В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Геосинтетичні матеріали для облаштування дренажу і гідроізоляції

Геосинтетичні матеріали застосовуються для підземних елементів будівель і інженерних споруд. Основний напрям - це захист підземних конструкцій від дії вологи, від стічних і грунтових вод. Для цього в підземних конструкціях поєднують елементи гідроізоляції, які безпосередньо захищають конструкції, і дренаж, який дозволяє відвести воду від конструкцій і виключити систематичне замочування підошви фундаменту.

Значення гідроізоляції для підземних конструкцій

По будівельних нормах конструктивні елементи будівлі діляться на "підземну" і "надземну" частини. По суті, усі будівлі мають підземну частину. Класичний стрічковий фундамент також є підземним елементом конструкції і вимагає відповідної уваги. Виключенням, мабуть, можуть стати тільки невеликі каркасні будинки, розташовані на свайних фундаментах. Існує думка, що фундамент повинен вистоятися рік до початку зведення стін будівлі. Часто через фінансові і погодні умови фундаменти і стіни підвалів "заморожують" на зиму до наступного сезону.

Пристінний дренаж та гідроізоляція структура.jpg

Правильне водовідведення від будівлі забезпечує не лише сухість приміщень, підвалу і порогів, але значно збільшує термін служби будівлі в цілому. Особливо неприємні просадки фундаменту і постійно мокрі стіни.

Основне джерело вологи - це дощі і сезонне танення снігу.

Водовідведення грубо можна розділити на три типи:

З першими двома все більш-менш зрозуміло, а ось з третім способом не зовсім очевидно як зібрати і як відвести воду. Ось саме для цього і використовуються геосинтетичні матеріали.

  1. Одні з них захищають конструкції від корозії і намокання, наприклад - бентонітові мати або геомембрана GeoSvit.

  2. Інші забезпечують дренаж і збір води, такі як - дренажна геомембрана Изолит або дренажний геокомпозит.

Принцип облаштування дренажу і гідроізоляції

Розглянемо принцип облаштування дренажу і гідроізоляції на прикладі підземної частини житлового будинку.

Сучасний фундамент з дренажним геокомпозитом.jpg

Як вкласти геотекстиль в траншею інструкція.jpg

Розпочинаємо з розробки грунту і облаштування котловану. Після доопрацювання дна вручну і планування основи, необхідно виконати гідроізоляцію по всій площі майбутнього будинку. Для цього можна використати дренажну геомембрану Изолит 0.6. Вона виконає роль незнімної опалубки і забезпечить щільну основу для облаштування бетонної підготовки і основного шару гідроізоляції з геомембрани GeoSvit HDPE. Укладати дренаж треба шпильками вниз.


Після зведення стін підвалу за вибраною Вами технологією переходимо до гідроізоляції зовнішньої частини стін. Важливо уздовж основи фундаменту підготувати місце для дренажної труби. Треба відразу забезпечити необхідний ухил і можливість відведення води від будівлі.

Після цього приступаємо до гідроізоляції. Для основної гідроізоляції використовуваний геомембрану GeoSvit HDPE. Нижній край підводиться під дренажну трубу. Наступний шар - це дренажний геокомпозит Enkadrain 5006h. Він укладається поверх основної гідроізоляції, а нижній край заводиться на дренажну трубу. От і все. Можна приступати до зворотної засипки грунту.


Таким чином, ефективну гідроізоляцію забезпечує геомембрана GeoSvit HDPE. А дренажний геокомпозит Enkadrain 5006h знижує фізичний тиск грунту (окремих каменів, які можуть пошкодити плівку) на гідроізоляцію, забезпечує проміжок для зливу води в дренажну трубу, відділяє (фільтрує) дрібні частини ґрунту, які можуть засмітити дренажні канали.

Така технологія збереже сухість конструкцій і забезпечить довговічну експлуатацію будівлі. Для виконання подібних робіт наймайте професіоналів, які мають досвід роботи з подібними матеріалами. Порушення технології монтажу і укладання можуть звести нанівець усі зусилля і фінансові витрати.

Читайте також