В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Чим утеплити труби? Вибираємо кращий утеплювач для труб

Питання чим утеплювати труби найчастіше виникає, коли проблеми вже є. Наприклад, замерзає вода на введенні у будинок або котел працює на те, щоб гріти повітря в котельній, стіни або землю. Добре, якщо про утеплення замислилися заздалегідь і проблема доки теоретична. У цій статті розберемося, що робити в обох випадках, як вибрати оптимальну ізоляцію для труб.

Як утеплити труби

Трубопровід вже прокладений і перемерзає - чим утеплити

Причин тут не багато - це або труба з водою надовго залишається в зоні промерзання грунту, або на відкритому повітрі. Може помилилися при прокладенні, або купили літній будиночок, а там не передбачалося, що вода буде в трубах в зимовий час. І якщо треба переобладнувати таку дачу під постійне проживання, то треба або розкривати траншею і утепляти трубу і перекладати на глибину 1.2-1,5 метра, або придумувати щось ще. Ось це "щось ще” і розберемо.

>

Отже, утеплення може знадобитися якщо:

  • водопровідні труби прокладені в зоні промерзання грунту (неглибоко - менше 1,2 метра);
  • каналізаційні труби мають малий ухил і глибину прокладення, тоді стічні води замерзають і закупорюють труби по дорозі до септика або колодязя;
  • гарячі труби опалювання або ГВС трубопроводу прокладені в грунті усередині стіни і так далі, вони не замерзають, але непотрібні втрати тепла треба звести до мінімуму.
Системи кондиціонування теж вимагають ізоляції трубок де циркулює холодагент, також як і димарі і паропроводи, але ми детально не зупинятимемося на цих випадках, оскільки більшість домовласників з такими проблемами не стикаються.
  1. Гріючий кабель всередину труби. Так, це не зовсім утеплення труб, але часто це найпростіший і дешевший спосіб врятувати положення. Адже якщо над водопроводом вже розбиті клумби, газони або доріжки, розкопувати це усе дорого, а якщо грунт кам'янистий, то дуже дорого. У такому випадку треба:
    • злити воду або хоч би відключити натиск в трубопроводі;
    • розібрати вхідну частину трубопроводу, яка усередині будинку, звільнити трубу і просунути всередину труби спеціальний гріючий кабель;
    • встановити спеціальний трійник, який герметизує введення гріючого дроту в трубопровід, див. малюнок нижче;
    • встановити і настроїти систему автоматики.

    Гріючий кабель всередині труби

    Тут є свої нюанси і обмеження. Кількість кутів і поворотів в трубі має бути мінімальною - максимум два під 90 градусів. Діаметр труби 25 мм і більше (32 ідеально). Такий спосіб хороший якщо проблемна ділянка не більше 10 метрів, далі просунути дріт всередину труби проблематично, хоча є випадки, коли на прямих ділянках вдавалося подати гріючий кабель на 30 метрів.

    Врахуйте тип самого кабелю. Є чисто резистивні, які гріють з однаковою інтенсивністю, доки на них подана напруга, і саморегульовані. Останні влаштовані так, що чим холодніше довкілля, тим сильніше нагріває, а при плюсовій температурі внутрішній опір спеціального складу між провідниками стає діелектриком. Не дивлячись на саморегуляцію зовнішню автоматику з датчиком температури краще ставити в обох випадках. Адже при температурах біля нуля, і навіть пара градусів, гріючий кабель все одно споживатиме електроенергію. Хоч і трохи, але помітно. А вода вже при таких температурах вже не замерзне.

    Система з чисто резистивним кабелем простіша, сам дріт дешевший, але оскільки треба його трохи, то підсумкова різниця не так вже велика. Правда є у саморегульованого кабелю проблема старіння, з часом він працює все слабкіше, а у резистивної такої проблеми немає, може пропрацювати хоч 30 років підряд з однаковою ефективністю.

  2. Гріючий кабель зовні труби. Цей метод хороший, коли до проблемних ділянок є доступ і вони зовсім короткі. Наприклад, вода замерзає тільки на ділянці де труба виходить з фундаменту. Тоді гріючий кабель намотують на відкриту ділянку труби і навколо замочного крану.

    Гріючий провід ззовні труби

    Що стосується каналізаційних труб, то тут поодинокий прямий гріючий дріт не зможе прогріти рідину. Тоді кабель намотують на труби спіраллю. А краще всього працює комбінація гріючого кабелю і полімерної теплоізоляції. Дивіться як утеплити труби з активним підігріванням на малюнку нижче.

    Схема прокладки нагрівального кабелю

  3. Пасивна теплоізоляція. По-перше, утеплити усі труби, до яких є відкритий доступ. По-друге, утеплити труби, що в грунті, але які можна розкопати без катастрофічних витрат. Для утеплення відкритих труб рекомендуємо пористі утеплювачі зі вспіненого каучуку або поліетилену. Схожі на щільний сірий поролон. Каучуковий утеплювач для труб кращий - він щільніший, капсули з повітрям дрібніші, і горючість у нього менше в порівнянні з поліетиленом. Вспінений поліетилен як утеплювач для труб теж працює непогано, особливо якщо ділянки короткі, ціна набагато менші, але все таки по можливості купіть утеплювач з каучуку, він темніший і щільніший на дотик.

2-min (1).jpgЧим утеплити труби - спінений полієтилен

Для утеплення труб, які прокладені в землі, м'яка полімерна ізоляція не підходить. Приклад як утеплити трубу в траншеї на фото нижче, там використані шкаралупи пінопластів.

Чим утеплити підземний трубопропід - пінопласт

Але для утеплення труб, укладених в грунті, використовується два види матеріалів :

  1. Пінопласт. Дуже легкий, дешевий і твердий. Пінопласт не боїться вологи і не деформується, можна тільки зламати. Випускається у вигляді готових половинок (шкаралуп) під певний діаметр. Це накладає свої обмеження якщо труба трохи тонша або товща, прилягати буде не щільно. До того ж матеріал підходить тільки для холодних труб. І досить добре горить, хоча під землею це не має значення.

    Пінопласт для утеплення трубопроводу

  2. Мінеральна вата для утеплення труб випускається у вигляді:
  • готових циліндрів із захистом з алюмінієвої фольги, вата середньої жорсткості, є один розріз який заклеюється потім металізованим скотчем;

    Вогнестійкий утеплювач для труб из мінеральної вати

  • готових половинок (шкаралуп) без покриття або з покриттям з товстої алюмінієвої бляхи, тут йде вата високої щільності, тверда і вогнетривка.

Базальтовий утеплювач для труб

Схожі елементи тільки з цілісною трубою усередині і зовнішнім сталевим циліндром випускаються як готові елементи для димарів.

Мінеральний утеплювач для труб дорожчий, але і надійніше: розрахунковий термін служби близько ста років, обхват щільніше і теплоізоляційні властивості кращі. Але вологість у відкритому грунті висока і потрібний додатковий захист. Пінопласт в цьому відношенні набагато простіше.

Чим утеплити труби перед укладанням в грунт під стіни

Для утеплення труб перед укладанням використовуються ті ж матеріали, про які вже згадали вище. Але є нюанси і додаткові вимоги.

Чим утеплити зовнішні турби

  1. Утеплення труб, які йдуть по повітрю. Наприклад, між будинком і лазнею, теплицею, гаражем і так далі. Тут найбільше варіантів чим утеплити труби, підійде і спінений поліетилен, і скловата і фольгований листовий утеплювач як Изолона. Але, важливо зробити міцну і непрозору зовнішню шкаралупу, оскільки ультрафіолет руйнує усі утеплювачі і клейкі стрічки для їх з'єднання. Тому візьміть алюмінієву гофру для систем вентиляції і одягніть її поверх трубопроводу. Також підійде оцинкована сталь або тонкий алюмінієвий лист, але готовий алюмінієвий повітропровід простіший і дешевший за інші варіанти.
  2. Захисний кожух з алюмінію

  3. Каналізація. Тут труби більшого діаметру в порівнянні з водопроводом, рідина рухається самопливно, (немає тиску) і заповнені труби не повністю. Часто в нижній чверті або навіть третині труби постійно стоїть залишок рідини. Для каналізації продаються труби вже захищені теплоізоляцією і навіть гріючим кабелем, див. фото нижче. Непоганий, але досить дорогий варіант, тим більше що спінені утеплювачі не можна засипати грунтом без додаткового захисту, інакше грунт просто зімне і придавить теплоізоляцію до труби і зведе увесь ефект нанівець.

    Готовв труби з гріючим кабелем

    Набагато простіше і ефективніше утеплення шкаралупами пінопластів для каналізаційних трубопроводів. Розміри стандартизовані, є елементи для трійників і поворотів.

    Утеплення канализації пінопластом

  4. Утеплення підземного трубопроводу для водопроводу і опалення. Для теплоізоляції в грунті потрібний матеріал:
  • твердий і міцний;
  • вологостійкий;
  • довговічний;
  • недорогий і простий в монтажі.
По сумі параметрів перемагає пінопласт. Кращий за фізичними властивостями тільки спінений поліуретан, але він відразу наноситься в заводських умовах на сталеві труби і для побутових трубопроводів не застосовується. Мінеральною ватою в захисному кожусі теж можна утеплити підземний трубопровід, але ціна виходить надто високою, але якщо у вас залишилася скловата після утеплення покрівлі, то цілком можна використати, якщо захистити згори алюмінієвою фольгою або подібним матеріалом.

Якщо виникли питання по вибору, сумісності, наявності на складі і доставки в регіони матеріалів для утеплення труб, телефонуйте за номером (0800) 50-54-52

Читайте також