В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Зрошувачі для поливу - огляд

Полив. Сад, город, теплиці, квітники, газони - все потрібно поливати. Сподіватися на те, що дощ пройде вчасно і його буде достатньо, на жаль, не доводиться. Клімат стає помітно сухіший, літня спека і посуха випалюють траву до стану соломи, не дають дозріти городньому врожаю. У цій статті розберемося у типах кінцевих розпилювачів і зрошувачів, які доставляють воду до рослин.

Підземний розпилювач.jpg  Осцилюючий дощувач.png  

Роторный поверхневий дощувач.jpg

Автоматичний полив для газонів

Це ідеальний з естетичної точки зору варіант. Система автоматичного поливу прихована під землею. Зрошувачі піднімаються тільки на час зрошення, за рахунок тиску води і ховаються назад, коли її виключають. Зелений газон виглядає чудово доглянутим і свіжим. Автоматику системи можна налаштувати на певний час, або підключити до датчиків зволоження ґрунту. І полив включитися тільки коли потрібно - це дуже зручно і економно з точки зору витрат води, але ціна системи автоматичного поливу вище всіх інших варіантів.

Автоматична система поливу розріз.jpg

Роторний зрошувач з регулюванням фото.jpg

Зупинимося на двох основних типах висувних зрошувачів

  1. Роторні - тиск води не тільки піднімає робочу частину, а й за рахунок обертання каретки створює переривчастий імпульс. Завдяки цьому струмінь розділяється на окремі краплі, що добре для рослин, а також для дальності. Роторні зрошувачі випускають на дальність «обстрілу» від 4 до 20 метрів (в економ сегменті 4-7 метра). Також вони бувають регульовані і нерегульовані по сектору зрошення. Будьте уважні при звуженні сектора кількість води майже не змінюється, тобто на вузьку ділянку потрапить майже таж кількість води що і для широкого кола в 360 градусів, враховуйте це коли будете розраховувати кількість зрошувачів і час роботи системи поливу.

    Розріз роторного зрошувача для автоматичної системи поливу.png   Дощувач висувний з форсунками для автоматичного поливу.png

    Є у роторних зрошувачів і недоліки: механізм чутливий до частинок і домішків у воді, тому вибирайте моделі з вбудованим фільтром, на фото зліва зверху видно сітку на шляху потоку. Такий зрошувач набагато легше обслуговувати і чистити. Ціна хорошого роторного зрошувача теж висока.

  2. Віялові (статичні) зрошувачі для систем автоматичного поливу. Не мають обертових частин, розпорошення йде через сопло в голівці. Найчастіше вони регульовані по сектору зрошення див. малюнок нижче. Висувний дощувач статичний з висувною голівкою.jpg

    Дальність невелика 3-6 метрів, і потрібний гарний тиск в системі (близько 4 бар), щоб досягти максимуму. Цей вид зрошувачів зручний тим, що до одного корпусу можна окремо купити кілька змінних голівок, і отримати струмінь або туман, різні сектори зрошення і навіть розширення функцій. Наприклад, до деяких моделей є спеціальні головки MP - ротатори див. праве фото внизу. Вони перетворюють статичний зрошувач трошки в роторний і збільшують дальність зрошення до 9 метрів, плюс можливість плавного регулювання сектору зрошення. Звичайно такі зрошувачі поступаються роторним за можливостями, але простота і доступність зробили їх лідерами серед розпилювачів для автоматичного поливу. 

    Фоорсунки для статичних дощувачів з висувною голівкою.jpg

Дощувачі зрошувачі імпульсні і віялові (стаціонарні)

Штучний полив.jpg 

Ці розпилювачі створюють імітацію дощу, використовуються із зовнішньою системою поливу і приєднуються до садових шлангів або трубопроводу, як по одному так і цілими серіями.

Імпульсні зрошувачі в системі поливу.jpg 

Почнемо з найпростіших зрошувачів:

  1. Точкові вони ж кругові - являють собою пластикову коробочку з розпилювачем. Просто з'єднуються зі шлангом за допомогою швидкоз'ємного коннектора. Бувають з плоскою розширеної платформою, яку просто кладуть на ґрунт, або на загостреному маленькому штирку, щоб зрошувач не повзав по квітнику чи городу, коли в шлангу змінюється тиск, див. фото нижче.

    Точковий зрошувач з платформою.jpg  Дощувач на ніжці фото.png

    Як ви бачите у них є можливість регулювання струменю від вузького до дрібного дощику або зовсім туману. Дальність зрошення дуже маленька 2-3 метра від місця встановлення. Але такий зрошувач коштує копійки і поставити їх можна багато. Деякі моделі мають другий штуцер для підключення декількох штук послідовно один за одним.

  2. Імпульсні зрошувачі. Працюють з характерним скрекотом. Подають переривчастий струмінь на досить велику відстань до 20 метрів. Але в основному їх беруть для зрошення ділянок на відстань 8-12 метрів від місця встановлення.

    Імпульсний зрошувач Фрегат.jpg

    У процесі роботи вони не тільки повертаються навколо своєї осі, але і змінюють дальність викиду струменю. В результаті полив виходить якісний і рівномірний. Сектор поливу і інтенсивність теж регулюються.

    До недоліків можна віднести досить сильний шум, а також потужний струмінь, який, як кулеметна черга, може пошкодити ніжні листи або квіти якщо струмінь потрапить прямою наводкою.

  3. Осцилюючі (багатофорсункові) коливаючі дощувачі. Ідеально підходять для великих прямокутних ділянок. У них багато форсунок і вони за один прохід можуть окропити ну дуже серйозну площу (більше 300 м2). Ширина віяла і хід повороту регулюються, що логічно.

    Віяловий дощувач.jpg  Дощувач з форсунками що висуваються фото.png

  4. Осцилюючі зрошувачі - практично ідеальне рішення якщо у вас садова ділянка де є і газон, і квітники, і город. Саме у цих багатофорсунковий дощувачів ідеальне поєднання ціна / якість - тому вони лідери продажів.

  5. Ротаційні зрошувачі - вони мало чим відрізняються від точкових по дальності, але круг зрошення більш рівномірний, та й виглядають вони веселіше.

    Круговий дощувач з обертанням фото.jpg

Пістолети і брандспойти для поливу

 Брандспойт для садового шлангу фото.jpg

Якщо поливати вам потрібно час від часу, а то і зовсім квітник з балкону, вам підійде пістолет з розпилювачем, а то і просто брандспойт. Коштують вони дешево, працюють нормально. Єдиний недолік якщо вода не дуже чиста, то швидко засмічуються (а вона майже всюди з домішками і досить високою мінералізацією). Тому немає сенсу купувати дорогі пістолети для поливу від іменитих брендів. За ці гроші ви візьмете п'ять звичайних - засмітився, викинув і взяв інший.

Зрошувальний шланг - крапельний туман

А що, якщо сам шланг буде зрошувачем - подумали винахідники. І ось результат. Практично в будь-якому садовому магазині можна придбати шланги з мікроперфорацією, які самі служать зрошувачем. Причому дозволять поливати ну дуже великі площі, співмірні з полем для гольфу або футбольним полем. До того ж гнучкому шлангу будь-які повороти, горбки і інші нерівності байдужі.

Шланг для поливу водяний туман.jpg 

А якщо поливати зелені листя і самі квіти не можна, адже так дуже часто буває і роса на красивій квітці доречна лише в ранкові години, коли це природно.

Ранкова роса на троянді.jpg 

У спекотну погоду крапельки води можуть принести шкоду. Від горезвісного ефекту лінзи, до розвитку цвілі і хвороб, що небезпечно для городніх культур. Тут нам допоможуть шланги через які просочується вода. Їх укладають на ґрунт безпосередньо біля коренів. Вода виступає краплями, тобто просочується, шланг, так би мовити, потіє. Ніяких бризків, струменів і проблем. До того ж витрата води теж дуже економиться.

 Шланг-для-точкового-поливау.jpg  Шланг, що сочиться на грунті.png

Ефективність такого зрошення порівнюється з системою краплинного поливу, але сам шланг набагато міцніший, його можна багаторазово перекладати з місця на місце без шкоди.

Сподіваємося матеріал цієї статті був для вас цікавим і корисним. Якщо з'явилися конкретні питання по підбору або наявності зрошувачів для поливу в нашому магазині, телефонуйте за номером (0800) 50 54 52.

Читайте також