В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Газові туристичні плитки - наскільки безпечні та зручні

Газова туристична плита – це компактна та легка конструкція, яку можна носити із собою або возити у багажнику автомобіля. Як правило, у туристичних плит одна конфорка, але бувають моделі і з двома і з живленням від переносних балонів високого тиску на 5-8 літрів. Але найчастіше живлення газом йде від компактного балончика, який розміщений у корпусі самої плитки.

Туристические плитки

Різновиди та особливості газових туристичних плиток

Усі туристичні газові плитки можна поділити на три групи:

  1. Компактні та суперкомпактні, габаритом не більше ніж 20х25 см та вагою до 1 кг. Призначені для перенесення в рюкзаку у них складаються опори та опорні ребра над пальником. Зроблені з тонкої сталі, часто в корпусі немає виділеного місця для газового балончика.

Туристические плитки     

  1. Стандартні моделі більш зручні мають габарити 30х40 см і вагою близько 1,5 кг або близько того. Найчастіше вони мають виділений відсік для розміщення газового балончика зручні регулятори і трохи більший запас міцності по матеріалу. Найчастіше ми рекомендуємо купити туристичну газову плитку саме цього класу, див. ілюстрацію нижче .

Туристические плитки

  1. Великі туристичні плити, також відносяться до переносних газових туристичних плиток, але їх краще все ж таки возити в багажнику автомобіля. Нерідко мають дві конфорки і живлення може бути як від невеликого балона для газових плиток, так і від балона високого тиску через редуктор. Один із варіантів великої туристичної плити на газі, на ілюстрації нижче. Як бачите, там є навіть вітрозахисний екран для туристичної плити на газі.

Туристические плитки

Далі розберемо особливості конфорок, що зустрічаються в туристичних газових плитах.

  1. Стандартна кругла конфорка, де полум'я розходиться рівномірно по колу та чимось нагадує соняшник. Газові плити для кемпінгів з такою конфоркою дуже поширені і ціна на них нижча порівняно з іншими варіантами. Здавалося б, все добре та звично. Але є у такого типу пальники та недоліки. Перший з них занадто великі втрати, особливо якщо ставити на плиту посуд маленького діаметру. По боках тепло йде мимо посуду, а по центру виходить «мертва зона». І як наслідок витрата газу з конфоркою такого типу буде більшою.

  2. Керамічний пальник. Тут втрати тепла набагато менші за рахунок того, що полум'я горить всередині та прогріває всю площу пальника. Також такий пальник практично не задувається вітром, тому що полум'я горить усередині конфорки. Щоправда, є й недоліки, наприклад, пікова теплова потужність у таких плит менша і кип'ятити чайник доведеться на кілька хвилин довше. Хоча газу у процесі піде менше. Другий недолік - це ціна, газова туристична плита з керамічною конфоркою коштує значно більше.

  3. Циклонний пальник для газової плити – це практично ідеальне рішення. Вона не задувається вітром, гріє так само швидко чи навіть швидше, як і кільцева конфорка.

Потік газу в такій системі йде по колу і прямує до центру. Тобто основний потік тепла прямує в центр каструлі і розходиться від нього на всі боки, а значить ККД тут буде максимальним.


Які типи балонів можуть використовуватися з туристичними плитками

Розберемо найпопулярніші різновиди почнемо з найдоступніших і найпоширеніших.

  1. Цангові газові балончики, що також підходять для ручних газових пальників. Вони маленькі, легко розміщуються в корпусі плитки, купити їх можна в будь-якому господарському або туристичному магазині. Але це не найдешевший і найбезпечніший вид живлення, газу в них мало і брати з собою таких доведеться багато, бо одного балончика вистачить на один максимум два повноцінні обіди. А небезпека пов'язана з тим, що балончик приєднується безпосередньо і може відчутно нагріватися при тривалій роботі газової туристичної плитки. До того ж, такі балончики є одноразовими і в довгостроковій перспективі ціна кожного кіловата тепла від таких балончиків найвища.
    Туристические плитки

  2. Спеціальні балончики для туристичних плиток. Чимось схожі на попередній варіант, але мають набагато більший об’єм. Також бувають відмінності у підключенні, великі балони іноді мають той самий цанговий тип підключення, але частіше це різьбове з'єднання, як на ілюстрації нижче, або клапанного типу, які підключаються з характерним клацанням. Балончика, в якому 450 г газової суміші вистачить як мінімум на 6 повноцінних приготувань їжі, включаючи кип'ятіння чайника. Звичайно, в корпус плити такий балон не поміститься, але є варіанти перехідників і суперкомпактні плитки, які кріпляться відразу на балон і використовують його як опору.
    Туристические плитки

  3. Перезаряджувані балони високого тиску з пропаном. Це балони звичного червоного кольору. Вони бувають відносно компактними на 5-10 літрів, які цілком реально возити у багажнику автомобіля. Для їхнього підключення обов'язково потрібен редуктор, який видає газ зі стабільним тиском незалежно від зміни тиску всередині балона. Ціна кіловата тепла з такого балона в рази нижча порівняно з одноразовими балончиками. І жити на одній заправці в таборі можна кілька тижнів.

Туристические плитки

Переваги компактних туристичних плит

Спочатку потрібно зрозуміти з чим порівнювати. І якщо йдеться про туристичні газові плити, то насамперед порівнювати їх потрібно з багаттям або аварійними ситуаціями, а не зі стаціонарними кухонними плитами.

  1. Вогкість і дощова погода, часті супутники походів. Розпалити багаття, коли все, що є навколо, промокло наскрізь не просте завдання. Газова плитка для туризму не залежить від погоди та працює завжди. Знайти місце де можна її встановити, щоб дощ не йшов прямо в грілку можна майже завжди.

  2. У заповідних зонах, національних парках та лісопаркових зонах навколо міст не можна розводити багаття на ґрунті. Туристична плитка вирішує цю проблему. Також у короткі виїзди за місто беруть із собою мангали із запасом вугілля, але для тривалих походів краще купити туристичну газову плиту.

  3. Немає дров – це гірська місцевість, чи популярні місця для риболовлі, де всі дрова вже зібрали. Переносна газова плитка допоможе провести цей час із комфортом.

  4. Дача чи новий будинок, у якому ще не провели комунікації та немає ні газу, ні електрики. Якщо там потрібно довго виконувати будівельні роботи, автономна газова плитка дозволить приготувати гарячу їжу, а це завжди краще, ніж харчуватися в сухом'ятку.

  5. Аварійні ситуації, коли відключено світло та газ на тривалий час. Якщо в будинку є газова туристична плитка, то можна пережити цей час з мінімальним дискомфортом.

Недоліки газових туристичних плит

Теж порівняємо з іншими джерелами тепла, які можна організувати у поході:

  1. На відміну від багаття біля газової плитки не можна зігрітися чи просушити одяг та взуття.

  2. Дрова можна зібрати на місці, а плитку та газові балони до неї потрібно весь час носити із собою. Це особливо актуально якщо похід піший і намети, продукти та плитку потрібно носити із собою.

  3. Не всі моделі туристичних газових плит нормально працюють у холодну пору року. Деякі моделі мають додаткову теплопровідну пластину, яка відводить частину тепла для підігріву балончика, проблем тоді не буде. Але якщо такої функції немає, горіння буде слабким та нерівномірним. Та й запалити плитку за сильного морозу буде непросто.

Як вибрати газову туристичну плитку

Розберемо найважливіші моменти, які потрібно прояснити, перш ніж купити газову плитку:

  1. Уточніть, чи є кейс для транспортування. Він є майже у кожної моделі, але важливо уточнити, наскільки він міцний та надійний. У дешевих плиток часто ламаються замки, а замість петель просто частина пластикових вставок, які працюють на вигин.

  2. Захист від вітру. Пальники, які не задуваються вітром, ми розбирали вище, крім того є туристичні плити з вітрозахисними екранами.

  3. Способи підключення. Краще купити туристичну газову плитку із двома способами підключення. Перший від маленького цангового балончика, другий від зовнішнього джерела великої ємності. Така можливість відображена у маркуванні та характеристиках плитки.

  4. Мінімальний розмір посуду, який можна встановити на плиту, наприклад, залізний кухоль, консервну банку або турку для кави. Це важливий параметр, адже рідко хто бере з собою в похід посуд великого розміру. Врахуйте, що компактні туристичні газові плитки дозволяють ставити найменші предмети посуду. Середні та великі плити не дозволяють ставити посуд менше 15 см діаметром.

  5. Швидкість приготування – той самий чайник закипить швидше на газовій плиті для туризму стандартного або великого формату. Якщо вирішили купити туристичну газову плиту, звертайте увагу на теплову потужність, що видається. Вона прямо пов'язана з витратою газу. Але показник теплової потужності набагато важливіший. Наприклад, 1 кВт потужності вистачить для приготування їжі в каструлі для двох максимум трьох осіб. Компактні плити видають максимальну потужність у межах 1-1,5 кВт. Стандартні та великі стартують із 2 кВт на конфорку.

  6. Матеріал варочної поверхні та корпусу туристичної плити на газу. Буває фарбований алюміній, буває нержавіюча сталь. Сталь дорожча, але довговічніший і міцніший, та й відмити нержавійку якщо в процесі приготування плиту чимось залили набагато легше. Але алюміній легший і дешевший.

Поради щодо безпечної експлуатації газових туристичних плит

Ми не нагадуватимемо, що потрібно користуватися тільки справним та якісним обладнанням, але звернемо увагу на найважливіші моменти.

  1. Запобіжний клапан. По-перше, він повинен бути, у зовсім маленьких і дешевих плиток, його може бути зовсім. По-друге, він має бути надійним, тому краще купувати плитки від відомих брендів.

  2. Не вмикайте плитку доки вона не буде встановлена стійко. Тому перевіряйте наскільки хороші опорні ніжки плитки перед покупкою. Деякі моделі мають надто маленькі чи слизькі ніжки.

  3. Не залишайте плитку без нагляду, навіть якщо немає ризику задування полум'я вітром, вода може википіти, а посуд та плитка перегріються. А якщо врахувати, що у корпусі газовий балончик, то це може загрожувати вибухом.

  4. Дайте плитці охолонути, перш ніж упаковувати у пластиковий кейс.

Сподіваємося, матеріал цієї статті був цікавий, до наступних публікацій.

Читайте також