В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Як влаштована автономна каналізація


Про те, які хороші блага цивілізації на дачі або в приватному будинку написано та сказано вже багато. І це дійсно так, автономний водопровід і каналізація вже стали стандартом і для багатьох жителів сільської місцевості. У цій статті ми розберемо конкретні варіанти облаштування автономної каналізації на заміській ділянці. Від найпростішого, до високотехнологічних установок біологічного очищення. Отже, розпочнемо з найпростішого і древнішого способу збору і відведення стічних вод.

Вигрібна яма

Примітивним варіантом вигрібної ями є відкритий (без дна) колодязь з бетонних кілець, а то і зовсім з автомобільних шин см Рис 1 а,в.

Найпростіший варіант вигрібної ями.jpg

Стічні води скидаються в колодязь, де відбувається лише часткова фільтрація за рахунок шарів щебеня, піску і грунту. Тому такі колодязі найбільш екологічно "брудні" з усіх існуючих варіантів. Не рекомендується влаштовувати такі ями, якщо на ділянці є плодові дерева або грядки з городніми культурами.


Наступний тип - герметична вигрібна яма. Стічні води самопливно потрапляють в накопичувальну ємність, звідки періодично відкачуються автомобілем з бочкою асенізатором. Цей варіант придатний для невеликих будинків з помірним споживанням води. Спосіб простий і дешевий у будівництві. Стінки ями вимощені цеглиною, бутовим каменем, бетоном або зібрані з бетонних кілець див. Рис..2

Каналізаційний колодязь.jpg


Рис. 2 Конструкція герметичної вигрібної ями, де 1 - каналізаційний люк; 2 - верхній шар відходів; 3 - зливна труба; 4 - мінеральний осад.


Така вигрібна яма називається герметичною, оскільки стічні води вивозяться повністю, не контактуючи з грунтом.


Викликати цистерну-асенізатор треба раз в 1-2 місяці, залежно від об'єму і інтенсивності користування водою.


Наступний підвид вигрібних ям є перехідним від герметичної вигрібної ями до септика і складається з двох колодязів. Перший колодязь герметичний, в якому відстоюються і частково розкладаються органічні забруднення. А другий (переливання) колодязь без дна в нього потрапляє вже частково очищена рідина, після відстою в першому колодязі. Тут вона додатково фільтрується через ту, що підсипає з щебеня і піску і плавно йде в грунт див. Мал.3. Вигрібна яма з відстійником.

Вигрібна яма з відстійником.jpg

У першому колодязі скупчуються густі мулкі відходи, які треба періодично видаляти (відкачувати або вичерпувати раз в 4-6 місяців) за допомогою спеціальної техніки (фекальний насос, грязьова мотопомпа), а в крайньому випадку вручну (мотузок відра і так далі). Природно краще викликати спецавтомобіль з насосом, тому слід піклуватися, щоб відкладення не "цементувалися".


Щоб осад у вигрібних ямах залишався рихлим і легко відкачувався треба періодично додавати до ями реагенти типу "Доктор Робик". З додатковими реагентами розкладання відходів відбувається набагато швидше і майже без неприємного запаху.


Для внутрішньобудинкової розводки і з'єднання колодязів між собою застосовуються стандартні фасонні ПВХ каналізаційні труби для побутових каналізацій.


Автономні септики


Являє собою кілька послідовних відстійників (як правило 3, див. Мал.4). У них під дією анаеробних бактерій (живуть при обмеженому доступі кисню), відбувається розкладання органічних відходів і хімікатів на прості мінеральні складові і воду. Пристрій і монтаж автономних септиків простий і стандартизований. Продаються готові пластикові баки і комплекти труб, перехідників, хомутів і додаткових реагентів.

Автономна каналізація повного циклу.jpg

Очищена на 85-87% вода поступає з останньої місткості на так звані поля фільтрації. Це або перфоровані дренажні труби, укладені на глибині 1,2-1,5 від поверхні, оточені шарами щебеня піску і грунту (див. Мал. 5), або спеціальний бак інфільтатор з отворами в днищі (див. Мал. 4). Вода додатково фільтрується дренажними шарами і йде в грунт природним шляхом.

Септики приватного будинку.jpg

Осад з місткостей відстійників теж потрібно видаляти, приблизно 1 раз на рік. Якість очищення стічних вод дуже висока: вода придатна для поливу не харчових культур (газони і не плодоносні дерева). Правда саме поле фільтрації разів в 6-7 років треба розкривати, промивати труби і пересипати новим дренажним шаром. Тому що з часом самі труби і прилеглий шар дренажу заносить мулом.

Станції біологічно активного очищення (аеротенк)

Займають мінімум місця, особливо в порівнянні з септиками. Міра очищення 98-99,5%, вода придатна для зрошування полів і городів, а також для наповнення штучних водойм з рибою.


Розкладанням забруднень на прості складові і воду тут теж займаються бактерії, тільки на відміну від септиків аеробні вимагають великої кількості кисню. Звідси і принципова різниця в конструкції див. Мал. 6. Аеротенки оснащені зовнішніми компресорами, які подають повітря в камеру активації, примушуючи вирувати брудну воду. У такому режимі швидкість реакцій значно збільшується. За рахунок високої швидкості переробки, об'єм установки біологічного очищення невеликий. Очищену воду скидають в грунт через фільтраційні поля або збирають в окрему ємність для технічних потреб.

Очисні споруди аеротенк.jpg

Але, при всіх позитивних характеристиках, є у методу активного біологічного очищення і істотні недоліки:

  1. Залежність від електрики - при відключенні на 8-11 годин, є реальна небезпека переповнювання і переливання рідини в накопичувальному резервуарі і загибелі бактерій.

  2. Живі бактерії чутливі до побутової хімії, особливо до кислот і луг, і можуть масово гинути, якщо зливати в каналізацію агресивні миючі засоби у високій концентрації.

  3. Вартість такої установки значно вища в порівнянні з класичним септиком.

Тому багато фахівців сходяться на думці, що на сьогодні оптимальним рішенням буде автономна каналізація на базі класичного 3-х ступінчастого септика.


Якщо у вас залишилися ще питання по облаштуванню автономного водопроводу, каналізації або вибору твердопаливного котла для гарячої води і опалювання, телефонуйте за номером (050) 414-92-73. Наш технічний відділ завжди до ваших послуг.

Читайте також