В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Як прочистити каналізацію, що забилася

Коли забитий злив на кухні, у ванні стоїть вода або біда з унітазом пізно говорити про профілактику. Хоча вона дійсно важлива, і вже наступного разу ви такого самого не допустите, правда ж? А зараз треба вживати заходи і терміново. Оскільки виклик сантехніка - це буває дуже довго, а іноді і дорого, розглянемо, як можна усунути проблему своїми руками. Точніше підручними засобами. Отже, що робити якщо:

Забилась кухонна мийка. Як прочистити?

Для будь-якого виду засмічення, у тому числі і кухонної мийки, є всього три способи усунення :

  1. Хімічний. Є рідкі, гелевидні і порошкові засоби. На зразок "Містера Мускула"; "Тірета" і банального "Крота". Вони досить ефективні, але розроблені все ж для профілактики. Допоможуть впоратися з досить свіжим засміченням. Заливаючи рідкі і гелеві засоби, обов'язково надівайте рукавички. При проходженні реакції виділятимуться їдкі випари. Тому настійно не рекомендуємо, стояти над раковиною чекаючи результату. Краще взагалі вийти з кухні, забравши з собою кота (якщо він звичайно там є).

    До недоліків таких методів відноситься низька ефективність при "глухих" і застарілих засміченнях. Коли вода в раковині стоїть і не йде зовсім, однієї хімії мало.

    Народними умільцями був винайдений ударний комбінований метод прочищення.

    Для реалізації вам знадобитися: вантуз, сода і оцет. Якщо вода стоїть, її потрібно забрати (вичерпати), щоб був сухий доступ до горловини зливу. У отвір потрібно засипати соду (сода – це луг), скільки вийде в розумних межах. В середньому від третини до половини пачки на 400 грам. Приготуйте оцет і вантуз, щоб був під рукою. УВАГА! Оцет – це кислота, і коли ви заллєте ним соду, почнеться бурхлива реакція. Щоб направити її в потрібну сторону, і потрібний вантуз. Швидко залийте в отвір оцет, приблизно півпляшки. Піде бурхлива реакція з шипінням і піною. Закрийте злив вантузом і зробіть кілька енергійних штовхаючих рухів. Тим самим ви створите гідродинамічний удар по засміченню з дуже активної і їдкої рідини. В більшості випадків вдається пробити засмічення. Метод агресивний і слід бути обережним.

  2. Гідромеханічний метод. Це класичний вантуз і інші пристосування, грунтовані на принципі створення гідравлічного удару і коливань тиску в місці засмічення. Добре комбінувати з хімічними засобами. Якщо залити або засипати реагент на деякий час, потім прокачати вантузом більшість засмічень вдається усунути.
  3. Механічний. Метод останнього рубежу. Застосовують, коли інші способи не допомагають. Для цього використовується спеціальний гнучкий трос, сталевий дріт, і інші тонкі і міцні предмети, якими можна дістатися до місця засмічення.

Сифон кухонной мойки Прочистка кухонной мойки

Що стосується кухонної мийки, то слід розкрутити і сифон (це таке коліно під миттям, пластикове, а в зовсім старих будинках чавунне). Не забудьте підставити відро або таз. Якщо засмічений був саме сифон, видаліть бруд, промийте усі деталі сифона гарячою водою з мильним розчином. Перш ніж збирати сифон переконаєтеся, що подальший трубопровід вільний. Для чого залийте туди трохи води і подивіться, як швидко вона йде.

Часто буває, що пробка засмічення знаходиться далі по ходу зливного трубопроводу. У такому разі підійде гнучкий сантехнічний трос. В крайньому випадку, сталевий дріт.

Треба подати трос в трубу до місця засмічення, а потім, прокручуючи і штовхаючи трос розбити грудку бруду. Частину бруду трос може витягнути за собою, будьте до цього готові, візьміть таз або іншу місткість, щоб частини бруду не впали прямо на підлогу. Після видалення пробки промийте труби великою кількістю гарячої води, і засипте/залийте хімічний засіб, щоб видалити залишки засмічення зі стінок труби.

Що робити якщо забився злив у ванні?

Засмічення зливу у ванні, як правило, на 90% складається з волосся. Хоч це і органіка, "Містер мускул" розчиняти їх буде довге і нудно. А міцність і еластичність пробки з грудки волосся, успішно протистоїть вантузу. Тому рекомендуємо розпочати відразу з механічного методу очищення.

Специфіка зливу у ванні така, що він розпочинається з коліна, і більшість засмічень знаходяться в 3-5 см від горловини зливу. Тобто до грудки волосся цілком реально дістати викруткою. Візьміть середню викрутку, або невеликий шматок сталевого дроту.

Намацайте і навантажте кінець викрутки в "пробку", потім обертайте викрутку так, щоб на неї щільно намоталося волосся і поступово витягуйте. Повторивши операцію кілька разів, вдається зруйнувати велику частину грудки. Після чого рекомендується залити засіб для профілактики труб.

Буває, що до місця засмічення викруткою або дротом не дотягнутися, або труба засмічена чимось іншим. Наприклад, папером, їжею або ще чимось (у кого є діти, той зрозуміє). У такому разі доведеться застосовувати хімічний метод. А якщо проблему треба розв'язати швидко, то допоможе ударний метод за допомогою вантуза, соди і оцту, які детально описані вище.

Що робити коли забився унітаз?


Буває і таке. Це найнеприємніший випадок, але діяти ж треба. Якщо вода в унітазі стоїть і не йде, хімічним способом проблему не вирішиш. Хоча є густі важкі гелі, які занурюються у воду і роблять свою чорну роботу, але він як мінімум має у вас бути. А по-друге, часу процедура займає теж багато.

В цьому випадку підходять два методи механічний і гідродинамічний.

  1. Механічний метод рекомендується застосовувати, якщо ви точно не знаєте, чим саме забитий унітаз. І є підозри, що туди могли потрапити сторонні предмети, ганчірки, вата, поліетилен. Тоді гнучкий сантехнічний трос незамінний. Можна спробувати виконати схожу операцію сталевим дротом, але розвинути таке ж зусилля як спеціальним тросом навряд чи вийде. Правда є у сантехнічного троса один недолік, він не у всіх є.
  2. Якщо до прочищення ви приступили вдень, має сенс збігати в найближчий будівельний магазин, або магазин господарських товарів.

    Прочистка унитаза вантузом 6-min (2).jpg   

    З реальних недоліків методу - він фізично досить важкий і брудний. Потім трос треба акуратно вийняти, щоб не забризкати нічого навкруги і помити.

  3. Якщо причина засмічення просто дуже велика кількість паперу, ну і самі знаєте чого, то кращим буде гідродинамічний метод. Це вантуз (куди без нього). Чи екзотична, але украй ефектна новинка - корейська наклейка для прочищення унітазу.
    Наклейка для прочистки унитаза Наклейка на унитаз для прочистки Прочистка унитаза корейской наклейкой
  4. Перед застосуванням наберіть в чашу унітазу, що забився, воду, так щоб вона була на рівні обідка. Далі треба очистити обідок унітазу (протерти досуха), наклеїти виріб. Щільно прокатати по периметру. Після чого натиснути злив унітазу. Вода і повітряний прошарок надують пухир з наклейки. Вона досить міцна і розрахована на подібну процедуру. Далі слід різко і сильно натиснути руками на поверхню, як показано на знімку. Стрибок тиску виштовхне пробку і вода піде. Після чого наклейку видалити і викинути.

    Правда в господарських магазинах вона доки не продається, винахідник продає її через інтернет на ebay (ебей), але якщо ідея хороша, дуже скоро з'явиться і в звичайній продажі.

  5. Існує ще один "народний" метод. Якщо раптом вантуза не виявилося під рукою, або гумовий присосок задерев'янів від часу, гідродинамічний удар можна створити за допомогою великої пластикової пляшки.

    Потрібна пляшка на 1,5-2 літри. Обріжте денце як показано на фото, шийку з закрученою кришкою,і використовуйте як руків'я. Далі занурте кромку в зливний отвір і зробіть декілька різких рухів вперед-назад. Допомагає у більшості випадків. Використану пляшку можна відразу викинути.

Вантуз з пляшки   Прочистка каналізації пластиковою трубою

Якщо вода йде, але дуже повільно - це вже краще. Якщо в зливі унітазу точно немає ганчірок, рушників і поліетиленових пакетів, то засміченню можна спробувати допомогти розчинитися за допомогою гарячої води. Причому з двох сторін. Злив ванни і унітазу, як правило, сполучені. Ванна знаходиться вище по рівню. І якщо набрати гарячої води і зливати її через ванну, то вона потихеньку розчинятиме "пробку" із зворотного боку. У чашу унітазу теж заливайте гарячу воду. Запах, правда, теж посилиться, але це частина процедури, від якої складно позбутися. Правда при частковому засміченні добре допомагають і хімічні методи, та прокачування вантузом теж ніхто не відміняв.

Сподіваємося, викладений матеріал допоміг вам усунути проблему. Ми описали якщо і не все, то найбільш дієві методи прочищення каналізації. Якщо, не дивлячись на профілактику, засмічення у вас трапляються регулярно, є сенс замислитися про заміну трубопроводу. Можливо, просвіт зменшився від наростів і відкладень, якщо труби старі. Чи був неправильно виконаний монтаж зливних труб - не дотримані ухили, надто багато колін і поворотів. Щоб не воювати кожного разу із засміченням, краще розв'язати проблему один раз і на роки. Якщо знадобиться консультація по монтажу пластикових труб для каналізації, телефонуйте. Допоможемо підібрати каналізаційні труби потрібного діаметру, а також фасонні елементи в потрібній кількості.

Читайте також