористих матеріалів, то утеплювати його пінопластом категорично заборонено. Інакше в будинку буде постійно висока вологість, «тяжке» повітря, цвіль і грибок, а це вже зовсім небезпечно.

Далі розберемо конкретні області застосування утеплювачів.

Утеплювач для стін - що, як і навіщо

Чому фасади нових висотних будинків утеплюють тільки базальтовою ватою, а не пінопластом? Справа в тому, що тільки мінеральний утеплювач (кам'яна вата) відповідає вимогам пожежної безпеки. Мінвата не горить зовсім, взагалі ні за яких умов. А пінопласт горючий і навіть легко займається.

Теплофізичні властивості та вогнестійкість базальтової вати.jpg

Але в приватному домобудівництві господар сам вільний вибирати чим утеплювати стіни.

Теплоізоляція фасаду - види особливості і поширені помилки

Перше що потрібно зробити - правильно розрахувати достатню товщину утеплювача для стін. А вона залежить від товщини, матеріалу стін і кліматичної зони. Візьмемо Україну, велика частина відноситься до помірного клімату з холодною зимою.

Для цегляної стіни в півтори цегли 38 см - потрібно не менше 100 мм, пінопласту чи мінеральної вати. За розрахунками виходить навіть 120-130 мм, але інше можна компенсувати за рахунок зовнішнього шару штукатурки і монтажних прошарків, які теж дають невеликий ефект теплоізоляції.

Якщо стіни дерев'яні або з газоблоку - товщина утеплювача може бути менше (до 50 мм). Менше немає сенсу, а то вартість монтажу перевищить економію на опаленні.

Далі йдемо по конкретних варіантів:

Штукатурний фасад

Тут утеплювач повинен бути жорстким і міцним. Адже він буде тримати все навантаження штукатурного шару, і поверхня повинна бути достатньо твердою щоб нанести фінішне покриття. Підходить:

  • Пінопласт і полістирол.
  • Базальтова вата високої щільності (від 90 кг / м3).

Дорогі помилки при утепленні стін:

  • «Економія» на кріпленні - неякісний клей, і занадто мало, а то й взагалі без тарілчастих дюбелів - в результаті в перший же сезон тріщини, відшарування і новий ремонт всього фасаду;
  • недбале укладання через незнання або неуважність - особливо актуально для старих будинків, і самовивчених будівельників - тут у кам'яної вати є перевага, укласти її неправильно (нещільно, нерівно і з зазорами) складніше.

Про те, як правильно штукатурити стіни - потрібна окрема стаття. Тут ми наведемо лише пошаровий малюнок з усіма необхідними елементами.

Структура утепленої стіни в розрізі.jpg

Мало хто знає, але для штукатурних фасадів випускається базальтова вата подвійної щільності. Наприклад, така як Frontrock Max від ROCKWOOL.

Зовнішній шар твердий (150 кг / м3) - добре тримає форму не деформується при монтажі та оздоблювальних роботах.

Внутрішній шар - менш щільний, м'який і у нього краще теплоізоляційні властивості.

Базальтова вата подвійної щільності.jpg

Компенсація нерівностей за рахунок пластичності мінвати.jpg

Пружність та міцність базальтового утеплювача.jpg

Цей продукт використовується не тільки при утепленні фасадів, але і для плоских дахів на складських ангарах і торгових центрах. Як видно з малюнка нижче, кам'яна вата виправдовує свою назву.

Вартість базальтового утеплювача подвійної щільності нижче від вартості суцільної плити кам'яної вати 135-й щільності.

Утеплювач під сайдинг

Чим гарний вініловий сайдинг:

  • монтувати сайдинг набагато швидше і простіше ніж штукатурити стіни;
  • термін служби пластикового облицювання сайдингом 20-30 років без тріщин, втрати зовнішнього вигляду, необхідності підмазувати, підфарбовувати, освіжати тощо;
  • вимоги до вихідної поверхні стіни відсутні - сайдингом можна обшивати стіни з частковим руйнуванням штукатурки нічого з нею, не роблячи.

Що стосується утеплювача під сайдинг, то тут підійде базальтова вата навіть малої щільності (від 50 кг / м3) така як ROCKWOOL Wentirock або Rockton. Ці серії мінерального утеплювача значно дешевші, ніж роботи, розраховані під «мокрі фасади».

Про те, як монтувати утеплювач під сайдинг, також буде окрема стаття, поки наведемо розріз з пошаровою структурою. У прикладі показаний варіант утеплення стін двома шарами базальтової вати з укладанням в перетин.

Утеплення мінватою під сайдинг.jpg

Утеплювач для внутрішніх стін

А ось утеплювати стіни зсередини ми вам наполегливо не рекомендуємо. Крім крайніх випадків, коли утеплення зовні з якоїсь причини неможливо.

Справа в тому, що при такому розкладі ви знайдете точку роси на внутрішній поверхні стіни або на межі стіни і утеплювача. Стіни будуть мокрими всю зиму. див. малюнки нижче.

Точка роси залежно від розміщення утеплювача.jpg

Точка роси - це те співвідношення температури і атмосферного тиску при якому водяна пара конденсується - випадає роса. Конденсат на стінах - це цвіль, плями, розводи, грибок. Крім руйнування стін і втрати виду обробки - це ще й небезпечно загостренням легеневих захворювань.

Гідроізоляція поверхні стін і паробар'єр всередині приміщення в даному випадку неефективні.

Гідроізоляція стін «захистить» зовнішню стіну, але конденсат все одно осяде, адже вода не протікає звідкись в рідкому вигляді, а конденсується прямо з повітря.

Паробар'єр перед шаром теплоізоляції з базальтової вати може допомогти, але більш теоретично.

Пароізоляція проти конденсату при внутрішньому утепленні.jpg

По-перше, практично неможливо зробити герметичними стики і приєднання.

По-друге, навіть якщо і вдасться закупорити базальтову вату в герметичний прошарок, конденсат запросто може випасти на кордоні шарів, і з часом просочитися в кімнату.

Якщо утеплити стіни зсередини все ж потрібно і без цього ніяк, то є пара способів, як це зробити і залишити стіни сухими, і обидва способи не дешеві.

  1. Використовувати мат для електричної теплої підлоги (див. малюнок нижче) - це зрушить точку роси всередину стіни. Рішення підходить якщо немає обмежень по бюджету, наприклад, ви живете в будинку, який є пам'яткою архітектури, і зовні фасад утеплювати ніхто не дозволить. В якості теплоізоляції використовуйте тільки мінеральний утеплювач (кам'яну вату) - так так, та сама пожежна безпека. Недоліки внутрішнього утеплення стін.jpg
  2. Додаткова стіна всередині, див. малюнок нижче. Цей спосіб зменшить корисну площу, але не позначиться на рахунках за електрику. Утеплення в просторі між стінами.jpg

У другій частині статті читайте про теплоізоляцію підлоги. Особливості утеплення стель і скатних дахів скловатою і базальтовим утеплювачем.

Якщо з'явилися додаткові питання, телефонуйте за номером 050 414-92-73. Наші фахівці допоможуть вибрати товар, візьмуть заявку і узгодять зручний для вас спосіб оплати і доставки.

Читайте також