В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Що краще міні-піч чи мікрохвильовка

Таке питання часто можна знайти на форумах, і серед пошукових запитів. Давайте розберемося, в чому різниця і чи варто протиставляти дві технології. Зовні обидва пристрої схожі, але є істотна різниця в принципі дії і можливостях.

Як працює піч та її компактна версія ростер

Звичайна піч готує страви за рахунок зовнішнього тепла - розігрітих стінок і потоків гарячого повітря. У великій селянській печі варили борщ, пекли хліб і пироги, запікали і гасили. Джерелом тепла був жар від перегорілих дров і розпечений звід печі. Потім тепло почали отримувати від згораючого газу та електрики, а природну тягу (повітряний потік через димохід) замінила примусова конвекція від вентиляторів.

Практично на кожній кухні є газова чи електрична духовка, вбудована в плиту. Правда якщо побутова техніка у вас прожила не один десяток років, то і можливості вбудованих печей і духовок залишають бажати кращого. Щоб приготувати справжній шедевр, важлива точність підтримки температури і подачі повітря.

Електродуховки і ростери.jpg

А ще, сьогодні на перше місце виходить економічність і компактність. А якщо є попит на малогабаритні і функціональні печі, є і пропозиція - це міні-печі (ростери). Це повноцінна піч, в якій можна готувати:

  • піцу;

  • запечену рибу;

  • пироги та іншу випічку;

  • спекотне і м'ясо по-французьки;

  • курку гриль;

  • тушковані овочі і м'ясо.

До того ж набагато швидше, ніж у великій духовій шафі, та й електроенергії ви витратите значно менше.

Економічність сучасних ростерів пов'язана не тільки з маленьким розміром. У хороших міні-пічок джерелом тепла є кварцовий нагрівач. Він вигідно відрізняється від класичного трубчастого ТЕНа, більшою швидкістю і рівномірністю розігріву.

Конструктивно кварцовий нагрівач - це нитка зі спеціального сплаву «зацементована» в плиту з розплавленого кварцового піску. Такий елемент інтенсивно «світить» в інфрачервоному діапазоні, який якраз і передає теплову енергію. Вбудований вентилятор перемішує гаряче повітря всередині печі, так як це необхідно для правильного приготування. Комбінація цих технологій в хорошому ростері дозволяє приготувати випічку з листкового тіста за 7-9 хвилин, запекти рибу за 10 хвилин, а на печення піде всього 15-ть хвилин.

Як працює мікрохвильова піч

Спосіб отримання тепла - це одне з ключових відмінностей класичної пічки від мікрохвильовки. У мікрохвильовці нагрів відбувається за рахунок проходження НВЧ (надвисокочастотного випромінювання) через їжу. По суті мікрохвильовка - це великий конденсатор, саме тому в неї не можна ставити металевий посуд (провідник електрики), а фарфор і пластик практично не нагрівається (ізолятор). Їжа ж за властивостями електропровідності знаходиться приблизно посередині між провідником та ізолятором. Тому під впливом НВЧ поля, вона розігрівається, причому рівномірно по всій масі.

Мікрохвильові печі.jpg

Щоб з одного погляду відрізнити мікрохвильову піч від ростера, досить поглянути на скло у дверцятах. У мікрохвильовці воно прикрите дрібною металевою сіткою (виходить ніби тоноване), а у ростера скло абсолютно прозоре. Сітка потрібна для екранування роботи магнетрона, щоб НВЧ випромінювання залишалося всередині печі.

Мікрохвильовку і придумали свого часу виключно для швидкого розігріву і розморожування їжі. Вперше ця технологія була випробувана в американському флоті, на авіаносцях. Екіпаж такого корабля складає кілька тисяч чоловік, «живе» і працює авіаносець цілодобово, люди трудяться в кілька змін. Їжі потрібно багато і готуватися вона повинна швидко, ось це завдання і вирішували перші мікрохвильові печі.

Сьогодні у відділах техніки для кухні можна купити як прості моделі виключно для розігріву готової їжі або напівфабрикатів, так і печі, додатково оснащені інфрачервоним грилем і вентилятором для конвекції. Вам це щось нагадує? Правильно, хороша мікрохвильовка оснащена тим же набором функцій, що і сучасний ростер.

Так що ж в результаті

По набору функцій і зручності використання обидва варіанти знаходяться в одній «ваговій категорії». Мікрохвильовка трохи виграє в швидкості розморожування продуктів, та й прості страви на кшталт гарячих бутербродів в ній готуються швидше. Але печення або запечена ціла курка приготовлені в ростері виходять все ж смачніше. Хоч різниця і не дуже помітна.

Ще одним, скоріше психологічним, фактором вибору є безпека. Є стійка омана, що НВЧ випромінювання шкідливе і розігріта за його допомогою їжа стає негативно зарядженою. Насправді під дією НВЧ їжа стає просто розігрітою.

Насправді деяку небезпеку мікрохвильовка може представляти тільки коли якимось чином порушена цілісність екранування. Тоді людина, що стоїть поруч з працюючою пічкою, може зазнати впливу електромагнітного поля. Це не смертельно, але корисними такі «процедури» однозначно не є, а тривале і регулярне опромінення може зашкодити здоров'ю.

Що стосується популярності приладів в статистиці продажів, то в 70% випадків покупці воліють мікрохвильову піч з вбудованим грилем. Але ростери набирають обертів за рахунок постійного поліпшення якості і функціональності.


Якщо для вас актуальний вибір електропечі і потрібна консультація по вибору конкретної моделі або принципу дії, телефонуйте за номером (050) 414-92-73. Наші консультанти дадуть відповіді на всі ваші питання.

Читайте також