В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Які горищні сходи краще

Саме поняття «найкращі» – трохи туманне, комусь цікава мінімальна вартість, для когось важливіше запас міцності, якість та довговічність. У цій статті ми розберемо і порівняємо різні типи сходів на горище, і визначимо який варіант отримає оптимальне співвідношення між ціною, функціональністю та якістю.

Різноманіття горищних сходів виставка.png Автоматичні горищні сходи фото.png

Види горищних сходів

Почнемо з найбільш технічно досконалих і зручних сходів – це висувні драбини з електроприводом.

  1. Висувні сходи з електроприводом – відмінний варіант якщо висота стелі більше 3,5 метрів. І для стандартних приміщень теж, особливо якщо ви не обмежені бюджетом. Вид сходів з електроприводом зображений на фото нижче.
    Драбина з електроприводом.png Пульт дистанційного управління до електроприводу png

    Усередині кришки короба розміщений електропривод з акумулятором, щоб навіть при відключенні електрики сходи могли бути повністю розкладені або прибрані кілька разів. В механізм вбудований захист – якщо сходи в будь-що то впираються або зачіпають, автоматика зупиняє рух. Тобто виключена можливість щось зламати або отримати травму.

    Управлятися така драбина може з переносного пульта як на фото, або зі стаціонарного, який розміщений на стіні як вимикач для світла. Рекомендуємо стаціонарний пульт на стіні, його вкрай важко втратити.

    Автоматичні горищні сходи дуже міцні, оскільки виконані з авіаційного алюмінію з достатнім запасом міцності. Розрахункове навантаження у них 200-250кг на секцію, загальна несуча здатність часто перевищує 500 кг.

    Важлива перевага – автоматичні сходи випускаються на висоту приміщення до 4,5 метрів, тоді як механічні аналоги – тільки до 3,4 метра.

    Всім гарні автоматичні східці крім ціни.

  2. Складні 3-4 секційні горищні сходи. Таких продається близько 90% від усіх. Це прості, надійні і доступні за ціною сходи. Розкладаються вручну, дуже швидко, просто і без особливих навичок. Звичайно, слід бути обережним в перші кілька разів поки не звикнете, але в подальшому з такими сходами впорається і тендітна дівчина, і підліток. Принцип роботи та різновиди дивіться на фото нижче.

    Механізм складання горищних сходів.png


    Сталева драбина.png  Комбінована драбина.png

    Всі складні горищні сходи можна розділити на кілька підгруп за матеріалом і за розміром:

    • дерев'яні – найпростіший і дешевий варіант, дерево екологічне, приємне на дотик, навантаження дерев'яні вироби витримують такі ж як сталеві і алюмінієві, правда є нюанс з жуками деревоточцями;
    • металеві – сталеві і алюмінієві, коштують трохи дорожче, їх вибирають ті хто найбільше цінує надійність і довговічність і запас міцності;
    • комбіновані варіанти – це коли сходинки дерев'яні, а тятиви сталеві, типові для компактних сходів, де важливі розміри – мінімальний радіус відкривання і маленький короб;
    • стандартні по висоті горищні сходи – розраховані на приміщення висотою 280-290см, розмір коробу тут в межах 110-130 на 60-70см, найпоширеніший варіант;
    • довгі сходи часто маркуються як "Long", стартують з висоти 3 метри, максимум для складного варіанта 3,4 метра, далі вже треба дивитися висувну модель з додатковими секціями (детальніше про них нижче);
    • міні – моделі з маленьким коробом від 60х60см, висота стелі тут теж менше, як правило до 265см, такі моделі вибирають, якщо отвір в стелі маленький і розвернутися зовсім ніде.
  3. Висувні сходи на горище. За конструкцією трохи схожі на автоматичні, той же принцип гармошки або ножиць, але електроприводу тут немає. Вони цікавіше складних тим, що їх можна прибрати або додати кілька секцій і змінити довжину. Так, в моделях висувних сходів польської копанні OMAN, кожна секція додає 25см до висоти.

    При цьому у цих моделей довжина, що перевищує 3 метри може поєднуватися з відносно невеликим коробом 90х60см або близько того.

    Зовнішній вигляд і принцип роботи дивіться на малюнках нижче.

    ;Ножицеподібна горищева драбина.png

     093bb73d343ba0a0b64701f275cb9557-min.png

    Зверніть увагу на траєкторію руху сходів при розкладанні, умовний радіус відкривання у цих сходів більше, ніж у складних.

Як вибрати горищні сходи

  1. Визначити висоту приміщення від підлоги до стелі в чистовому варіанті. Якщо висота 280см або менше – вам підійде більшість моделей. Якщо висота приміщення менше 280см, то просто обріжте сходи до потрібної довжини. Гарантія при цьому зберігається. Очевидно, що підганяти по висоті найзручніше дерев'яні моделі.
  2. Якщо висота стелі більше 280см, то вибирати потрібно серед видовжених 4-х секційних горищних сходів, або серед висувних з додатковими секціями.
  3. Розмір короба – залежить від конструктивних особливостей перекриття. Відстань між балками, ширина коридору тощо. Якщо особливих обмежень немає – рекомендуємо вибирати розміри горищних сходів 120х70см або 120х60см – це оптимальний варіант по співвідношенню зручності використання і тепловтрат.
  4. Матеріал – зручніше і практичніше виходить дерево, але сталеві або алюмінієві варіанти теж актуальні. Особливо якщо сходами доводиться користуватися часто.
  5. Тип і конструкція горищних сходів – якщо висота приміщення більше ніж 280см, а розмір коробу обмежений, вам підійдуть висувні моделі. Оскільки складні типи з розміром коробу до 1 метра обмежені по висоті в межах 265-270см.

Якщо у вас є конкретні питання по конструкції, наявності, ціні або умов доставки горищних сходів, телефонуйте за номером 0800 50-54-52, або пишіть в онлайн чат. Завжди раді вам допомогти.

Читайте також