В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Мінеральна вата – що це за матегріал і які його плюси і мінуси

Зменшити втрати тепла стало не просто модним, а й необхідним. З огляду на постійне зростання цін на енергоносії. У цій статті розберемо один з видів утеплювачів – мінеральну вату.

Як виготовляють мінеральну вату.jpg

Що таке кам'яна, базальтова, шлаковата, скловата і хто з них мінеральна вата

Всі види утеплювачів, виготовлені з тонких волокон на мінеральній основі – відносяться до мінеральної вати.

Сюди входять:

  1. Скловата – на основі вторинного скла і кварцового піску.

  2. Базальтова (кам'яна) – на основі базальту з незначними домішками інших порід.

  3. Шлаковата – як випливає з назви робиться з мінеральних залишків (шлаку) після згоряння кам'яного вугілля, металургійних процесів.

При виробництві вихідну сировину розплавляють (температура від 900 до 1500 градусів), потім за рахунок обертання в центрифузі витягують з розплаву довгі волокна. Процес віддалено нагадує приготування цукрової вати. Волокна осаджують, при цьому на них розпилюють сполучні смоли. Потім формується суцільний мат з переплетених волокон, волокна склеєні між собою сполучною речовиною за рахунок цього готовий мат зберігає структуру. Далі в залежності від щільності і призначення утеплювач ріжуть на плити і згортають в рулони, пакують і продають. Спрощена схема виробництва представлена ​​на малюнку нижче.

Схема виробництва мінеральної вати.gif.jpg

Незважаючи на те, що всі неорганічні, волокнисті утеплювачі, які можна купити в Україні, відносяться до мінераловатних, назва мінеральна вата закріпилася тільки за базальтовою.

Чим відрізняється кам'яна вата від інших мінераловатних утеплювачів

Базальтова вата, вона ж кам'яна, коштує дорожче інших видів мінеральної вати і ось чому:

  1. Сировиною служить тугоплавка вулканічна порода базальтової групи. Матеріал в результаті виходить вогнетривкий і хімічно стійкий, але температура плавлення вища, а значить і витрати на енергоносії вищі.

  2. Саме сировину складніше добути. Якщо для скловати використовують склобій і шихту зі скляних виробництв в суміші з кварцовим піском, то сировину для кам'яної вати видобувають кар'єрним способом.

  3. Подвійна обробка. Якісна базальтова вата піддається повторному випалу після формування мату. При цьому зі сполучних смол випаровуються отруйні речовини. Наслідок – сполучник стає хімічно стабільним, що виключає появу плям на штукатурці та інших «сюрпризів».

У чому перевага мінеральної вати

Тут перерахуємо переваги двох найпоширеніших мінеральних утеплювачів – базальтової і скловати:

  1. Матеріал не горить – в основі мінерал, а тому і горіти там вже нема чому. А кам'яна вата підходить ще й для вогнестійких перегородок, які здатні тимчасово стримувати полум'я в 1000 градусів. Скловата теж негорючий матеріал, але при температурі більше 400 градусів плавиться і спікається.

  2. Пружність – може стискатися і відновлювати форму, що незамінне при утепленні мансард і покрівель. Адже тут крокви і балки можуть зміщуватися в результаті усадки і сезонних температурних коливань.

  3. Простота монтажу та укладання - звичайно, як будь-яка справа утеплення вимагає навичок і кваліфікації, але з цим цілком можна впоратися самостійно, вивчивши інструкції і подивившись відео від досвідчених будівельників.

  4. Хімічно нейтральна і екологічно безпечна. За винятком невеликої кількості фенолу, який виділяється при сильному нагріванні. Але сильне нагрівання – це пожежа, а значить підвищений вміст фенолу в повітрі найменше з усіх зол.

  5. Хороші теплоізоляційні властивості:

    • всього 50 мм достатньо щоб утеплити стіну з газобетону або дерева;

    • 100 мм – це стіна з дерев'яного бруса або кладка з пустотілої цегли;

    • 150 мм – це бетонні стіни або відносно тонка цегляна кладка;

    • при товщині в 250 мм мінеральна вата забезпечує повну теплоізоляцію житлової мансарди, а там тільки вона є перешкодою втрат тепла через покрівлю.

Які недоліки мінеральної вати

Але не все так безхмарно – є і слабкі сторони у мінераловатних утеплювачів:

  1. Потрібно захищати від вологи – відсікати на рівні фундаменту, щоб виключити капілярний підйом, а в разі покрівлі або вентфасаду захищати підпокрівельними плівками і мембранами (паробар'єр, гідробар'єр). Мокра мінеральна вата перестає бути утеплювачем. Про те, як повинен бути влаштований підпокрівельний пиріг в залежності від різних матеріалів читайте тут.

  2. Відносно висока вартість – особливо базальтової вати. Тому багато виробників почали випускати змішані утеплювачі - скловату з добавками базальтових волокон.

  3. При укладанні – потрібні засоби індивідуального захисту. Адже матеріал складається з найтонших мінеральних волокон. А вони досить ламкі, тому гострі краї та уламки, потрапляючи на шкіру, викликають свербіння, а потрапляння на слизову оболонку очей – промивати краще в лікарні. Хоч сучасні матеріали вже набагато безпечніші тих, що були в 80-ті, але тим не менше небезпека залишається.

Всі нюанси в маленькому огляді не вмістити. Якщо виникають конкретні питання по способу застосування або вартості того чи іншого матеріалу, телефонуйте за номером (0800) 50-54-52, або пишіть в онлайн чат.

Читайте також