В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Що таке розумні вазони

Розумні і вазони не мають вчених ступенів і не носять окулярів, але вони досить самостійні, щоб дати рослині стільки води, скільки треба на даний момент. Термін "розумний вазон" означає, що горщик обладнаний системою автополиву. Тому, як влаштовані горщики з автополивом, кому це треба і чи можна зробити автополив своїми руками і буде присвячена ця стаття.

Горщики для вазонів з автополвиовм фото.jpg

Горщики зі вбудованими системами автополиву

Принцип дії самополива поміщений в особливу конструкцію горщика. Він нагадує ящик фокусника з подвійним дном. Внутрішній простір розділений на два відсіки: один для грунту, другий для води. Є декілька варіантів передачі води з резервуару в грунт. Найбільш популярні два:

  1. За допомогою матер'яного джгута (він же гнітючий автополив), див. мал. 1. Вода з накопичувального резервуару піднімається по шнуру капілярним способом у міру вбирання води кореневою системою. Такий самополив хороший для невеликих вазонів і серійно випускається для горщиків об'ємом близько 2 літрів. Верхня частина вазона (кошик з грунтом і квіткою) виймається і так можна додати воду.

    Хоча резервуари деяких систем, які призначені для установки просто неба, можуть наповнюватися і дощовою водою. На мал. 2 зображена така система з дренажною пробкою. Адже проливний дощ може дати набагато більше води, ніж може накопичити резервуар і зайва вода повинна піти через дренажну трубку.

    Система автополиву внутнішня і зовнішній дренаж розріз.jpg

  2. Поплавкові системи автополиву, див. мал. 3 а, в. Тут вода піднімається до коренів через пластикові стовпчики, заповнені дренажним субстратом (відсівання, дрібна галька з піском і так далі).

Поплавкова система автополиву фото.jpg

Для додавання води тут є зручна горловина і поплавець-маркер, який показує рівень води в резервуарі. Дуже зручна і продумана система.


Якщо ваш будинок нагадує філію ботанічного саду або навіть якщо є декілька фіалок, і ви тільки нещодавно почули про горщики з автополивом, то ось основні переваги таких систем в порівнянні із звичайними пластиковими або керамічними горщиками для кольорів:

  • якщо треба поїхати на тиждень або більше, не обов'язково просити сусідів або родичів, щоб поливали квіти;

  • поливати квіти треба набагато рідше і час на відхід за великою оранжереєю значно скоротиться, і звільниться час для відпочинку в шезлонгу в компанії зі своєю рослинною пишністю;

  • рослина самостійно споживатиме потрібну кількість води (це особливо актуально для тих, хто ще не дуже розбирається в ступені вологолюбності рослин).

Як зробити автополив кімнатних рослин своїми руками

При усій привабливості і красі розумних горщиків з автополивом, є у них один недолік - це досить висока ціна. І якщо ви доки не готові поміняти усі ваші квіткові горщики на розумні, а залишити ваші квіти ні на кого, ось декілька варіантів саморобних систем :

  1. Помістити горщики з квітами в таз з невеликою кількістю води, див. мал. 4. Навколо горщика помістити матеріал, що вбирає вологу (в даному випадку зім'яті газети). Цей спосіб хороший для коротких поїздок і відряджень. Спосіб дуже простий і не вимагає ніяких вкладень.

    Саморобний автополив для квітів інструкція.jpg

  2. Саморобний гнітючий полив, див. мал. 5. Фізично повторює спосіб поливу № 1 для серійних розумних вазонів, але джгут згорнутий із звичайної марлі, а водою може бути наповнена будь-яка місткість. Чаша з водою повинна стояти трохи вище за рівень вазона - це зручно зробити за допомогою підручних засобів або декоративної підставки для квітів, див. мал. 6.

    Подача води до рослини марлевим джгутом фото.jpg

  3. Саморобна система крапельного поливу. Найпростіше зробити таку систему з медичних крапельниць зі знятими голками, див. Мал. 7 а, в.

    Автополив з допомогою крапельниці.jpg

    Принцип дії очевидний з фотографії, а регулятор на кінці трубки (Мал. 7 а) дозволяє дозувати ту кількість води, яка потрібна кожній рослині.


Окрім запропонованих методів, деякі квітникарі напевно придумають свої власні. У будь-якому випадку вирішувати, як саме поливати кімнатні рослини і організовувати простір вирішувати вам. Благо способів і систем винайдено досить.


Якщо для вас актуальне питання озеленення офісу або оновлення інтер'єру в заміському будинку, телефонуєте (050) 414-92-73.



Читайте також