В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Як перевести каналізацію з металевої труби на пластикову

Міняти або не міняти" - ось в чому питання. І якщо труби міняти, то як це зробити, щоб не було дуже боляче за безцільно витрачені зусилля і гроші. У цій статті піде мова про те, які каналізаційні труби краще використати, як виконувати переходи між чавуном і пластиком, як демонтувати стару розводку.


Які існують причини для заміни каналізаційних труб

Для заміни старих чавунних труб є дві головні причини.

  1. Одна очевидна - труба прогнила і тече

  2. Друга - капітальний ремонт квартири або приватного будинку.

Навіть якщо старі труби цілі і запасу міцності у них вистачить ще на 20-30 років, то пропускна спроможність і опір потоку, як правило, вже на межі. За цей час внутрішній просвіт, в результаті корозії і утворення наростів і відкладень, сильно зменшився, не кажучи вже про "шорсткість" поверхні, тому заміна труб однозначно потрібна.

Різновиди полімерних труб для каналізації

Пластикові труби для монтажу побутових систем каналізації виготовляють з двох популярних матеріалів:

  1. Поліпропілену (РР).

  2. Полівінілхлориду (ПВХ).


Порівняльні характеристики полімерних трубопроводів


Характеристика

Поліпропілен (РР)

Полівінілхлорид (ПВХ)

Примітки

Стійкість до корозії

***

***


Стійкість до хімічно агресивних речовин

**

*


Максимальна температура стоків °С

95

96

для кухонного миття і пральних машин підходять РР труби

Горючість/токсичність

Г3 самозатухающий /не токсичний

Г3 самозатухаючий / токсичний


Механічна міцність

*

**

двостінні ПВХ труби краще підходять для зовнішніх ділянок

Морозостійкість

**

*

ПВХ до - 10°С

Стійкість поверхні до утворення відкладень

***

***




Розміри і модельний ряд труб і фасонних деталей для обох видів матеріалів ідентичний. З них збирають вертикальні стояки і горизонтальні частини - "лежаки" див. малюнки.

Пластикові елементи для каналізації фото.jpg

Правильний монтаж нахилу каналізаційної системи.jpg

Детально про види готових елементів і рекомендації по вибору ви можете вивчити в статті про "каналізаційні системи", наші фахівці допоможуть підрахувати кількість, необхідні діаметри труб і фасонних елементів для вашого будинку або квартири. Для цього нам знадобиться ескіз з розмірами приміщень, вказівкою точок підключення сантехнічного устаткування і розташування каналізаційного стояка. Якщо вам необхідно зробити розрахунки, телефонуйте або скористайтеся онлайн формою безкоштовної послуги "замовлення прорахунку матеріалів".

Як демонтувати старі труби

Заміну чавунного трубопроводу у багатоквартирному будинку навряд чи вдасться виконати повністю. Найчастіше міняють внутрішню розводку і стикують пластикові деталі з розтрубом чавунного стояка, який транзитом проходить через усі поверхи будівлі.

Перехід з чавуну на пластикову каналізацію фото.jpg

УВАГА! При демонтажі старих металевих труб, треба бути особливо акуратним біля розтруба, з яким стикуватиметься пластикова ділянка.


Чавун крихкий матеріал, тому уникайте сильних ударів молотком. Інакше розтруб трійника може лопнути, а фрагменти потрапити всередину вертикального стояка, що вкрай не бажано. У такому разі доведеться міняти пошкоджену ділянку вертикального стояка, а уламки можуть закупорити трубопровід кількома поверхами нижче. Усунення цих проблем обійдеться дуже дорого.


Розтрубні стики старих чавунних трубопроводів закладалися розчинами що містять цемент і різні смоли. Такий склад зберігає міцність десятиліттями. Для того, щоб розкарбувати муфти і розібрати трубопровід потрібно:

  1. Прогріти місце з'єднання газовим пальником або пропановим різаком (але не в режимі різання, звичайно). Будьте уважні, поруч не повинно бути горючих речовин і матеріалів, у тому числі фрагментів штукатурки із старою фарбою.

  2. Механічно розкришити і видалити якомога більше фрагментів розчину зі шва. Для цього простукайте кромку розтруба гумовим молотком. Зубилом вибийте і видаліть фрагменти ущільнювача. Іноді для швидкого розкарбовування використовують перфоратор із старим зношеним буром 5-6 мм в діаметрі, але для цього треба дуже добре відчувати інструмент, тому якщо ви не професійний будівельник, краще обійтися молотком і зубилом.

  3. Витягнути трубу, поступово розхитуючи з'єднання.

Будьте готові до того, що демонтаж старого трубопроводу займе приблизно 60-70% часу і сил, і це нормально. Особливо складно буде звільняти ділянки частково або повністю приховані в стяжці підлоги або в штукатурці стін, деякі з'єднання ламатимуться, інші сидітимуть "намертво", тому потурбуйтеся про інструмент для демонтажу і помічників.


Коли усі чавунні труби і будівельне сміття будуть видалені, можна приступати до складання нового трубопроводу.

Особливості монтажу пластикового трубопроводу

Пластиковий трубопровід набагато легший і м'якший за чавунні труби, тому труби мало вставити один в одного. Зібраний лежак треба фіксувати до стіни кріпильними хомутами з кроком приблизно 10-ть діаметрів.


Щоб не було механічного перенапруження в зібраній магістралі, і була можливість для невеликого люфта (компенсації температурних деформацій), комбінують жорсткі і плаваючі точки кріплення. Можна застосовувати одні і ті ж хомути, але для "плаваючих" точок болт затягувати не до кінця. Іноді з хомута ще прибирають гумове кільце, щоб труба могла ковзати вздовж поздовжньої осі. Зразок комбінації кріплення вказаний на схемі.

Як кріпити каналізаційні труби.jpg

При монтажі стежте, щоб між трубами і стінами залишався проміжок не менше 4 мм.

Правила з'єднання фасонних деталей каналізаційного трубопроводу

  1. Якщо ви підрізували фрагменти прямих труб, переконайтеся, що на гладкому кінці є фаска, якщо ні зробіть.

  2. Перевірте, чи не випало кільце ущільнювача і чи добре воно лежить в пазу розтруба.

При необхідності видаліть бруд з розтруба і очистіть гладкий кінець труби.

  1. Змастіть гладкий кінець труби або фасонної деталі пастою на силіконовій основі. Це полегшить складання і надовго збереже еластичність, герметичність і рухливість з'єднання при температурних деформаціях. Мастило наносите ТІЛЬКИ на гладку частину труби, внутрішню частину розтруба змащувати не треба.

  2. Засуньте гладкий край труби в розтруб до упору, помітьте місце контакту, потім висуньте трубу назад на 10 мм і залиште в такому положенні. Проміжок потрібний, для компенсації зміни довжини трубопроводу. Кінці коротких фасонних деталей (трійники, кути і так далі) висувати назад не треба.

  3. При прокладанні трубопроводу в стіні або в підлозі, де передбачається стягування або штукатурка, ділянку труби цілком обмотайте м'яким матеріалом на зразок гофрованого картону або скловати.

  4. Якщо пластикова каналізація перетинається з трубами опалення, пластикові труби слід ізолювати, щоб не перегрівалися.

Стикування пластикового трубопроводу з чавунними трубами

Для цього існують стандартні перехідники HTUG і манжети ущільнювачів.


Ущільнення для переходу з чавунних труб на пластик.jpg

 Перехідник з чавуну на пластик.jpg

Ущільнювач манжета, перехід з чугунного розтруба на гладку пластикову трубу

Перехідник HTUG, перехід з прямої ділянки

чавунної труби на пластик



Перехідник HTUG використовується, якщо треба зістикувати гладку чавунну трубу з пластиковими елементами. Внутрішній діаметр розтруба HTUG відповідає лінійці стандартних розмірів чавунних труб.


Для монтажу треба вийняти прокладення ущільнювача з перехідника, одягнути її на гладкий кінець чавунної труби. Потім поверх встановити патрубок HTUG (без мастила). Вузький кінець перехідника стикується з деталями пластикового трубопроводу за стандартними правилами.


Якщо треба вставити гладкий кінець пластмасової труби в чавунний розтруб, досить манжета у вигляді подвійного прокладення ущільнювача. Його треба надіти на пластикову трубу і вставити до упору в чавунний розтруб.


УВАГА! Настійно не рекомендуємо "економити" і закладати місця стиків цементними і іншими монолітними розчинами. У чавуну і пластика різні коефіцієнти температурного розширення і після декількох зливів гарячої води ущільнення розтріскається і втратить герметичність.

Об'єм і складність будівельно-монтажних робіт по заміні каналізаційних труб вимагають кваліфікованого підходу, наявності інструментів і сил. Якщо ви не впевнені, що зможете самостійно виконати усі операції правильно, довіртесь професіоналам. Набір готових труб і фасонних деталей ви можете замовити через наш сайт в розділі "Каналізаційні системи".

При виникненні питань телефонуйте, консультуйтеся з фахівцями технічного відділу "Побудуй". Ми завжди раді допомогти з вибором потрібних матеріалів і прорахунком їх кількості.

Читайте також