В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Фітинг в сантехніці, що таке американка, євроконус і інше

У цій статті розглянемо те, які бувають сполучні фітинги для металопластикових труб. Ці труби популярніші за сталеві і поліпропіленові при будівництві приватних будинків. Для того, щоб зібрати опалення і водопровід з таких труб не потрібні зварювальні апарати і особливі навички і вміння. Правда довговічність і надійність роз'ємних з'єднань не така висока як зварних, але достатня для побутового застосування. Форм і розмірів фітингів для водопровідних труб існує багато : повороти, трійники, перехідники, з'єднувачі і так далі. Перераховувати все немає сенсу, розберемося в ключових особливостях монтажу.

З'єднувачі і фітінги в Києві фото.jpg

Види фітингу - роз'ємні з'єднання, пресс-фітинги і інше

Навіщо взагалі потрібен сполучний фітинг? Відповідь очевидна - зібрати хоч трохи складну систему, бо з'єднати усі елементи безпосередньо неможливо. Як наприклад прикрутити батарею, до труби яка виходить із стіни або підлоги? Наприклад, через кран з фітингом або муфту з обтисковою гайкою.

Розберемося які види фітингу використовуються для металопластикових труб:

  1. Компресійні - різьбові (вони ж цангові, обтискові, затискні). Це обслуговуючі з'єднання.

  2. Пресс-фітинги - з прямою гільзою під обтискання. З'єднання, що не обслуговується, а значить можна зашивати під гіпсокартон, замуровувати в стіни і так далі.

  3. Пуш-фітинг - найновіша розробка. Виконані в пластиковому корпусі. Підготовлена труба просто заштовхується в пуш-фітинг обов'язково до мітки, і фіксується гайкою. Для закручування накидної гайки не потрібний інструмент, просто навертаєте рукою без особливих зусиль. З'єднання можна розбирати і збирати повторно без шкоди для герметичності. Періодично підтягувати і обслуговувати не треба, тобто такі з'єднання теж можна ховати за гіпсокартон і так далі.

На фото нижче зображені усі типи сполучного фітингу :

Як влаштований сантехнічний трійник фото.jpg

Трійник з компресійним типом з'єднання


Як влаштовано прес фітинг для металлопластикових труб розріз.jpg

Конструкція пресс-фітинга для металопластикових труб

Пуш фітинг для пластикових труб.jpg

Пуш-фітинг для металопластикових труб


Достоїнства і недоліки кожного з видів з'єднання ми звели в загальну таблицю

Порівняння і вигоди різних видів фітингів таблиця.jpg


Далі розберемо практичні рекомендації від професіоналів.


Як сполучати металопластикові труби

  1. Підготовка труби. Часто цей етап роблять як-небудь, а то і зовсім ігнорують, аби приєднувальний штуцер увійшов до труби. Але якщо уважно подивитися на малюнок нижче, то видно, що основну герметичність забезпечують два кільця ущільнювачів з EPDM каучуку. Так от, якщо на краю труби залишаться задирки, нерівності, то вони запросто можуть зрізати або пошкодити кільце. Навіть якщо такий фітинг не почне текти відразу, то прокапувати почне вже через півроку.

    Різьбовий фітінг з трубою в розрізі.jpg

    Після обрізання край труби може бути сплюснутий по кромці, йти нерівності і так далі див. фото внизу ліворуч. Для міцності і довговічності з'єднання важливо обробити край труби - вирівняти, злегка розширити і зняти фаску, інакше труба одягатиметься з великими зусиллями, а гострий торець загорне або зріже гумку ущільнювача. Щоб вирівняти торець труби і привести до стану як на фото внизу справа, використайте спеціальний калібратор.

    Як різати трубу щоб не деформувався край зняти фаску.jpg


    Калібратори бувають дорогі і професійні зі змінними насадками або прості і багатофункціональні див. фото нижче.

    Калібратор для обрізки фаски сантехнічної труби.jpg

    Дешевий калібрато для обрізки фаски.jpg

    Не всі калібратори оснащені лезами для зняття фаски, є які просто вирівнюють трубу і механічно розширюють край. Але з'єднання із зрізаною фаской надійніше. Особливо актуально це для систем опалення і гарячого водопостачання. Цей етап однаково важливий для усіх видів фітингу.

  2. Затягування обтискової гайки. ВАЖЛИВО! Ні в якому разі не мотайте льон або фум-ленту під обтискну гайку.

  3. Як запресувати металопластикову трубу в фітінг.jpg

    Зусилля при затягуванні обтискової гайки має бути помірним. Інакше можна зірвати різьблення, корпус гайки і штуцера як правило роблять з латуні. На жаль, розуміння величини зусилля приходить з досвідом. Правда не дуже великим, треба вдало закрутити 5-6 фітингів.

  4. Обслуговування обтискного фітингу. Для холодної води правильно змонтований обтискний фітинг може не зажадати обслуговування років десять, а то і до кінця терміну служби усієї системи. Але у разі гарячого водопостачання і опалення, часті циклі нагріву і охолодження призводять до того, що затягування обтискової гайки поступово слабшає. І на 5-6 році фітинг починає підтікати, з'являється волога або краплі води. Щоб цього уникнути на початку опалювального сезону або раз на рік у будь-який час для гарячої води, усі такі з'єднання потрібно підтягнути. Причому починати це робити бажано до того, як почне підтікати, тобто на 3-4 році після монтажу системи. Розуміємо, що у великому будинку може виявитися під сотню подібних з'єднань, проте цю процедуру треба робити.

Що таке американка і обтискний фітинг євроконус

Новачки часто ставлять питання, чим американка відрізняється від євроконуса. Розпочнемо з того, що це назви з трішки різних областей.


Євроконус - це різновид фітингу для металопластикових труб, за формою торця штуцера, який стикується з сідловиною колектора. Для кращої герметичності деталі мають конічну форму, див. фото нижче.

з чого складається різьбове зєднання труб.jpg

Із самого початку в роз'ємних з'єднувачах торці були прямі (паралельні) і герметизація йшла через пряму (паралельну ж) прокладку, див. фото нижче.

Прямий розбірний з'єднувач.jpg

Але досить скоро з'явилося більше просунуте з'єднання конусної форми - за яким і закріпилася назва євроконус.


Американкою ж називають інший вид роз'ємних з'єднань. До муфти-американки замочна арматура, труби або радіатори приєднуються різьбленням з обох боків. Тут теж є накидна гайка і штуцер, і конструктивно американка схожа на обтискний фітинг. І є американки з прямим з'єднанням штуцера з сідловиною, а бувають і під євроконус. Див. фото нижче.

Роз'єм американка в розборі.png

Приклад, де встановлюють з'єднання американку, див. фото нижче.

Американка на батареї опалення фото.jpg

Тобто бувають американки під євроконус, але деякі американки не під євроконус. І буває фітинг під євроконус, який не американки. Це майже ніяк не пов'язані поняття, сподіваюся формулювання не дуже заплутане.


Ще може виникнути питання навіщо потрібна американка якщо можна трубу з'єднати з тим же радіатором опалення безпосередньо різьбленням, якщо труба сталева, або через фітинг якщо металопластикова.


Теоретично можна, і така система навіть працюватиме. Складнощі виникнуть якщо треба буде відключити частину контура, і, наприклад, зняти один радіатор.


Не скрізь розібрати з'єднання можна шляхом обертання фітингу або труби, особливо трійники кути і так далі. А якщо у вас стоїть американка як на фото вище, то ви перекриваєте шаровий кран, згвинчуєте накидну гайку і викручуєте трубним ключом штуцер з батареї опалення. Повторіть таку ж процедуру біля другого з'єднання і радіатор можна знімати.


Правда американка, як і обтискний штуцер, вимагає підтяжки і обслуговування раз в сезон.


Сподіваємося матеріал цієї статті був для вас корисний. Якщо з'явилися питання по підбору, наявності і цінам на сантехнічну арматуру телефонуйте за номером (050) 414-92-73.

Читайте також