В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Правила монтажу стільникового полікарбонату своїми руками

Стільниковий полікарбонат — це дійсно прекрасний матеріал, який може стати справжнім кошмаром, якщо порушити правила монтажу. Звичайно бувають проблеми і з вибором самого матеріалу. Наприклад, набагато дешевше можна купити нестабілізований або умовно стабілізований від ультрафіолету полікарбонат. Якщо встановити його під відкритим небом, то через пару років він почне розсипатися на порох. Взагалі більшість нарікань на стільниковий полікарбонат пов'язано з неправильним вибором або монтажем. Якщо закріпити стільниковий полікарбонат своїми руками по інструкції, то всередину не потрапляє вода, не заводяться жучки і зелень, і біля точок кріплення не з'являються тріщини.

Сотовый поликарбонат.jpg

Особливості структури і застосування стільникового полікарбонату

Коротко пройдемося за структурою та властивостями матеріалу. Стільниковий полікарбонат пропускає світло, але сильно розсіяне з прозорістю 80-84%, чого достатньо для фотосинтезу. Фізично він має порожнисту структуру, по суті це два листа полікарбонату з'єднані перегородками.

Від товщини стінок і перегородок залежить міцність листа. Існує багато різновидів внутрішньої структури, від найпростішої, до складної багатокамерною з діагональними перегородками. Чим складніша внутрішня структура, тим вища міцність на злам і здатність витримувати тиск. Також багатокамерна структура - це кращі теплоізоляційні властивості. Але чим більше товщина і складніша структура перегородок, тим складніше зігнути і закріпити лист полікарбонату на арочної або конусної конструкції.

Структура сотового полікарбоната.jpg

Але більше 80% стільникового полікарбонату який можна купити в Україні — це найпростіший варіант з прямокутними порожнинами всередині.

Оскільки сухие нерухоме повітря — це прекрасний теплоізолятор, стільниковий полікарбонат такий популярний в тепличному бізнесі. Але взагалі з нього роблять:

  • козирки над дверима балконами і повну обшивку балконів;
  • теплиці та світлопроникні конструкції для пташників і господарських приміщень;
  • навіси і даху зупинок громадського транспорту та підземних переходів;
  • облаштування прозорих дахів та світлопроникних вставок в покрівлі виробничих і громадських будівель;
  • навіси над автостоянками, АЗС і станціями техобслуговування;
  • козирки та купольні покрівлі над басейнами.

Сполучні і торцеві планки, а також термошайби для кріплення стільникового полікарбонату

Полікарбонат, як і інші пластикові матеріали, має помітний коефіцієнт теплового розширення. Це означає, що кріплення повинно бути таким щоб полікарбонатні листи могли злегка зміщуватися щодо каркаса і один одного для компенсації температурних розширень. Для цього розроблені термошайби з широкою головкою і м'якою пружною шайбою, см. ліву частину малюнка нижче. А також з'єднувальні планки в яких краю полікарбонатних листів надійно зафіксовані, але мають невеликий зазор для зміщення листа, см. Ліву частину малюнка нижче.

Сполучні і торцеві планки.jpg

Другий важливий фактор — це закріпити полікарбонат своїми руками так, щоб всередину не потрапляла волога і холодне повітря. Для цього використовуються торцеві планки, які кріпляться на відкриту частину сот, див. малюнок зверху.

Також для захисту від проникнення вологи і комах всередину сот застосовуються клейкі стрічки. Є два різновиди стрічок для стільникового полікарбонату:

  • суцільна для верхньої кромки, щоб закрити порожнини повністю від проникнення води, комах, спор водоростей, грибків і т.д .;
  • перфорована для нижньої кромки, щоб випустити вологу, яка буде конденсуватися в сотах, але не пропустити всередину комах та іншу «живність».

Але щоб заощадити дуже часто стрічки при самостійному монтажі стільникового полікарбонату не застосовують. Якщо стрічок не буде це підвищить ризик, що в пустотах заведеться пліснява синьо-зелені водорості комахи, та й пил потраплятиме. Купувати захисні стрічки чи ні вирішує кожен сам, але ви попереджені, а значить озброєні.

ВАЖЛИВО!

  1. Рекомендована орієнтація кріплення листа вертикально по стільниках. Це потрібно щоб конденсат, який може випасти в порожнинах стікав вниз, і виводився через перфоровану стрічку або відкриту крайку.
  2. Між рухливими і нерухомими елементами, наприклад, двері і вікна для теплиць, потрібно залишати зазори близько 5 мм. Це потрібно щоб полікарбонату було куди розширятися і звужуватися. Особливо критично біля дверних петель. Інакше краї рухомої і нерухомої частини будуть чіплятися заклинювати і відкриватися з великим зусиллям і тріском. Це розриває краї і ближні до місця стику перегородки. Організація зазорів ускладнює конструкцію і на перший погляд ніби призведе до розгерметизації і щілин з протягом. Але якщо щільно підігнати каркас дверей до прорізу, то щілину буде закривати сталевий або дерев'яний каркас.
  3. Точки кріплення - 4-6 штук на 1 м2, не менше. Інакше полікарбонатний лист може зірвати вітром.
  4. Монтувати стільниковий полікарбонат правильної стороною. Справа в тому, що УФ стабілізація стільникового полікарбонату нерівномірна і є лицьовий і зворотний бік, диі. Ілюстрацію нижче. Лицьова сторона завжди якось маркується уточнюйте це при покупці.

Монтаж правильною стороною.jpg

Чим закріпити стільниковий полікарбонат, якщо Термошайби - це занадто дорого

Для початку розберемося що дає термошайба як її правильно кріпити, а потім вже вирішимо, як можна отримати ті ж властивості іншими видами кріплення, і чи це взагалі можливо.

Отже, термошайба для кріплення стільникового полікарбонату складається з:

  1. Основної шайби великого діаметру (близько 40 мм) з отвором під кріплення і фіксуючою ніжкою. На ілюстрації нижче ніжку видно як порожнистий циліндр усередині якого проходить саморіз.
  2. Основна шайба.jpg

    Під діаметр цієї ніжки в листі повинно бути просвердлено отвір. Точніше діаметр отвору повинен бути на пару міліметрів більшим діаметру ніжки шайби, якраз для компенсації розширень і зміщеннь. Ніжка шайби повинна проходити лист полікарбонату наскрізь і впиратися в каркас. Для цього продаються термошайби з різною висотою ніжки, під різну товщину стільникового полікарбонату. Важливо купити термошайби з потрібною ніжкою. Якщо ніжка буде коротше є ризик перетягнути кріплення втопивши шайбу нижче ніж треба і деформувати верхній шар полікарбонату.

    Як кріплення можуть використовуватися оцинковані саморізи по дереву або покрівельні саморізи зі свердлом на кінці, і головкою під гайковий ключ. Останні для прямої фіксації в металевий каркас.

  3. Кільце ущільнювача з пористого полімеру, іноді з гуми (залежить від виробника). Ущільнення закриває отвір від проникнення води і пилу всередину сот, і одночасно дає можливість листу злегка зміщуватися, не порушуючи герметичності.

  4. Кришечка — вона ж захисний ковпачок. Щільно закривати отвір з кріпленням і туди теж не проникне ні вода, ні пил.

Першим з альтернативних варіантів розглянемо спрощені шайби без ніжок, див. фото нижче.

Шайби без ніжок.jpg

Позиціонуються як недорога альтернатива попередньому варіанту. Випускаються з монолітного полікарбонату або ПВХ і теж бувають різних кольорів під колір основного покриття.

Але ми не рекомендуємо купувати такі шайби. Шансів, що шуруп або саморіз піде глибше і трохи наперекос не так уже й мало, і тоді гострий край шайби продавить верхній шар стільникового полікарбонату.


Краще вже купити звичайні покрівельні саморізи. Тільки вибирайте не найдешевші. Важливо щоб прокладка була досить м'яка і товста, а шайба широка. З їх допомогою також можна монтувати стільниковий полікарбонат своїми руками. Тут теж потрібно попередньо свердлити отвір діаметром на 2-3 мм більше діаметру шурупа по різьбі.

Але гарантію від протікання і попадання в стільники сміття і вологи на 100% можуть дати тільки термошайби з ніжкою, кільцем ущільнювача і кришечкою.

Правильна робота з ніжками.jpg

Сполучні і торцеві планки для монтажу стільникового полікарбонату

Перейдемо до способів з'єднання листів стільникового полікарбонату між собою. Для цього існує кілька видів сполучних і притискних планок. Більшість виробників стільникового полікарбонату пропонують купити і монтажні планки, див. малюнок нижче. Найчастіше вони з зроблені із стільникового полікарбонату, хоча бувають і алюмінієві, але рідко і для збірки купольних і інших декоративних конструкцій.

Соединительные и торцевые планки.jpg

На малюнку видно, як саме кріпляться листи в сполучних планках. Розділяють розбірні і нерозбірні сполучні планки. Розбірні дорожчі, але і набагато надійніші. Вони фіксуються на каркас саморізами або болтами, з боків заводяться листи полікарбонату і притискаються зверху кришкою на засувках.

Нерозбірні планки просто стискають і утримують листи, самі можуть до каркасу і не фіксуватися.

Виділяють також з'єднувальні планки для плоского і конькового з'єднання листів стільникового полікарбонату.

Вимоги до каркасу і обрешітки під стільниковий полікарбонат

Каркас найчастіше роблять із сталевої труби квадратного перетину, але можна і з дерева. Основна вимога до кроку обрешітки каркаса щоб на стиках листів обов'язково була опора. Оскільки ширина листа у більшості виробників стандартна - 210 см, то крок вертикальної обрешітки легко обчислити. Наприклад, по 70 см, плюс мінус пару сантиметрів на ширину сполучної планки

Допустима ширина між прольотами між вертикальною або горизонтальною обрешіткою залежить від товщини листа стільникового полікарбонату, але оскільки в більшості випадків використовується лист товщиною від 6 до 10 мм, то крок не повинен перевищувати 70х100 см. Краще менше, тоді ніякої лід і снігова шапка не продавить лист . Пам'ятайте, що арочні конструкції набагато краще протистоять сніговому навантаженню ніж плоскі і скатні. Тому якщо снігу буде протистояти плоский лист крок обрешітки потрібно зменшити.


Як закріпити стільниковий полікарбонат своїми руками

Підіб'ємо підсумки всього вищесказаного.

  1. Спорудити каркас з урахуванням розміру листа, або фрагментів листа якщо передбачається порізка.
  2. Закріпити на каркасі сполучні планки, якщо передбачається їх використання.
  3. Визначити лицьову сторону стільникового полікарбонату. Проклеїти торці з відкритими сотами спеціальними стрічками — зверху суцільною, знизу перфорованою.
  4. Укласти листи, і розмітити місця для кріплення (свердління отворів). З розрахунком 4-6 точок кріплення на 1 м2.
  5. Просвердлити отвори під термошайби або покрівельні саморізи.
  6. Загвинтити сам кріплення, уважно стежачи за тим, щоб не перетиснути й не пошкодити структуру листа.
  7. Замкнути на свої місця кришки з'єднувальних планок.
  8. Встановити знизу торцеві захисні планки.

Сподіваємося ваша теплиця або навіс із стільникового полікарбонату прослужать довго. А якщо виникли питання по цінах і умовах доставка стільникового полікарбонату і аксесуарів до нього телефонуйте за номером (0800) 50-54-52.

Читайте також