В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Що таке теплоакумулятор для твердопаливного котла і навіщо він потрібен

При всіх перевагах твердопаливних котлів є у них істотний недолік, потрібно регулярно підкладати паливо. Особливо якщо котел класичної конструкції, тут цикл згоряння палива 4-6 годин максимум. Тобто на всю ніч не вистачить і до ранку в будинку буде досить прохолодно. Звичайно можна замінити сам котел на піролізний або пелетний, але коштують вони в рази дорожче, і також мають деякі недоліки. У цій статті ми розберемо комбінацію твердопаливного котла і теплоакумуляторного баку.

Пристрій і переваги теплоакумулятора для опалення

Конструктивно теплонакопичувач - це великий сталевий бак, з чудовою теплоізоляцією, який підключають в контур системи опалення див. малюнок нижче.

Схема підключення теполнакопичувача проста.jpg

Коли твердопаливний котел працює на повну потужність, то він виробляє більше тепла ніж потрібно системі опалення в даний момент. Надмірне тепло йде на нагрів води в баку теплоакумулятора, а до радіаторів опалення потрапляє рівно стільки гарячої води скільки потрібно. Коли паливо згоряє, то система опалення ще деякий час працює за рахунок тепла, накопиченого в баку теплоакумулятора.

Які переваги дає теплонакопичувач:

  1. Економія пального. Сам котел буде працювати з максимальним ККД. Адже заявлені 85-95% ККД - він буде видавати в режимі 70-90% від максимальної потужності. А якщо завантажити паливо і прикрити заслонку, щоб потихеньку тлів, то ККД падає до 40-50%. А це перевитрата палива. Правильно налаштована система котел \ теплоакумулятор заощадить вам до 20-30% палива за сезон!

  2. Підкладати дрова чи вугілля потрібно рідше. В ідеалі один раз на добу. А це вже рівень котла тривалого горіння. Можна домогтися і більшого результату - одне завантаження в дві доби, якщо стіни та покрівля добре утеплені, а у котла і теплоакумулятора є запас потужності відносно площі будинку. Якщо опалювальна площа у вас 180 м2 (потрібно 17-18 кВт тепла), а котел 24 кВт, то цілком реально топити котел раз у дві доби.

  3. Комфорт. За рахунок буферної ємності з теплоносієм згладжуються піки, тобто або дуже жарко чи то вже холодно.

  4. Безпека. Великий обсяг теплоносія в баку працює як запобіжник від небезпечного перегріву котла.

  5. Багатофункціональність. Існують моделі теплоакумуляторів через які можуть працювати додаткові контури:

  • підігрів теплої підлоги;

  • підігрів басейнів;

  • гарячого водопостачання - особливо вигідно якщо в будинку кілька санвузлів, тоді теплоакумулятор позбавить від необхідності ставити кілька бойлерів.

А також підключатися до кількох додаткових джерел тепла:

  • сонячні накопичувачі (геліоколектори);

  • еклектичний котел або ТЕНи всередині самого теплонакопичувача.

Такі моделі теплоакумуляторів складніші, в них вбудовано декілька незалежних контурів (змійовиків) як для забору, так і для віддачі тепла, див малюнок нижче.

Схема підключення теплонакопичувача з ГВП.jpg

Як розрахувати обсяг теплонакопичувачів для твердопаливного котла

Мінімальний обсяг теплоакумулятора, при якому буде економічний ефект - це 350 літрів. Для розрахунку обсягу є спрощена формула, на 1 кВт потужності котла потрібно 25 літрів. Тобто якщо у вас котел 18 кВт, то потрібен теплоакумулятор:


18 * 25 = 450 літрів.


Але якщо дозволяє бюджет і розмір приміщення, краще брати теплонакопичувач з запасом по ємності.

Критерії якості при виборі теплоакумуляторів

Обов'язково дізнайтеся де виготовляють теплонакопичувачі ємності. Добре якщо на серйозному підприємстві, яке також робить баки і ємності для хімічної чи нафтопереробної промисловості. Уникайте продукції «гаражного» виробництва, адже там не перевіряють якість зварних швів, не проводяться випробування тиском, та й до якості фарбування і самої сталі немає ніяких вимог.


Гарним прикладом можуть послужити теплоакумулятори AquaSystems:

Теплонакопичувач в розрізі.jpg

  • всі вироби сертифіковані;

  • використовуються опуклі штамповані днища, з кромкою під зварений шов високої міцності (відповідають євростандартам DIN 28011, DIN 28013);

  • проводяться гідравлічні випробування 24 години під тиском 6 атмосфер;

  • корпусу роблять з вуглецевої сталі марки S253JR;

  • покриття з термостійкої двокомпонентної поліуретанової фарби TEKNOS.

Якщо у вас з'явилися конкретні питання щодо теплоакумулятору, підбору твердопаливних котлів, або роботі системи в цілому, телефонуйте за номером (050) 414-92-73.

Читайте також