В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Як вибрати і для чого використовувати сушку для продуктів

Щоб цілий рік насолоджуватися смачними літніми фруктами або смакувати ніжні м'ясні делікатеси варто придбати сушарку. Найпростіші моделі використовують для сушіння продуктів на вулиці, влітку при високій сонячній активності. Однак вони не впораються із роботою в інший період року та й не з усіма видами продуктів. Тому варто розглянути можливість купівлі електросушарки.

Висушування дозволяє зберегти більшу частину поживних речовин порівняно з іншими методами, Обираючи сушарку враховуйте розміри плодів та ягід, уточніть чи є отвори в піддонах, та килимки для пастили. Також варто звернути увагу на об'єм, потужність, температурні режими, кількість секцій, габарити, вартість. Про ці та інші моменти вибору читайте далі.

сушка

Основні принципи роботи сушарок для овочів та фруктів 

Сушарка, або дегідратор зручний, швидкий та екологічний спосіб висушування овочів та фруктів шляхом видалення з них вологи без втрати поживних властивостей. В результаті отримуємо легкі продукти, які займають менше місця та довго зберігаються у сприятливому середовищі. Сушарки, які працюють від електроенергії зазвичай мають набір полиць або лотків, на які розкладають нарізані продукти. Принцип роботи полягає у циркуляції повітря, внаслідок чого волога випаровується, а сам продукт поступово висихає.

Процес роботи сушарки базується на технологіях інфрачервоного випромінювання та конвекційного обігу гарячого повітря.

  1. Інфрачервоне випромінювання ― дозволяє точно контролювати температуру та забезпечує рівномірне просушування. У сушарці розташовані випромінювачі, які нагріваються за допомогою електричного струму та випромінюють теплоенергію. На поставлені в сушарку лотки з продуктами падають інфрачервоні промені, які поглинаються продуктами. Це призводить до збільшення температури та випаровування вологи. Велике значення має циркуляція повітря всередині сушарки. Це допомагає рівномірно розподілити тепло та вологу, забезпечуючи оптимальний процес сушіння. Робоча температура в інфрачервоних моделях близько 50°С, що забезпечує збереження структури та усіх корисних властивостей. Такі сушарки вважають дуже економними, але їхня ціна доволі висока, тому обирають їх для великих масштабних виробництв.

  2. Конвекційні моделі працюють за принципом циркуляції гарячого повітря навколо продуктів. Цей метод ефективно видаляє вологу, забезпечує швидке та якісне сушіння. Вбудований обігрівач нагріває повітря в сушарці до встановленої температури, яке циркулює навколо продуктів завдяки вентилятору. При цьому волога випаровується та видаляється на зовні. Моделі конвекційного виду поділяються на два типи ― з горизонтальним та вертикальним обдувом. Повітря при горизонтальному обдуві поступово розпочинаючи від задньої стінки розподіляється по всіх ярусах. Це дозволяє уникнути змішування запахів, яке відбувається при вертикальній роботі. У горизонтальних лотках окремі частинки овочів, ягід та сік не потрапляють на вентилятор.

Вибір між інфрачервоним та конвекційним типами сушарок залежить від ваших особистих уподобань та потреб. Обидва методи надають високу якість сушіння та зберігання продуктів, допомагаючи зберегти їхні поживні властивості та смакові якості.

 


Відповідно до форми розрізняють квадратні та круглі. Перші більше ергономічні та займають менше місця, якщо міркувати куди їх ставити за умови простою техніки. Корпус може бути пластиковим, металевим або комбінованим. Здебільшого частина корпусу прозора, щоб легше контролювати процес сушіння продукту без відкривання самого пристрою.

сушка

Сушарки для овочів, яку оптимальну потужність варто розглядати

Правильно підібрана потужність електросушарки забезпечує ефективне та швидке сушіння продуктів, а також економить електроенергію. Розглянемо різні типи потужності та їх вплив на процес сушіння продуктів.

  1. Малопотужні до 350 Вт є економічними у використанні. Вони зазвичай менше споживають електроенергії, але можуть потребувати більш тривалий час для повного висушування. Цей тип підходить для невеликої кількості продуктів або для тих, хто не поспішає з часом сушінням.

  2. Електросушарки середньої потужності до 500 Вт стануть у нагоді для використання в домашніх умовах, моделі потребують невелику кількість електроенергії, але сушать досить швидко. Вони забезпечують прийнятний час сушіння, що дозволяє вам швидше насолоджуватися сушеними продуктами. Підходять для середньої кількості продуктів та можуть бути зручними для регулярного використання.

  3. Сушарки високої потужності понад 500 Вт найшвидше сушать продукти, що особливо корисно, коли вам потрібно висушити велику кількість. Вони також здатні зберегти більше поживних речовин та смакових якостей завдяки швидкому процесу сушіння. Однак варто враховувати, що такі моделі можуть споживати більше електроенергії.

При виборі потужності електросушарки варто враховувати свої потреби та очікування. Якщо ви плануєте сушити продукти регулярно та великими об'ємами, то електросушарка високої потужності може бути кращим варіантом. У випадку невеликих обсягів продуктів, сушарка низької або середньої потужності буде ефективною та більш економічною альтернативою. Необхідно також враховувати, що вибір потужності пов'язаний з вартістю сушарки. Зазвичай, чим вища потужність, тим більше коштує техніка.

Є лише два типи керування роботою сушарок ― електронне та механічне. 

  • електронне керування виставляє рівномірний потік гарячого повітря та додатково має функцію автовиключення і таймеру;

  • моделі з механічним управлінням мають надійну і просту систему управління, де вручну виставляють необхідну температуру.

Електросушарки з електронним типом керування коштують дорожче та працюють точніше, але якщо зникає електрика, налаштування можуть збитися.

Скільки лотків повинна мати електросушарка для домашнього використання

Кількість рядів з лотками, залежить від ваших потреб та того, як часто ви плануєте використовувати сушарку, а також від обсягу продуктів, які ви плануєте сушити.

  • 2-4 лотки буде достатньо переважно для домашнього використання без надмірної втрати електроенергії та величезних обсягів продуктів;

  • 5-7 лотків, щоб регулярно сушити велику кількість продуктів, наприклад приготування снеків в дорогу;

  • 8 і більше лотків, стануть в нагоді для масштабного висушування або для збереження продуктів про запас.

Крім кількості лотків, також важливо враховувати інші характеристики сушарки, такі як функціональні можливості, наявність таймера, температурні режими та інше. Обираючи електросушарку, рекомендується враховувати свої особисті потреби та спосіб використання, щоб знайти найбільш підходящу модель.

Розширені можливості сушарки для овочів

Сушарки для овочів та фруктів не обмежуються лише сушінням цих продуктів. Розглянемо, які ще продукти можна сушити в електросушарці та для чого її можна використовувати з користю. Все залежить від характеристик самої сушарки:

  • різновиди фруктів, овочів та ягід;

  • запаси трав, зелені та грибів;

  • порції риби, м'яса та хлібців;

  • приготування домашньої локшини та макаронних виробів.

сушка

Електросушарки для овочів та фруктів є більш універсальними, ніж може здатися на перший погляд. Вони відкривають багато можливостей для приготування смачних та корисних продуктів ― снеків, джерок, пастили. Важливо дотримуватися інструкцій виробника та експериментувати, щоб відкрити всі можливості цього корисного побутового приладу.

Якщо у вас є питання щодо наявності, цін на сушарки для овочів ― телефонуйте: (0800) 50-54-52, або пишіть в онлайн чат.

Читайте також